fredag 29 augusti 2014

The great debaters

''The great debaters'' är en amerikansk film som släpptes 2007, en drama film.
Filmen handlar om en tid då dom mörka och dom vita behandlades olika, dom vita fick mycket bättre utbildning medans dom mörkhyade fick en sämre utbildning. Men så var det ett debattlag i Wiley College som ligger i Texas, södern brukade man säga men debattlaget hade en lärare som skulle ta dom till en av dom svåraste utmaningarna, att möta Harvards debattlag. Filmen handlar också om hur man levde i den tiden, runt 1930 talet, att folk blev lynchade pågrund av deras hudfärg, hatade pågrund av deras hudfärg, allt från rascism till mänskliga rättigheter.

Denzel Washington, som spelar läraren Melvin B. Tolson är en bestämd person, smart och snäll, för dom som är snäll mot honom, och då har vi också Nate Parker, som spelar Henry Lowe, Henry är en smart person, den bästa i debattlaget, han är lite tuff men har en bra insida, gått igenom ett tufft liv.

Sen har vi Jurnee Smolett-Bell, som spelar flickan Samantha Booke, också en i debattlaget, Samantha är en annan person, hon står vid sin åsikt och är mycket intelligent, och vacker, och till sist har vi Denzel Whitaker, som spelar James Farmer Jr,

Språket dom talar är engelska, men hur dom talar det, är lite olikt från hur andra talar. Dom är tydliga och mumlar inte, har ett bra ordförråd, känns som att dom är gamla gentlemen, så bra talar dom.

Den här filmen var sjukt bra, spännande, intressant och känslosam. Den väckte verkliga starka känslor, fick tårar när dom brände den oskyldiga mörkhyade mannen. Och när dom vann så blev jag överlycklig, efter allt dom kämpade så hade dom klarat sitt mål, det omöjliga hade dom klarat, dom visade att vem som helst kan klara sitt mål bara man kämpar och aldrig ger upp!