torsdag 23 januari 2014

Vargjakten

Det finns en sak som har väckt många nya åsikter, Vargjakten i Sverige. B.la Kammarätten är emot Vargjakten medans naturvårdsverket har satt klartecken för vargjakt i 3 olika län, Dalarna, Värmlands och Örebro. Det har länge pågått hur man ska göra med detta. Under dom 3 senaste åren har 50 vargar skjutits

Inte klar ännu :)


B) Vargjakten - en fråga som det finns många åsikter om. 

Hitta en grupp eller organisation som är för vargjakt och en annan som är emot vargjakt. 

Vilka argument framför de? 

Vad baserar de sina argument på? 

Varför tror du att de tycker som de gör? 

Vad tycker du? 

Varför tycker du så? 

Vilka frågor har du fortfarande?


Extrauppgift


C) Välj ut en annan nyhet (eget valeller välj bland frågorna) som du försöker att problematisera.

onsdag 22 januari 2014

Minikurs Hinduismen

1. Hur uppstod hinduismen? 
Svar: Arierna från norr vandrade till draviderna i Indien för att ta över deras land. Arierna och Draviderna krigade och bråkade länge och till slut vann Arierna kriget och härskade över hela Indien. Först så hade dom olika religioner, men deras traditioner var lika och till slut så slöt båda religionerna med varandra och då kom Hinduismen. Det fanns ingen riktig grundare i Hinduismen, dom bara gick med varandra och blev till en religion.

2. Nämn fakta om återfödelsen. 
Svar: Om man är hindu så tror man på återfödelse. Om man gör goda gärningar så kan man få ett bättre liv och om man gör sämre gärningar så är det lättare att få ett sämre liv. Man kan bli en insekt om man har gjort bara dåliga gärningar i sitt liv.

3. Vilka var de första kasterna? 
Präster och Brahminer var den första och dom andra var, krigarna, bönderna, handelsmännen och till sist tjänarna.

4. Nämn fakta om de kastlösa. 
Svar: Dom som inte är med i kastsystemet är dom kastlösa, cirka 150 miljoner i Indien. Förr i tiden så kallade man dom ”oberörbara”, eftersom dom ansågs orena. År 1950 så förbjöd man kastsystemet men det finns fortfarande på landet eftersom det är svårt att ändra gamla traditioner.

5. Förklara uttrycket karma och dess betydelse. 
Karma är när man gör goda gärningar och dåliga gärningar, ju godare gärningar man gör, desto lättare är det att återuppfödas som en rik människa eller något sådant. Men om man gör motsatsen till det, alltså dåliga gärningar, så kan man återuppfödas som en insekt eller en hund.

6. Nämn fakta om den heliga kon.
Svar: Det finns 200 miljoner kor i Indien och det är pågrund av det är en symbol för moderligheten och ömheten, men kom ihåg. Alla delar är inte heliga, b.la mulen på kon är inte helig eftersom Shiva hade en gång förbannat den. Och den heligaste utav alla delar på en ko är svansen. Som man borde hålla i när man är döende.

7. Vilka är de tre huvudgudarna?
Svar: Brahma, Vishnu och Shiva. 

8. Hur hyllar man gudarna?
Svar: I ett hinduiskt hem finns det ett litet husaltare. Där ber man och offrar till sin gud varje morgon och kväll. På altaret brukar det finnas flera bilder av gudar och gudinnor. Under andaktsstunden tänder man rökelse och ställer fram offer av blommor eller frukt framför sin gud.
----------------------------------------------------------------------------
9. Nämn fakta om Brahma
Svar: Brahma är skaparguden. Genom honom har världen blivit till. Som skaparguden är Brahma över de andra gudarna, den störste utav dom. Men nu är han nästan glömd i Indien och det är inte många som dyrkar honom. Det finns nästan inga tempel som tillägnats åt honom

10. Redogör för Vishnus betydelse. 
Svar: Vishnu är en mycket älskad gud, flera miljoner hinduismer tycker att han är den främste guden. Han upprätthåller skapelsen och ser till så allt är gott. Men om något ont kommer så ingriper han direkt. Det sägs att ibland kan han omvandla sig till en avatar för att kolla runt i jorden, den kändaste utav avatarerna är Krishna.

11. Nämn fakta om Shiva. 
Svar: Shiva är en av dom 3 största gudarna, han dyrkas mest i södra Indien. Som vissa säger, källan till både gott och ont, den som tar liv men ändå skapar nytt liv, kanske låter konstigt men så är han. Shiva är både livets gud och dödsgud,det brukar förklaras att döden för en hinduism innebär återfödelse sedan. Och hans fru. Kali, hon är en dödsgudinna och brukar avbildas med ett avhugget huvud i sin hand och en krans utav dödsskallar runt sin hals.

12. Nämn fakta om Vedaböckerna. 
Svar: Vedaböckerna är en utav flera heliga böcker, det är den äldsta och härstammar från 1500 till 450 f.kr, det är ett bevis för att hinduismen fanns redan då. Det är en rad av olika böcker från olika tider, ordet veda betyder kunskap. Men den äldsta av Vedaböckerna är Rigveda. Den innehåller kunskaper om hur böner ska gå till och hur man ska offra.

13. Nämn fakta om Varanasi. 
Svar: Varanasi är en väldigt helig stad i Indien, den bör man besöka om man är hindu. Befolkningen i Varanasi är rätt så hög, det bor cirka 1,6 miljoner i Varanasi. Varje år brukar folk vallfärda till Varanasi för att bada i floden Gagnes, den anses vara mycket helig. En sorts kraft där.

14. Redogör för Sadhus. 
Svar: En Sadhu är en av hinduismens heligaste män, dom är asketer (man lever enkelt). Han lever på allmosor (gåvor från troende).
15. Vad kallar indierna sin religion? 
Svar: den eviga världsordningen.
16. Vilket är hinduernas viktigaste mål? 
Svar: Att uppnå nirvana.
17. Nämn fakta om ahimsa-begreppet.

måndag 20 januari 2014

Big Bang - teorin

Hur Big Bang Skapades


Big Bang var en gång en liten sak mitt i ingenting och sedan exploderade och blev enormt. Tänk dig, från ingenting till allt vi lever på nu, när man tänker på det blir man helt mindfuckad. Detta hände för cirka 13,8 miljarder år, orsaken till detta har man ännu inte kunnat bevisa, men det en teori. Bl.a en forskare vid namnet Edwin Hubble hjälper denna teorin att bli mer troligare, han byggde det första teleskopet som han sedan kollade ut i rymden med, en dag mätte han stjärnornas rödförskjutning (spektrum) och såg alla stjärnorna i färger. Dom som var närmast var på den lila färgen och dom som längre bort var närmre den röda färgen. Men då så ändrades allt, dom som var på den lila färgen var påväg mot den röda. Som dopplereffekten på en ambulans, ju närmre den var, desto mer lät det, och ju längre bort den var så lät det mindre. Det är en ändring av frekvenserna. Så när dom var nära, var dom på den lila färgen, och när dom var längre bort, så var dom närmre den röda färgen. När man sedan byggde större teleskop med avancerade datorer, så kunde man se bättre och längre ut. Då märkte man att alla galaxer och stjärnor bara expanderade hela tiden, och för första gången så fick man reda på att vårt universum var inte statiskt. Och att hela utspridningen hade pågått sedan Big Bang hände, 14 miljarder år. Då vände man hela expansionen på en dator och gjorde det tvärtom, så att det minskade istället. Då såg man att det en gång hade varit en pytteliten sak, mindre än en atom. Och sedan så bara blev det en stor smäll, det blev en jättetemperatur och när temperaturen började sänkas så kunde atomer bildas, eftersom om det är för varmt så
När temperaturen började sjunka så skapades det stjärnor och galaxer och universum expanderade tills nu vad vi bor på. Och det fortsätter att expandera..


Bild på ett spektrum kan du se här nere.



BEVIS

En man vid Edwin Hubble kan man använda som ett argument i Big Bang teorin, han byggde det första teleskopet och kollade ut i rymden. En dag så såg han med hjälp av rödförskjutning (spektrum, spektrallinjer). Dom som var närmst var vid den lila färgen och dom som var längre ut var påväg mot den röda färgen. Med hjälp av sitt fantastiska teleskop kunde han se att galaxerna och stjärnorna expanderade sig. Dom var påväg mot den röda färgen, som dopplereffekten på en ambulans, ju närmre den var, desto mer lät det. Och ju längre bort den är, desto mindre låter det. Det är en ändring av frekvenserna. På en ambulans är det ju med decibel, men när man pratar om rymden så är det med färger, om den är nära så är det violett, och om det är längre bort så är det rött. När man sedan såg att det expandera så ville man se vad det hade varit förut, det måste ha börjat någonstans. Så man la hela Big Bang på en dator och vände hela, så det minskade istället. Då kunde man se att det förut hade vart en liten liten prick mitt i ingenting.

Myrornas krig brukar man kalla när det låter schh



Tips - radio teleskop

EJ klar.. den är bra, men kommer vara ännu bättre.

Frågor om buddhismen

Frågor

1. Nämn fakta om prins Siddhartas liv.
Svar: Han var en rik prins som ville inte vara instängd hela livet, så han gick ut på äventyr för att leta svar.

2. Vilka två ytterligheter provade Siddharta?
Svar: Ett liv i lyx och ett liv i fattigdom.

3. Hur blev Siddharta upplyst?
Svar: Han testade den tredje vägen, att inte fästa sig vid kroppen utan vid det mentala, tanken och förståndet. Sedan så mediterade han under det heliga bodhiträdet vid Gaya, en biflod till Ganges. När han mediterade så upptäckte han ljuset och blev Buddha. Buddha betyder just den upplyste.

4. Nämn fakta om Buddhas lära.
Svar: ''De fyra ädla sanningarna''. Allt är lidande, hela livet från födelsen till döden.

5. Nämn fakta om de olika riktningarna.
Svar: Vissa anser att man kan gå in i nirvana och andra tycker det är svårare.

6. Nämn fakta om munkarna.
Svar: Dom måste ha en prövotid först innan dom kan bli en riktig munk, då rakas dom och får orangegula kläder. Och när dom har fyllt 20, så kan en novis bli en invigd munk.
Munkarna är inte instängda i klostret hela tiden, utan kan gå ut i samhället och undervisa andra.

8. Hur kan lidandet upphöra enligt Buddha?
Svar: När människan går in i nirvana.

9. Beskriv vägen för att upphäva lidandet?
Svar:

10. Nämn 4 punkter i den åttafaldiga vägen.
Svar:
- Rätt tal = Varken lögn, skvaller eller tomt prat får förekomma.
- Rätt handlande = Man ska ta avstånd från dödande och stölder.
- Rätt liv = Då får inte bedrägeri eller spådomskonst förekomma.
- Rätt strävan = Det innebär att man ska bekämpa det onda och alltid försöka göra det bästa.

11. Beskriv tillståndet nirvana.
Svar: När man kväver människans livstörst kan man stoppa återfödelsen och då når man målet, frid och fri från alla önskningar.

12. Vad ansåg Buddha om gudar?
Han trodde att det fanns gudar, men han tyckte att det var meningslöst att be och offra, eftersom dom inte svarade.


fredag 17 januari 2014

Dikter om Religionen

Under Buddha ligga världen,
länder under Con-fu-tse.
Parsern ber till rena elden,
stjärnan dyrkas av kaldé.


Laman läser Ramajana,
läser sanskritpoesi,
och han längtar till Nirvana
där han allt får strunta i.

Författare : Harriet Löwenhjelm



Varför vi valt dessa är för dom var rätt så enkla och korta. Dom verkade vara spännande och när man läste så fastna man för texten. Man förstod fort vilka religioner det handlade om, det var alla fem världsreligioner.
T.ex. den sista dikten så handlade det om Nirvana som betyder också Mosksha, att man ska strunta i allting när det är klart. 









                                                                       Bild på Hinduismen



Bild på Hinduismen


torsdag 16 januari 2014

Ariel Sharon

Sök nyheter om Ariel Sharon
Vem var han? En general och en politiker i Israel.
Vad har hänt honom och varför? Han dog utav en svår stroke. Fick den år 2006.
När hände detta och hur gick det till (kan du ha svarat på i förra frågan)? Han fick en svår stroke 2006 och nu dog han 2014.
Finns det andra personer eller grupper inblandade? Det var
Visa på åtminstone två olika sidor av vad man ansåg om Ariel Sharon.
Ange vilka som tycker vad.
Ange också var du har hittat informationen.
Varför tycker man så olika? Vad tycker du?

Ariel Sharon var en general och en känd politiker i Israel. Ariel fick en stroke år 2006 och dog 2014. Det var ingen som var inblandad i detta, han blev inte skjuten eller slagen, utan fick en vanlig stroke. Det finns mycket hat och mycket kärlek till Ariel, bland annat Carl Bildt hyllade honom som en en briljant militär befälhavare, men också en klok statsman som såg nödvändigheten av fred.”. Det som hände i Sabra och Shatila visade honom att han inte alls var en bra befälhavare, och en bra politiker var ju han inte  Efter vad Carl Bildt sa så har många kritikerat honom. Men dom som bor i Israel har hyllat honom med kärlek,

Inte klar med texten

onsdag 15 januari 2014

Frågor om Rymden

1. Vilka är de fyra årstiderna?
Svar: Våren, Sommar, Höst och Vinter

2. Hur många varv snurrar jorden runt sin egen axel på ett dygn? Med ordet axel menar man här en linje som går rakt genom jorden från nordpolen till sydpolen.
Svar: 1 varv

3. Hur många varv går månen runt jorden på en månad?
Svar: 1 varv

4. Hur lång tid tar det för jorden att röra sig ett varv runt solen?
Svar: Det tar 365 dygn, 1 år.

5. Vi i Sverige bor ju på norra halvklotet. Lutar norra halvklotet mot solen eller från solen i juli? Tips: slå upp ordet årstid i NE (enkel).
Svar:  Dom som bor i Sverige eller norr ut får Sommar när det är Juli, eftersom dom då lutar norra halvklotet mot solen. När det lutar mot andra hållet så blir det Vinter.

6. Lutar norra halvklotet mot solen eller från solen i januari? Tips: slå upp ordet årstid i NE (enkel).
Svar: Det lutar ifrån solen eftersom det är vinter då och kallt.

7. Vad är stora smällen?
Svar: Det är en stor smäll som hände för många miljarder år sedan. Det var så vårt universum skapades. (Kallas för Big Bang).

8. Vilka är planeterna i vårt solsystem? Börja närmast solen. 
Svar: Merkurius, Venus, Jorden, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus och Neptunus.


9. Vad kallas jorden på latin?
Svar: Tellus
10. Hur gammal är jorden?
Svar: 4,6 miljarder år
11. Vad är en komet?
Svar: Grus blandat med sten som håller sig en lång distans från Solen, en väldigt isrik kropp. Folk kallar den oftast för smutsiga snöbollar.
12. Vad är ett stjärnfall?
Svar Ett sjärnfall är när sten och grus kommer in i vår atmosfär och då dras den med i dragningskraften. Då blir det en sådan fart som gör att det blir en friktion med luften. Då börjar det brinna (Det är det som lyser på natten). Vissa tror att detta är en stjärna men dom har fel.
13. Vad är en asteroid?
Svar: Det är en himlakropp som går i en bana mellan Mars och Jupiter. (Typ små planeter).
14. Var finns asteroidbältet?
Svar: Mellan Mars och Jupiter.
15. Vad är en galax?
Svar: En galax är samma sak som ett stjärnsystem. Vår galax heter Vintergatan och innehåller 200 000 000 000 stjärnor. (200 miljarder).
16. Vad är Vintergatan?
Svar: En galax, våran galax. 
17. Hur länge har solen lyst?
Svar: 5 miljarder år.
18. Hur varm är solen på ytan?
Svar: 5800 Grader
19. Vad betyder det att solen står i zenit?
Svar: När solen står rakt upp på himlen så det inte kommer några skuggor.
20. Vilken planet har flest månar? Tips: titta i tabellerna viktiga fakta i uppslagsordenMerkuriusVenusjordenMarsJupiterSaturnusUranus och Neptunus i NE (enkel).

Svar: Jupiter har flest månar, 63 st men det är bara 38 som har fått ett namn.
21. Varför ser det ut som om månen lyser?

Svar: För när solens strålar lyser på månen så reflekterar dens ljus mot oss, och då kan vi se den.
22. Vilka var de två första människorna på månen?

Svar: Neil Armstrong och Edwin Aldrin.
23. Vad kallas de personer som reser ut i rymden?

Svar: Astronauter på engelska och Kosmonauter på ryska.
24. Vad är ett teleskop?

En kikare som man tittar på rymden.
25. Vad är Hubble-teleskopet?

Ett jättestor kikare som tittar på rymden, tar kort på den. Så vi kan se närmare på t.ex solen eller månen.
26. Förklara orden meteor, meteorid och meteorit. Tips: slå upp ordet stjärnfall i NE (enkel).
Meteor = Ett snabbt streck som lyser på himlen, oftast en liten sten som faller in i jordens atmosfär. Brukar inte klara sig ( brinner upp direkt) 

Meteorid = En sten som har en diameter mindre än 10 meter, som inte kommer in i vår atmosfär, utan den bara åker i en bana runt solen. ( det är en sten, brukar kallas för en smutsig snöboll.)

Meteorit =  Om en meteor klarar sig utan att brinna upp i vår atmosfär så kallar man det en meteorit. (också en sten blandat med smuts)
27. Förklara begreppen dygn, månad och år genom att beskriva jordens eller månens rörelser. Tips: slå upp ordet månen i NE (enkel) och titta på animationen.

Dygn : Ett dygn har gått när tellus snurrar runt sin egen axel ett varv. När den inte är emot solen så är det natt. Och när den har snurrat klart så vi är mot solen så är det dag.

Månad: Det tar 30 dagar för att månen ska snurra runt jorden, och när den har gjort det så har det vart 1 månad. Så om den snurrar 2 varv så har det gått 2 månader, och så vidare.

År:  Det tar 365,24 dagar för att jorden ska snurra runt solen 1 varv, och när den har gjort det så har det gått 1 år. Det är därför vi har ett skottår då det finns 366 dagar i ett år. eftersom dom där 0,25 dagarna blir ju till slut 1 dygn efter 4 år.
28. Hur får vi olika årstider?

Svar: Vi säger att jag bor i Sverige, det är ju nästan längst upp i norr. Om det är Sommar så är vår sida mot solen. Jorden snurrar ju hela tiden runt solen. Så alltså när det är sommar så lyser solen som starkast mot oss. Och när det är vinter så lyser solen som svagast mot vår sida.

29. Vad är höstdagjämning och vårdagjämning?
Höstdagsjämning är en tid på hösten då dagen är lika lång som natten. Samma med vårdagjämning, fast inte på hösten utan på våren. Detta händer 2 gånger om året.

Hinduismen Bra frågor

Hinduismen Bra frågor

När? Skrift
Svar: 3500 år sedan
Bhagavad-Gita är typ som deras bibel.
Hinduismen.
Var?
Egypten, Mesopetamien, Indien och Iran.
Hur?
Det var ur-indiska kulturen (dravider) och indo-europeiska som kallas för arier blev tillsammans och skapade religionen Hinduismen. 

Varför?
Det var så att det hände klimatiska förändringar vid den tiden. Då kallade dom det ariernas födelse, arierna hade ingenstans att bo eftersom det var mycket översvämningar och klimatet var hårt. Så dom var tvugna att flytta till Indien. När dom var där så blandade dom sin tro med folket som bodde i Indien. Och Hinduismen kom.


Dom bråkade en hel del, arierna och draviderna. Och då kanske det var någon som fick nog. Då gjorde han några livsregler, du ska icke dräpa m.m Då kanske det spred sig, vissa ville inte heller ha krig och då blev det till slut flera och flera, och en religion skapades!

torsdag 9 januari 2014

Branden i Skogsstorpskolan





Jag är en elev i skolan där branden kom, den 29:e december var det en brand på vår idrottshall som ligger i skogsstorp, vår skola heter skogsstorpskolan. Jag var inte hemma när detta inträffade, jag var i Linköping men fick reda på det utav mina vänner. Dom skrev till mig på en app i mobilen som heter kik. ''Skolan brinner!'' ''Skolan brinner!''. Jag trodde inte på det först men till slut så såg hela facebook spammad utav detta. 

Brandmännen som var där kom cirka klockan 2 och berättade att själva elden hade redan börjat vid klockan 1. Men eftersom brandvarnaren låg i omklädningsrummen så tar det ganska lång tid för att röken ska nå dit. Dom gjorde ett bra jobb tycker jag, ändå om hela salen blev bränd så kunde dom inte göra något åt saken. Det jobbet som dom gjorde bra var att rädda skolan, eftersom det ligger rätt så nära. Elden kan ju bara ta sig vidare och bränna hela skolan, jag vill ju inte jobba i barracker och frysa på rasterna, eller restan utav skogsstorpskolans elever.


Jag hoppas att dom skyndar sig med en idrottsal, för om det ska ta 1,5 år så kommer jag ju inte gå här fortfarande. Slutar ju nian då. Fast det är ändå bra för alla andra som går här. Priset är cirka 30 miljoner för en idrottsal. Det är ju skit dyrt! Försäkringen kommer betala 20-25 miljoner så det blir ändå 10-5 miljoner att betala. Men då undrar jag var vi får resten utav pengarna? lite utav kommunen men det andra då? Vi har ju hela tiden frågat efter nya bollar och sånt men fått ett svar där dom inte har pengar med det. Men så kommer detta och helt plötsligt har vi 5 miljoner. Iallafall så bestämmer jag inte här men om man kan betala 5 miljoner så kan man väl betala några tusen lappar :)


Hoppas den blir snygg iallafall :) och det kommer bli kul med att åka runt nu. Alltså till klittebadet, ishallen, falkhallen, morup för att ha idrott.


Här har ni några bilder på vår idrottshall ;)