fredag 4 april 2014

Slutet på berättelsen ''Anställningsintervjun''

Den artonårige, färgade killen får ett jobb han inte sökte. Allt var ett missförstånd. Berätta fortsättningen! Hur går det för honom i hans nya jobb? Kommer misstagen att avslöjas? Hur reagerade kunderna? Byter killen stil och övergår till kostym och slips? Hur blir det mellan honom och Maggan? Ta din fantasi till hjälp och berätta vidare....

Henrik var redo för sitt jobb, han var glad att han hade blivit en aktiemäklare istället för en vaktmästare, med sina meriter så borde han vart en korvkiosk säljare. Men, ödet verkade ha tagit honom hit, för han var faktiskt bra på detta. Han tjänat några tusen lappar för sina klienter men det var dag 1.
3 Veckor senare var han en av toppsäljarna och hade en kostym för 10 000kr. Efter ha tjänat miljontals kronor till sina företag och klienter bad han om en löneförhöjning, han ville ha 1 miljon kronor i månaden, då fick han ett ultimatum, fortsätt med ditt jobb så höjer jag timlönen med 25kr, eller så får du sparken. Dagen efter gick han




onsdag 2 april 2014

Dödsbråket mellan supportrarna

Den 30 mars var det ett bråk mellan några fotbollssupportrar, Helsingborgs och Djurgårdens. Bråket hände före matchen spelades och det ska ha inträffats på stan i Helsingborg. En fyrbarnspappa avled efter ha blivit ihjälslagen med ett järnrör och en flaska. Man vet inte ännu hur många det var som var inblandade men som som det sägs har det varit riktigt illa för mannen som dog. Han var en vanlig supporter som gillade fotboll, ingen huligan som gillade att bråka med andra och skapa kaos.

Det hade också setts några fulla helsingborg supportrar som gick runt och skapade bråk, och då hade dom kanske stötit på en annan supporter och bråkat, fast man vet ju inte om det var dom, men man tror det kan ha vart dom. Och det var en man som hade erkänt att han var med i slagsmålet, därför är han anhållen och han hade faktiskt vart misstänkt ett tag efter händelsen.


Helsingborgs emblem


Djurgårdens emblem


Eget resonemang

Jag blir bara arg och tycker så synd om mannens familj, samma som att min pappa skulle vart och hejat på FFF och så kommer någon Glommen fan och slår ihjäl honom, bara för han hejade på ett annat lag.
Fotboll är fotboll, inget krig. Man spelar eller så kollar man på det, må det bästa laget vinna, man behöver inte bråka för att visa vem som är bäst, man kan ju bara låta dom riktiga fotbollspelarna spela, iallafall jag tycker att dom/han/hon som gjorde detta är bara dum i huvudet. Därför tycker jag att man ska fixa som ett register, på dom som brukar bråka osv, så man har koll! Om man kollar hur England handskar med detta så är det jätte bra, dom har ett register på vilka som brukar bråka och vilka som är huliganer, sedan bara stänger man ut dom och bannar dom från att kolla på fotboll.

Eget perspektiv

Om jag vore där och såg bråket så hade jag ringt polisen och ropat andra och gått in i bråket för att stoppa det. Eller hjälpa mannen som blev dödad, fast man vet aldrig vem som startade det för det fanns inga vittnen som var där och såg det.
Men om jag nu hade sett dom andra gå på honom då hade jag såklart hjälpt till, inte låta han bli ihjälslagen.

Om jag hade vart med i slagsmålet och vart med och slagit honom så hade jag gått direkt till polisen och erkänt, för jag hade inte kunnat leva med det samvetet, att döda en fyrbarnspappa för han hejar på ett annat lag, bara helt sjukt konstigt.

Konsekvenser

Pappans familj får lida, dom får nu leva utan sin pappa resten av sitt liv. Tack vare dom andra som slog ihjäl honom och lät honom dö. Sedan om man får tag på mördaren så kommer hans familj också lida, dom kommer bli hatade och få massa av hot för det brukar alltid vara så. Om jag hade nu dödat någon oskyldig man så hade massor av människor skrivit hatbrev till mina föräldrar och min familj.
Så alla förlorar på detta, iallafall det är en väldigt tragisk händelse som har hänt i fotbollen.

Källgranskning
Tyvärr så finns det inga vittnen som kunde ha vart primära källor, så vi får använda oss utav några sekundära källor.


Källor
http://www.aftonbladet.se/sportbladet/fotboll/sverige/allsvenskan/djurgarden/article18634510.ab - Skrivet av Malin Wahlberg

Erik Johansson är också en källa, han sa att mannen som blev dödad var en djurgårdssupporter.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5823647 - Skrivet av Hanna Weiderud

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/supporter-misshandlad-till-dods_3416688.svd

http://www.dn.se/nyheter/sverige/supporter-dod-efter-brak-i-helsingborg/ - Skrivet av Clas Svahn och Lisa Edwinsson

http://www.sydsvenskan.se/skane/minst-en-till-sjukhus-efter-fotbollsbrak-i-helsingborg/ - Skrivet av GUSTAV GATU MARTIN STRANDBERG 

En anställningsintervju

1. Vilka olika arbeten har huvudpersonen haft?

Svar: Antikvariat, tryckeri, butiksbiträde, en bensinmack, en fågelaffär, hamnen, lagerarbetare, hamburgarkiosk, dagis.

2. Hur kommer det sig att han inte stannar kvar på samma arbetsplats så länge?
Svar: Han bråkar ((ej klar)


Min film om Vatten

Tja

Kommentera :)

tisdag 1 april 2014

Tyska göra meningar

Ich habe eine film gemitet.
Ich habe Fußball gespielt.
Ich habe musik gehört.
Ich habe SO gearbeitet.
Ich habe Armend gefragt.