måndag 23 februari 2015

Frågor om pojken i randig pyjamas

1. Hitta på en ny titel till boken. Tala också om varför du har valt den titeln.
Svar: Fångad passar bra till denna boken, för Shmuel är ju fångad i sitt koncentrationsläger och Bruno är ju fångad i sitt eget hus som han inte får vara utanför, och han kan inte gå tillbaks till sina vänner, sen ju mer man läser den så förstår man varför jag valt den.

2. Huvudpersonen får ta med sig fem saker till en öde ö. Vad packar hen ner och varför?
Svar: Boken handlar ju om Bruno, den lilla tyska pojken. Han är ju smart och gillar äventyr enligt boken, och då tror jag han skulle veta vad man skulle ha. Tält, kläder, en kniv och en kompass. Sen tror jag eftersom han gillar inte att vara ensam hade han nog tagit med en vän, för att inte vara själv där ute och så han kan leka. Han tar ju med tältet för att ha någonstans att sova, kläder behöver han för att han kan bli blöt och då måste han ha nya fräscha kläder. Sen är en kniv bättre än några mackor, för då kan man ju jaga djur och kniv kan också vara bra för skydd, allt kan ju finnas där ute.
 Sen till sist är en kompass alltid bra att ha så man vet vart sitt ställe är så man kan gå runt och undersöka ön. T.ex du vet att du går åt norr och du vet du att du ska sen åt söder, alltid bra.

3. Vad tycker du om bokens början?
Svar: Den är lite seg i början men så måste det vara i varje bok för man måste komma igång och lära känna personerna lite och vad dom gör och vad som händer. Typ som i denna boken så packade dom sina saker och visade hur dom levde och sånt, man måste ju veta det och det ska ju inte bara plötsligt komma i slutet, annars blir slutet dåligt.

4. Vad tycker du om slutet?
Sorgligt, att han gick in och letade och inte visste ens vad den platsen var för något. Dom var instängda i duschen och när gasen kom så var allt försent, dom skulle dö och ingen skulle kunna stoppa de..

5. Skulle det som händer i boken kunna hända på riktigt? Motivera ditt svar.
Svar: Ja klart det kan hända, men beror på vilken tid det är. Just nu tror jag det inte skulle hända för man har internet, där står om allt och om du skulle vart granne med ett koncentrationsläger så skulle du nog veta va det är. Så om jag hade vart Bruno i denna tid så skulle jag inte gått dit eftersom det skulle vart lite creepy för man vet alla ska dö. Men nu om jag hade gått dit så hade det inte vart stängsel utan stora murar så hade nog vart svårt att komma in.

Men det skulle klart kunna vart på riktigt runt 1940 talet, för då visste man inte så mycket om man var ett barn, ingen berättar och hur ska man få reda på det? går inte och klart man blir uttråkad och börjar gå runt på små äventyr om man inte har några vänner runt sig. Sen när man är där och ser massa andra så vill man klart va där med dom, och när han träffade Shmuel och blev hans enda vän så följde han klart med honom in till lägret.

Så svaret blev nog att det beror på vilken tid det är, nutid= går inte och för 70 år sen, visst hade fungerat.

6. Hur början boken?
Svar: Bruno leker med sina vänner och när han kommer hem ser han dom packa, han får reda på att dom ska till en plats långt bort från Berlin, men inte varför utan den förklaringen han får är för att pappas chef vill det, och att han är viktig i militären.

7.  Beskriv boken med en mening.
Svar: Vänner till döden, valde denna meningen för jag inte kom på någon annan som typ beskrev allt men denna meningen så förstår man ändå vad som kommer hända, att dom blir så bra vänner på en kort tid och dör tillsammans, man kanske tror ändå att dom är bra vänner hela livet men jag är seriös med denna mening, att dom är vänner till sin död, som händer ganska snabbt.

8. Var utspelar sig handlingen?
Svar: I Tyskland, auschwitz.

9. Hade berättelsen blivit annorlunda om det hade varit någon annan som berättat det som hände? På vilket sätt i så fall.
Svar: Ja för nu som jag skrev lite längre ner så visas det från ett barns perspektiv, men hur hade det sett ut från Shmuel som var i koncentrationslägret, ännu värre, han blir slagen av dom andra och kan inte gå ut från sitt fängelse, han är hungrig och måste jobba hela dagarna. Sen när hans far är försvunnen så vet han inte att han är död, det hade ju sett helt annorlunda om det hade vart så än från Brunos perspektiv. Men tänk från pappans, han vet ju inte hur sina barn har det, eller hur dom har det i koncentrationslägret, han vet ju inte hur dom känner sig, han är ju bara glad för sitt jobb. Så ja berättelsen hade vart annorlunda om det var någon annan som berättat det.

10. Varför ska man läsa den här boken? Ge två argument.
Svar: Jag är inte en person som älskar böcker, men gillar dom ändå och dom är bra att läsa för iallafall mig, så får man en bild och är typ i den boken.

Enligt mig så är det en bra bok att läsa för man får fram hur det var att leva i den tiden från ett barns perspektiv, hur han kände sig och hur man hade det också, hur en rikare tysk person hade det i Tyskland, då det var bara tyskarna som var dom bästa enligt dom.

Sen är det andra att det är en väldigt bra bok, det är just sånna här böcker som gör att det inte händer igen, för man ser hur dom har det.

2 kommentarer:

  1. Kanske kan du välja två andra uppgifter än uppgift 9 och 10, de är lite korta...
    Annars ok!

    SvaraRadera