onsdag 22 januari 2014

Minikurs Hinduismen

1. Hur uppstod hinduismen? 
Svar: Arierna från norr vandrade till draviderna i Indien för att ta över deras land. Arierna och Draviderna krigade och bråkade länge och till slut vann Arierna kriget och härskade över hela Indien. Först så hade dom olika religioner, men deras traditioner var lika och till slut så slöt båda religionerna med varandra och då kom Hinduismen. Det fanns ingen riktig grundare i Hinduismen, dom bara gick med varandra och blev till en religion.

2. Nämn fakta om återfödelsen. 
Svar: Om man är hindu så tror man på återfödelse. Om man gör goda gärningar så kan man få ett bättre liv och om man gör sämre gärningar så är det lättare att få ett sämre liv. Man kan bli en insekt om man har gjort bara dåliga gärningar i sitt liv.

3. Vilka var de första kasterna? 
Präster och Brahminer var den första och dom andra var, krigarna, bönderna, handelsmännen och till sist tjänarna.

4. Nämn fakta om de kastlösa. 
Svar: Dom som inte är med i kastsystemet är dom kastlösa, cirka 150 miljoner i Indien. Förr i tiden så kallade man dom ”oberörbara”, eftersom dom ansågs orena. År 1950 så förbjöd man kastsystemet men det finns fortfarande på landet eftersom det är svårt att ändra gamla traditioner.

5. Förklara uttrycket karma och dess betydelse. 
Karma är när man gör goda gärningar och dåliga gärningar, ju godare gärningar man gör, desto lättare är det att återuppfödas som en rik människa eller något sådant. Men om man gör motsatsen till det, alltså dåliga gärningar, så kan man återuppfödas som en insekt eller en hund.

6. Nämn fakta om den heliga kon.
Svar: Det finns 200 miljoner kor i Indien och det är pågrund av det är en symbol för moderligheten och ömheten, men kom ihåg. Alla delar är inte heliga, b.la mulen på kon är inte helig eftersom Shiva hade en gång förbannat den. Och den heligaste utav alla delar på en ko är svansen. Som man borde hålla i när man är döende.

7. Vilka är de tre huvudgudarna?
Svar: Brahma, Vishnu och Shiva. 

8. Hur hyllar man gudarna?
Svar: I ett hinduiskt hem finns det ett litet husaltare. Där ber man och offrar till sin gud varje morgon och kväll. På altaret brukar det finnas flera bilder av gudar och gudinnor. Under andaktsstunden tänder man rökelse och ställer fram offer av blommor eller frukt framför sin gud.
----------------------------------------------------------------------------
9. Nämn fakta om Brahma
Svar: Brahma är skaparguden. Genom honom har världen blivit till. Som skaparguden är Brahma över de andra gudarna, den störste utav dom. Men nu är han nästan glömd i Indien och det är inte många som dyrkar honom. Det finns nästan inga tempel som tillägnats åt honom

10. Redogör för Vishnus betydelse. 
Svar: Vishnu är en mycket älskad gud, flera miljoner hinduismer tycker att han är den främste guden. Han upprätthåller skapelsen och ser till så allt är gott. Men om något ont kommer så ingriper han direkt. Det sägs att ibland kan han omvandla sig till en avatar för att kolla runt i jorden, den kändaste utav avatarerna är Krishna.

11. Nämn fakta om Shiva. 
Svar: Shiva är en av dom 3 största gudarna, han dyrkas mest i södra Indien. Som vissa säger, källan till både gott och ont, den som tar liv men ändå skapar nytt liv, kanske låter konstigt men så är han. Shiva är både livets gud och dödsgud,det brukar förklaras att döden för en hinduism innebär återfödelse sedan. Och hans fru. Kali, hon är en dödsgudinna och brukar avbildas med ett avhugget huvud i sin hand och en krans utav dödsskallar runt sin hals.

12. Nämn fakta om Vedaböckerna. 
Svar: Vedaböckerna är en utav flera heliga böcker, det är den äldsta och härstammar från 1500 till 450 f.kr, det är ett bevis för att hinduismen fanns redan då. Det är en rad av olika böcker från olika tider, ordet veda betyder kunskap. Men den äldsta av Vedaböckerna är Rigveda. Den innehåller kunskaper om hur böner ska gå till och hur man ska offra.

13. Nämn fakta om Varanasi. 
Svar: Varanasi är en väldigt helig stad i Indien, den bör man besöka om man är hindu. Befolkningen i Varanasi är rätt så hög, det bor cirka 1,6 miljoner i Varanasi. Varje år brukar folk vallfärda till Varanasi för att bada i floden Gagnes, den anses vara mycket helig. En sorts kraft där.

14. Redogör för Sadhus. 
Svar: En Sadhu är en av hinduismens heligaste män, dom är asketer (man lever enkelt). Han lever på allmosor (gåvor från troende).
15. Vad kallar indierna sin religion? 
Svar: den eviga världsordningen.
16. Vilket är hinduernas viktigaste mål? 
Svar: Att uppnå nirvana.
17. Nämn fakta om ahimsa-begreppet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar