onsdag 26 november 2014

Frågor om atomfysik

Vad är en atom?
Svar: En neutron och en proton.
Vad är ett grundämne?
Svar: Det är olika atomer i olika formler.
Ungefär hur många grundämnen finns det?
Svar: Ca 118 st
Vilka är det tre ”byggstenarna” som tillsammans bildar atomer av olika slag?
Svar: Neutron,proton och elektron.
Vilka elektriska laddningar har de olika partiklarna i atomen?
Svar: Protoner är + och neutroner är neutralt och elektroner är -
Atomen har en kärna men det mesta av atomens volym utgörs av …
Svar: protoner, neutroner, elektron och elektron skal.
Vilket är det lättaste (enklaste) grundämnet?
Svar: Väte (H)
Trots att alla grundämnen består av samma tre sorters partiklar (byggstenar), fast i olika antal, är deras egenskaper väldigt olika. Vad är det som avgör vilka kemiska egenskaper ett grundämne har?
Svar: Antalet neutroner, protoner och Neutroner.

Ett grundämne kan finnas i olika isotoper. Vad är en isotop och vad skiljer vätets tre isotoper åt?
Svar: En isotop är när det finns mer eller mindre neutroner än protoner i en atom.
Vissa grundämnen (och en del ämnens isotoper) är radioaktiva. Vad innebär det?
Svar:
Man använder joniserande strålning inom röntgen och när man behandlar cancer, det finns även joniserande strålning i brandalarm.

Vad betyder ordet ”radio”?
Svar: Olika former för strålning, typ vågor.
Vilken nytta kan man ha av joniserande (radioaktiv) strålning inom t.ex. medicinen?
Svar: Man använder joniserande strålning inom röntgen och när man behandlar cancer, det finns även joniserande strålning i brandalarm, för röken stör den strålning och det är då den stängs av och börjar pipa.

Vad menas med bakgrundsstrålning?
Svar: Bakgrundsstrålning är en strålning som alltid finns och den kommer ifrån rymden, kom till under big bang.

Vilket ämnes atomkärna är den mest stabila av alla?
Svar: Väte för det är det första ämnet i det periodiska systemet.

Vilket ämne används som bränsle i kärnkraftverk?
Svar: Uran

Vanligt (naturligt) uran innehåller en för liten andel av isotopen uran-235. Vad kallas processen där man ökar andelen uran?
Svar: Fusion

Hur många kärnkraftverk och -reaktorer finns det i Sverige?
Svar: Det finns 3 stycken.

Hur ska det högaktiva avfallet från kärnkraften förvaras i framtiden?
Förklara begreppen fission och fusion inom kärnfysik.

Svar: Fission delar atomer och fusion sätter ihop atomer. Man använder fission i ett kärnkraftverk och i solen så förekommer det fusion. Fusion ger mest energi.

måndag 24 november 2014

T-FORD

T FORD

1908 kom den första bilen som sedan skulle bli en del av det löpande bandets historia. Bilen heter T-Ford och det var Henry Ford som konstruerade den, men fick hjälp av Childe Harold Wills, Joseph A. Galamb och Eugene Farkas. Under de 19 år efter man började masstillverka så utgjorde T-forden omkring hälften av jordens bilproduktion. Varför det blev så stort var att Henry Ford ville att alla skulle ha bilar, sin bil, därför sålde han den så billig så alla kunde ha råd och ju mer som har den desto populärare blir den. Man behövde ju också bil för att kunna transportera sig om det är en lång sträcka. Sen var det att med löpande bandet behövde man bara jobba i 8 timmar, för då orkade man jobba nästa dag och var taggad till att jobba, om man jobbar i 15 timmar så orkar man inte jobba nästa dag. Sen kunde man också specialisera sig på just den saken man gör.

Hur det gick till var med hjälp av C.E Johansson, eftersom man behövde vara noggrann om man skulle fortsätta med det löpande bandet, för där köpte man in olika saker, spikar och massa andra saker, och då behövde det vara det exakta måttet som man köper det. T.ex om jag vill ha en 5cm spik så kanske jag fick 7cm och då går det ju inte.

Sen kom det följder, städerna växte eftersom alla hade bilar och man kunde köra utåt och bygga hus där, och desto mer som flyttar ut desto större blir staden, förut kunde man ju inte köra ut och då var det en liten trång stad, det var ju en fördel att städerna blev större, men nackdelen var att det inte var miljövänligt, man visste ju inte det då, men till sist fick man reda på det.

--------------------------------------------------------------------

Radio

Radio är en trådlös överföring av signaler

tisdag 11 november 2014

Picasso

Pablo Picasso, fullständigt namn Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Mártir Patricio Ruiz y Picasso. föddes den 25 oktober 1881 i Malaga som ligger i Andalusien.


FAKTA
Han var son till Jose Ruiz y Blasco, som var en målare och konstprofessor, och till Maria Picasso y Lopez, som var modern. Födseln var mycket dramatisk, man trodde att Pablo var dödfödd och istället försökte man hjälpa modern men hans farbror och läkaren Don salvador upptäckte att han levde, dom lät honom andas in cigarrök så han skulle kvickna till och börja skrika.
I sina studier var hans mest i Barcelona, han bodde där 1895 till 1904. Han studerade i flera konstskolor, oftast där hans far arbetade. Den sista skolan Picasso gick på var San Fernandos Kungliga Akademi i Madrid. Men där var han inte så länge utan i ett år och tog ingen examen.

Picasso hade 2 olika stiler, ena var Surrealism och den andra var Kubism som han själv skapade.
Surrealism är en riktning inom modernistiskt konst, litteratur och filosofi. Den uppstod i Frankrike år 1920 och spred sig snabbt genom västvärlden, Andre Breton var grundaren och en av dom som gjorde så att spridningen blev så stor. Boken heter Le Surréalisme et la peinture.

Kubism har också blivit känd genom tiderna och det är när man ritar byggnader, människor eller landskap genom fyrkanter, rektanglar eller trianglar, hårda föremål. Picasso var en av dom som skapade denna ismen och det var därför Pablo blev så känd, han hade sin egen stil som dom andra inte hade.


TOLKA


1937 målade Pablo Picasso en bild som han kallade för Guernica, man anser att det var en av picassos viktigaste verk. Målan är målad med oljefärg och färgerna Pablo Picasso använde var bara gråa färger. Det tog 5 veckor för Pablo att måla klart tavlan Guernica.

Tavlan föreställer kriget och våldet när nacisterna bombade staden Guernica som ligger i Spanien, den 26 april 1937. Målningen verkar föreställa ett rum och från vänster ser man en tjur och under tjuren finns en kvinna som verkar hålla sitt barn som förmodligen dött. Man verkar se många förstörda människor på något sätt, en häst som skriker och en soldat som har dött, och man kan se att en blomma växer på hans svärd.

Själv tycker jag att Guernica är bara en fantastisk tavla, eftersom han visar mycket som har hänt, man lär sig mycket genom denna tavlan, därför tycker jag att den är bra målad tavla men ändå sorglig. Och glöm inte att han bara använde färgen grå och kunde måla denna vackra tavla.

torsdag 6 november 2014

Första världskriget, en kort sammanfattning

Den 28 juli 1914 utbröt det första världskriget och det var i Europa, länderna som var med i kriget var Tyskland, Frankrike, Ryssland, Storbritannien, Serbien och Österrike/Ungern. Saken var att Tyskland fick en ny kejsare som hette Willhelm och han ville inte ha fred och ett vanligt Tyskland utan han ville öka Tysklands gränser och göra Tyskland till en stormakt och ha ett imperium. Det började med att han ökade sin arme och byggde en flotta, han hade till och med gjort en anfallsplan om hur han ska in till Frankrike.

Grannländerna blev från vänner till fiender, dom visste att Tyskland hade något pågång, därför härmade dom Tyskland och gjorde samma sak, ökade sin arme och flotta. Frankrike och Storbritannien var på Rysslands sida, man kallade dom för Ententen, Medans Tyskland var med Österrike/Ungern som man kallade Trippelalliansen.
Allt som väntades var bara en gnista, att något skulle hända. Det var tyst mellan länderna i en period och sen kom Sarajevo, Gavrillo Princip var en serb som sköt Franz Ferdinand, han skulle ta över Österrike/Ungern. Eftersom han var tronarvingen.

Efter den händelsen sköll man det på Serberna, och Tyskland var glada eftersom det var det dom ville ha, krig. Tyskland attackerade Frankrike på sin västfront och Ryssland på sin östfront, men det var ingen som gick vidare, eftersom man hade skyttegravar och kulsprutor, den som försökte springa över blev skjuten direkt och därför blev det bara ett stopp, man bara dog och dog. Tillslut kom USA in och flera olika länder, alla var emot Tyskland förutom Österrike, miljontals dog och 1919 skapade man tillsammans en fred, Versaillesfreden. Tyskland fick betala krigsstånd eftersom man ansåg att det var deras fel. Tyskland blev fattigt och det därför dom fick revanschlust.

1919

onsdag 5 november 2014

Frågor om vårt ämne Radium

Förklara kort vad ett radioaktivt ämne är för något
Svar: Ett radioaktivt ämne är ett ämne som innehåller galna atomer, dom sönderfaller och då skickar det radioaktiva ämnet ut strålningar.

Ta reda på den kemiska beteckningen för ämnet, samt masstal och atomnummer.
Svar: Den kemiska beteckningen för Radium är Ra och masstalet är 226, och atomnumret är 88.

Ta reda på vem upptäckaren är och när det upptäcktes
Svar: Det finns 5 isotoper.

Ta reda på vem upptäckaren är och när det upptäcktes
Svar: Upptäckaren är Marie Curie och det upptäcktes 1898.

Ge ett exempel på ett radioaktivt sönderfall av ämnet, beskriv vad som händer med hjälp av de kemiska tecknen, vilket nytt ämne bildas? Är detta också radioaktivt?
Svar: Från Uran till Thorium skickas det ut alfastrålning eftersom Uran skickar ut det, och i en alfastrålning finns det alfapartiklar som innehåller 2 protoner och 2 neutroner, därför går det från atomnummer 92 till 90. Thorium har atomnumret 90 och är radioaktivt.

Skriv en kort sammanfattning om sönderfallet hos ditt grundämne (är det alfa-, beta- eller gammastrålning?)
Svar: Radium skickar ut Alfastrålning som innehåller 2 protoner och 2 neutroner, därför blir det nya ämnet Radon för det har 86 protoner och ett antal andra neutroner.

Beskriv de olika isotopernas halveringstid och förklara även vad detta innebär
Svar:



Ta reda på mer om ämnet, var/när används det i vardagliga sammanhang? 
Svar: Man kunde använda det som självlysande klockor men man kom på att det var farligt. Det finns inte heller så mycket Radium i världen så därför använder man det inte.