måndag 20 januari 2014

Big Bang - teorin

Hur Big Bang Skapades


Big Bang var en gång en liten sak mitt i ingenting och sedan exploderade och blev enormt. Tänk dig, från ingenting till allt vi lever på nu, när man tänker på det blir man helt mindfuckad. Detta hände för cirka 13,8 miljarder år, orsaken till detta har man ännu inte kunnat bevisa, men det en teori. Bl.a en forskare vid namnet Edwin Hubble hjälper denna teorin att bli mer troligare, han byggde det första teleskopet som han sedan kollade ut i rymden med, en dag mätte han stjärnornas rödförskjutning (spektrum) och såg alla stjärnorna i färger. Dom som var närmast var på den lila färgen och dom som längre bort var närmre den röda färgen. Men då så ändrades allt, dom som var på den lila färgen var påväg mot den röda. Som dopplereffekten på en ambulans, ju närmre den var, desto mer lät det, och ju längre bort den var så lät det mindre. Det är en ändring av frekvenserna. Så när dom var nära, var dom på den lila färgen, och när dom var längre bort, så var dom närmre den röda färgen. När man sedan byggde större teleskop med avancerade datorer, så kunde man se bättre och längre ut. Då märkte man att alla galaxer och stjärnor bara expanderade hela tiden, och för första gången så fick man reda på att vårt universum var inte statiskt. Och att hela utspridningen hade pågått sedan Big Bang hände, 14 miljarder år. Då vände man hela expansionen på en dator och gjorde det tvärtom, så att det minskade istället. Då såg man att det en gång hade varit en pytteliten sak, mindre än en atom. Och sedan så bara blev det en stor smäll, det blev en jättetemperatur och när temperaturen började sänkas så kunde atomer bildas, eftersom om det är för varmt så
När temperaturen började sjunka så skapades det stjärnor och galaxer och universum expanderade tills nu vad vi bor på. Och det fortsätter att expandera..


Bild på ett spektrum kan du se här nere.



BEVIS

En man vid Edwin Hubble kan man använda som ett argument i Big Bang teorin, han byggde det första teleskopet och kollade ut i rymden. En dag så såg han med hjälp av rödförskjutning (spektrum, spektrallinjer). Dom som var närmst var vid den lila färgen och dom som var längre ut var påväg mot den röda färgen. Med hjälp av sitt fantastiska teleskop kunde han se att galaxerna och stjärnorna expanderade sig. Dom var påväg mot den röda färgen, som dopplereffekten på en ambulans, ju närmre den var, desto mer lät det. Och ju längre bort den är, desto mindre låter det. Det är en ändring av frekvenserna. På en ambulans är det ju med decibel, men när man pratar om rymden så är det med färger, om den är nära så är det violett, och om det är längre bort så är det rött. När man sedan såg att det expandera så ville man se vad det hade varit förut, det måste ha börjat någonstans. Så man la hela Big Bang på en dator och vände hela, så det minskade istället. Då kunde man se att det förut hade vart en liten liten prick mitt i ingenting.

Myrornas krig brukar man kalla när det låter schh



Tips - radio teleskop

EJ klar.. den är bra, men kommer vara ännu bättre.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar