torsdag 6 november 2014

Första världskriget, en kort sammanfattning

Den 28 juli 1914 utbröt det första världskriget och det var i Europa, länderna som var med i kriget var Tyskland, Frankrike, Ryssland, Storbritannien, Serbien och Österrike/Ungern. Saken var att Tyskland fick en ny kejsare som hette Willhelm och han ville inte ha fred och ett vanligt Tyskland utan han ville öka Tysklands gränser och göra Tyskland till en stormakt och ha ett imperium. Det började med att han ökade sin arme och byggde en flotta, han hade till och med gjort en anfallsplan om hur han ska in till Frankrike.

Grannländerna blev från vänner till fiender, dom visste att Tyskland hade något pågång, därför härmade dom Tyskland och gjorde samma sak, ökade sin arme och flotta. Frankrike och Storbritannien var på Rysslands sida, man kallade dom för Ententen, Medans Tyskland var med Österrike/Ungern som man kallade Trippelalliansen.
Allt som väntades var bara en gnista, att något skulle hända. Det var tyst mellan länderna i en period och sen kom Sarajevo, Gavrillo Princip var en serb som sköt Franz Ferdinand, han skulle ta över Österrike/Ungern. Eftersom han var tronarvingen.

Efter den händelsen sköll man det på Serberna, och Tyskland var glada eftersom det var det dom ville ha, krig. Tyskland attackerade Frankrike på sin västfront och Ryssland på sin östfront, men det var ingen som gick vidare, eftersom man hade skyttegravar och kulsprutor, den som försökte springa över blev skjuten direkt och därför blev det bara ett stopp, man bara dog och dog. Tillslut kom USA in och flera olika länder, alla var emot Tyskland förutom Österrike, miljontals dog och 1919 skapade man tillsammans en fred, Versaillesfreden. Tyskland fick betala krigsstånd eftersom man ansåg att det var deras fel. Tyskland blev fattigt och det därför dom fick revanschlust.

1919

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar