torsdag 12 februari 2015

Idrott Isvak

Idrott

Att bedriva friluftsliv på isen kan både vara både härligt och farligt. Kan va en skön dag och man vill gå ut på den farliga isen, men det finns vissa saker man behöver ta med och veta innan man går ut på isen, en bra utrustning och bra kläder är en del av dom men sen så finns det mer saker.

Sen när man går ut i isen måste man veta vad det är för sorts is så det inte händer en onödig olycka för man gör något fel. Men iallafall här finns några issorter.

Nyis = Det är när vattnet precis blivit till is och då är den bara några centimer tjock och är genomskinlig, man ska alltid vara försiktig med nyis för den är inte hållbar, den kan gå sönder när som helst. Nyisen finns på insjöar.


Vårisen = Vårisen kommer på våren och därför kallar man det för våris. Isen har försämrats för när solen skiner så blir ytan sämre och även underifrån kan den bli sämre för det kan finnas varma strömmar som åkt igenom och värmt upp den.


Kärnisen = Det är den starkaste isen utav alla och den består bara utav vatten. När kärnisen är 3cm tjock kan den bära en fullvuxen människa men man ska va som säkrast och vänta tills den blir 10cm tjock. Men det finns olika namn till kärnis och det är när den är på olika sorters vatten, som när den är i sötvatten så är den bara 3cm, och därför är det bra att kunna veta vad det är för is så man är säkrast.

Havs is = Som man hör på namnet finns isen på havet, och när den är som tjockast är den längst in mot land och därför ska man vara så nära landet, ju mer ut man går, desto mindre blir den. 

Utrustning
Nu är de dags för att berätta om vad man ska ha med sig när man går ut på isen för att kunna va så säker som möjligt, en ispik behöver man för att kunna mäta tjockleken på isen och isdubbar behöver man också ifall man skulle ramla i vattnet och då blir det lättare att komma upp. Sen är det alltid bra att ha en vän med dig för om du skulle ramla i så skulle han kunna hjälpa dig eller ropa på hjälp. 3 kvar till och det är en mobiltelefon, så man kan ringa 112 och få hjälp, en flytväst så du kan hålla dig i vattnet ifall du inte är en bra simmare, vem som helst kan få en chock, och en visselpipa är också bra så kan du vissla så någon nära dig kan höra dig.


Kläder
Du kan inte ha utrustningen utan rätt kläder, och det är bra att följa lager på lager metoden, så man är varm, först börjar du med närmast intill kroppen och då ska man ha ett plagg som är som en mur mot fukten, så fukten inte kommer på kroppen. Sen ska du såklart försöka va torr alltid så du inte blir blött och fryser inuti. Sen beror det på vädret för om det är jätte kallt kan man ta på sig ett underställ, både för benen och över, det finns också olika material för underställ och man ska inte ha på sig ett med bomull för det suger åt sig fukt. När man är klar med det tar man på sig en varm fleece tröja så det håller dig varm och torr. Till sist kan man ta en varm vinterjacka, för den är vattentät. Men glöm inte att skydda huvudet och fötterna, för det är dom 2 viktigaste kroppsdelerna vi har, så en varm mössa och 2 par strumpor + något extra par ifall dom blir blöta. Händerna är också bra att värma och då kan du ta ett par bra tjocka vantar.

Om du är ute på isen och ramlar i vattnet så ska du försöka gå upp så snabbt som möjligt för ju mer du är i vattnet desto kallare blir det, och om jag har rätt så klarar inte en människa mer än 5 minuter i iskallt vatten. När du ska gå upp så vänder du dig till det håll du kom ifrån eftersom du vet att det har hållt dig hela vägen. Om du har någon visselpipa eller en torr mobil som fungerar så kan du antingen vissla eller ringa 112. När du gör det ska man inte få panik och för att inte få panik ska man andas djupt och lugnt för att få mer syre in i kroppen. När du sen känner att isen håller dig så ska du ta fram dina isdubbar och sätta ner dom i isen. Dra dig upp och använd bena, ett armtag för varje gång du kommer längre upp. För om du släpper båda armarna så kan du bara ramla ner igen. När du sen kommit upp på isen ska du lyfta dina ben och inte låta dom va kvar i vattnet, fortsätt sen kryp sakta så du inte går upp snabbt och ramlar igen.

Det kan vara så att du är med din kompis och om han råkar ramla så ska du först ringa efter hjälp, inte försöka hjälpa han först! Du ska krypa sakta och fördela din vikt på mer än ett ställe. När du sen krypt till din kompis så ska du använda den förlängda armen, en pinne eller din jacka som han kan dra i, du ska inte sträcka dig ut för om man är i chock kan din kompis dra dig ner för han är rädd. När du sen fått upp han måste du låta han ta väck sina blöta kläder och ta på sig varma torra kläder.

Tänker man på detta jag har sagt så är man välförberedd och man kan njuta av den friska luften!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar