onsdag 25 februari 2015

NO INLÄMNINGSUPPGIFT 3 FRÅGOR

Uppgift 1: Redogör så utförligt du kan vad DNA är för något.

Svar: DNA är människans genetiska kod.
Ordet DNA är bara en förkortning för ordet
deoxiribonukleinsyra. DNA ser ut som en stege, en vriden stege eller en spiral, den kan vara hela 3m. DNA är arvmassan som man ärver av sina föräldrar och sina förfäder. DNA strängarna är långa bokstavskombinationer som ger olika egenskaper, bokstäverna är AC, TG. A och T är tillsammans medans C och G är tillsammans. Beroende på ordningen av bokstäverna så får man olika gener och egenskaper, AT kanske blir att du får gröna ögon, liksom så ändrar det generna.

Varför vi människor alla inte är lika är pågrund av våra bokstavskombinationer, men till skillnad från enäggs tvillingar som har exakt lika bokstavskombinationer och därför är dom så lika varann. I varje cellkärna finns det en DNA molekyl som bestämmer vad den cellen ska ha för egenskaper.
DNA brukar oftast kallas för kromosomer och det är när DNA strängarna är ihop virade, människor har vanligast 46 kromosomer men vissa kan få fler eller färre, och dom som får färre eller fler har oftast någon sjukdom. Kromosomerna får man från pappan och mamman, 23 kromosomer var, man kan också få några ärftliga sjukdomar som ALS som sitter i Kromosom 21, och om man har 3 exemplar av kromosom 21 så får man down syndrom, det är också en sjukdom.

DNA är jätte viktigt för om det inte funnits så hade alla levande organismer sett lika ut, ingen hade vart kvinna eller man, vi alla hade varit en sort och om det bara finns kvinnor så kan man inte få barn, så utan DNA hade det inte funnits något liv alls på jorden. Också för om djuren såg lika ut hade dom inte heller klarat det för dom behöver äta något, dom kan ju inte äta sig själva.



Uppgift 2: På grund av de anlag som man föds med så ärver man olika egenskaper från sina föräldrar. Visa och förklara varför det är så. 


Svar: När man föds så får man sina egenskaper efter sitt arv, alltså sina föräldrar eller sina förfäder. 50% från mammans sida och 50% från pappans sida. Man kan t.ex ärva deras ögonfärger, eller sin hudfärg, hårfärg och till och med kroppsbyggnaden. Vi säger att din pappa har bruna ögon och mamman blåa ögon, vilket har större chans att du får, jo du får bruna ögon för dom mörka anlagen(AA) är dominanta över dom ljusa anlagen (aa). Så därför är det större chans att du får bruna ögon, men om pappan nu också hade haft blåa ögon så hade du fått blåa ögon, du hade aldrig kunnat få bruna ögon efter som 

       aa  aa
aa - aa  aa
aa - aa  aa

= alltså finns det ingen med AA eller Aa och då kan du inte få de dominanta anlagen.

AA är när du är brunögd och ingen av dina förfäder eller föräldrar har blåa, då får du en hela AA.
Aa är när du är brunögd men någon av dina föräldrar eller förfäder har blåa ögon, och då har ditt barn chans att få blåa ögon om du får barn tillsammans med en blåögd man.

Sen finns aa som är när du är blåögd och dina föräldrar och förfäder har också blåa ögon, ingen chans att få bruna om du får barn tillsammans med en blåögd person.

Som t.ex med mig, jag har blå-gröna ögon och min pappa har också det, men min mamma har bruna ögon men hon måste haft någon av sina föräldrar som haft blå-gröna ögon, därför har jag haft en chans att få det, inte så stor men det finns fortfarande chans.

Uppgift 3: Redogör för vad man kan använda genetiken till. Finns det etiska aspekter på den genetiska forskningen? Svara så utförligt du kan.

DNA har hjälpt så mycket med oss människor, man har till och med kunnat klona ett får, det är så att man tar en av t.ex mina cellkärnor och lägger dom i en tomt cellmembran och sedan placerar den cellen i en kvinnas livmoder så födds det en ny Besmir, klonen kommer att se likadan ut men hur den beter sig är olika från hur man lever livet, en Besmir i Kina hade kanske gillat helt andra saker, för hur man beter sig sitter inte i DNAT, utan i hjärnan. Sen kan man också få reda på vem pappan är om man inte vet vem det är eftersom man legat mycket, och kunna identifiera människor om dom är helt brända, genom tänderna. Sen kan man också använda det till att utreda brottsplatser, veta vems blod det är.

Man kan också se ärftliga sjukdomar i DNA, om jag vore en tjej och någon av min mamma och hennes mamma hade bröstcancer så är det stor chans att jag får det, eller cancer, genom arv. Det är bra för om man vet att någon haft cancer så kan man redan undersöka det nu och försöka stoppa det innan det kommer, men det behöver inte komma för att någon hade det, men finns alltid en chans.

Sen finns det vad som är rätt och fel med kloning, jag tycker det är fel för då vill någon dum galen professor klona den perfekta människor, och då hade man satt ett pris på människan, vi är inte mindre värda än någon för alla är lika värda, står i mänskliga rättigheter. Så om man gör den snyggaste mannen, smartaste, starkaste osv så hade alla velat ha sina barn så, och vad hade hänt med dom andra som inte ser ut som det eller har inte råd, då hade dom blivit utstötta, för man vill ha den ''bättre'' personen. Därför tycker jag det är fel, men det finns också bra för om du har föräldrar som har cancer kan man alltid ändra det innan barnet födds, genom att ändra och byta på några celler, men det kallar man inte kloning så saken är nog att vad man vill göra med kloning är saken, om det är bra så visst testa hur mycket ni vill men om ni vill göra sämre saker så nej tack.


måndag 23 februari 2015

Frågor om pojken i randig pyjamas

1. Hitta på en ny titel till boken. Tala också om varför du har valt den titeln.
Svar: Fångad passar bra till denna boken, för Shmuel är ju fångad i sitt koncentrationsläger och Bruno är ju fångad i sitt eget hus som han inte får vara utanför, och han kan inte gå tillbaks till sina vänner, sen ju mer man läser den så förstår man varför jag valt den.

2. Huvudpersonen får ta med sig fem saker till en öde ö. Vad packar hen ner och varför?
Svar: Boken handlar ju om Bruno, den lilla tyska pojken. Han är ju smart och gillar äventyr enligt boken, och då tror jag han skulle veta vad man skulle ha. Tält, kläder, en kniv och en kompass. Sen tror jag eftersom han gillar inte att vara ensam hade han nog tagit med en vän, för att inte vara själv där ute och så han kan leka. Han tar ju med tältet för att ha någonstans att sova, kläder behöver han för att han kan bli blöt och då måste han ha nya fräscha kläder. Sen är en kniv bättre än några mackor, för då kan man ju jaga djur och kniv kan också vara bra för skydd, allt kan ju finnas där ute.
 Sen till sist är en kompass alltid bra att ha så man vet vart sitt ställe är så man kan gå runt och undersöka ön. T.ex du vet att du går åt norr och du vet du att du ska sen åt söder, alltid bra.

3. Vad tycker du om bokens början?
Svar: Den är lite seg i början men så måste det vara i varje bok för man måste komma igång och lära känna personerna lite och vad dom gör och vad som händer. Typ som i denna boken så packade dom sina saker och visade hur dom levde och sånt, man måste ju veta det och det ska ju inte bara plötsligt komma i slutet, annars blir slutet dåligt.

4. Vad tycker du om slutet?
Sorgligt, att han gick in och letade och inte visste ens vad den platsen var för något. Dom var instängda i duschen och när gasen kom så var allt försent, dom skulle dö och ingen skulle kunna stoppa de..

5. Skulle det som händer i boken kunna hända på riktigt? Motivera ditt svar.
Svar: Ja klart det kan hända, men beror på vilken tid det är. Just nu tror jag det inte skulle hända för man har internet, där står om allt och om du skulle vart granne med ett koncentrationsläger så skulle du nog veta va det är. Så om jag hade vart Bruno i denna tid så skulle jag inte gått dit eftersom det skulle vart lite creepy för man vet alla ska dö. Men nu om jag hade gått dit så hade det inte vart stängsel utan stora murar så hade nog vart svårt att komma in.

Men det skulle klart kunna vart på riktigt runt 1940 talet, för då visste man inte så mycket om man var ett barn, ingen berättar och hur ska man få reda på det? går inte och klart man blir uttråkad och börjar gå runt på små äventyr om man inte har några vänner runt sig. Sen när man är där och ser massa andra så vill man klart va där med dom, och när han träffade Shmuel och blev hans enda vän så följde han klart med honom in till lägret.

Så svaret blev nog att det beror på vilken tid det är, nutid= går inte och för 70 år sen, visst hade fungerat.

6. Hur början boken?
Svar: Bruno leker med sina vänner och när han kommer hem ser han dom packa, han får reda på att dom ska till en plats långt bort från Berlin, men inte varför utan den förklaringen han får är för att pappas chef vill det, och att han är viktig i militären.

7.  Beskriv boken med en mening.
Svar: Vänner till döden, valde denna meningen för jag inte kom på någon annan som typ beskrev allt men denna meningen så förstår man ändå vad som kommer hända, att dom blir så bra vänner på en kort tid och dör tillsammans, man kanske tror ändå att dom är bra vänner hela livet men jag är seriös med denna mening, att dom är vänner till sin död, som händer ganska snabbt.

8. Var utspelar sig handlingen?
Svar: I Tyskland, auschwitz.

9. Hade berättelsen blivit annorlunda om det hade varit någon annan som berättat det som hände? På vilket sätt i så fall.
Svar: Ja för nu som jag skrev lite längre ner så visas det från ett barns perspektiv, men hur hade det sett ut från Shmuel som var i koncentrationslägret, ännu värre, han blir slagen av dom andra och kan inte gå ut från sitt fängelse, han är hungrig och måste jobba hela dagarna. Sen när hans far är försvunnen så vet han inte att han är död, det hade ju sett helt annorlunda om det hade vart så än från Brunos perspektiv. Men tänk från pappans, han vet ju inte hur sina barn har det, eller hur dom har det i koncentrationslägret, han vet ju inte hur dom känner sig, han är ju bara glad för sitt jobb. Så ja berättelsen hade vart annorlunda om det var någon annan som berättat det.

10. Varför ska man läsa den här boken? Ge två argument.
Svar: Jag är inte en person som älskar böcker, men gillar dom ändå och dom är bra att läsa för iallafall mig, så får man en bild och är typ i den boken.

Enligt mig så är det en bra bok att läsa för man får fram hur det var att leva i den tiden från ett barns perspektiv, hur han kände sig och hur man hade det också, hur en rikare tysk person hade det i Tyskland, då det var bara tyskarna som var dom bästa enligt dom.

Sen är det andra att det är en väldigt bra bok, det är just sånna här böcker som gör att det inte händer igen, för man ser hur dom har det.

torsdag 12 februari 2015

Idrott Isvak

Idrott

Att bedriva friluftsliv på isen kan både vara både härligt och farligt. Kan va en skön dag och man vill gå ut på den farliga isen, men det finns vissa saker man behöver ta med och veta innan man går ut på isen, en bra utrustning och bra kläder är en del av dom men sen så finns det mer saker.

Sen när man går ut i isen måste man veta vad det är för sorts is så det inte händer en onödig olycka för man gör något fel. Men iallafall här finns några issorter.

Nyis = Det är när vattnet precis blivit till is och då är den bara några centimer tjock och är genomskinlig, man ska alltid vara försiktig med nyis för den är inte hållbar, den kan gå sönder när som helst. Nyisen finns på insjöar.


Vårisen = Vårisen kommer på våren och därför kallar man det för våris. Isen har försämrats för när solen skiner så blir ytan sämre och även underifrån kan den bli sämre för det kan finnas varma strömmar som åkt igenom och värmt upp den.


Kärnisen = Det är den starkaste isen utav alla och den består bara utav vatten. När kärnisen är 3cm tjock kan den bära en fullvuxen människa men man ska va som säkrast och vänta tills den blir 10cm tjock. Men det finns olika namn till kärnis och det är när den är på olika sorters vatten, som när den är i sötvatten så är den bara 3cm, och därför är det bra att kunna veta vad det är för is så man är säkrast.

Havs is = Som man hör på namnet finns isen på havet, och när den är som tjockast är den längst in mot land och därför ska man vara så nära landet, ju mer ut man går, desto mindre blir den. 

Utrustning
Nu är de dags för att berätta om vad man ska ha med sig när man går ut på isen för att kunna va så säker som möjligt, en ispik behöver man för att kunna mäta tjockleken på isen och isdubbar behöver man också ifall man skulle ramla i vattnet och då blir det lättare att komma upp. Sen är det alltid bra att ha en vän med dig för om du skulle ramla i så skulle han kunna hjälpa dig eller ropa på hjälp. 3 kvar till och det är en mobiltelefon, så man kan ringa 112 och få hjälp, en flytväst så du kan hålla dig i vattnet ifall du inte är en bra simmare, vem som helst kan få en chock, och en visselpipa är också bra så kan du vissla så någon nära dig kan höra dig.


Kläder
Du kan inte ha utrustningen utan rätt kläder, och det är bra att följa lager på lager metoden, så man är varm, först börjar du med närmast intill kroppen och då ska man ha ett plagg som är som en mur mot fukten, så fukten inte kommer på kroppen. Sen ska du såklart försöka va torr alltid så du inte blir blött och fryser inuti. Sen beror det på vädret för om det är jätte kallt kan man ta på sig ett underställ, både för benen och över, det finns också olika material för underställ och man ska inte ha på sig ett med bomull för det suger åt sig fukt. När man är klar med det tar man på sig en varm fleece tröja så det håller dig varm och torr. Till sist kan man ta en varm vinterjacka, för den är vattentät. Men glöm inte att skydda huvudet och fötterna, för det är dom 2 viktigaste kroppsdelerna vi har, så en varm mössa och 2 par strumpor + något extra par ifall dom blir blöta. Händerna är också bra att värma och då kan du ta ett par bra tjocka vantar.

Om du är ute på isen och ramlar i vattnet så ska du försöka gå upp så snabbt som möjligt för ju mer du är i vattnet desto kallare blir det, och om jag har rätt så klarar inte en människa mer än 5 minuter i iskallt vatten. När du ska gå upp så vänder du dig till det håll du kom ifrån eftersom du vet att det har hållt dig hela vägen. Om du har någon visselpipa eller en torr mobil som fungerar så kan du antingen vissla eller ringa 112. När du gör det ska man inte få panik och för att inte få panik ska man andas djupt och lugnt för att få mer syre in i kroppen. När du sen känner att isen håller dig så ska du ta fram dina isdubbar och sätta ner dom i isen. Dra dig upp och använd bena, ett armtag för varje gång du kommer längre upp. För om du släpper båda armarna så kan du bara ramla ner igen. När du sen kommit upp på isen ska du lyfta dina ben och inte låta dom va kvar i vattnet, fortsätt sen kryp sakta så du inte går upp snabbt och ramlar igen.

Det kan vara så att du är med din kompis och om han råkar ramla så ska du först ringa efter hjälp, inte försöka hjälpa han först! Du ska krypa sakta och fördela din vikt på mer än ett ställe. När du sen krypt till din kompis så ska du använda den förlängda armen, en pinne eller din jacka som han kan dra i, du ska inte sträcka dig ut för om man är i chock kan din kompis dra dig ner för han är rädd. När du sen fått upp han måste du låta han ta väck sina blöta kläder och ta på sig varma torra kläder.

Tänker man på detta jag har sagt så är man välförberedd och man kan njuta av den friska luften!