tisdag 11 november 2014

Picasso

Pablo Picasso, fullständigt namn Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Mártir Patricio Ruiz y Picasso. föddes den 25 oktober 1881 i Malaga som ligger i Andalusien.


FAKTA
Han var son till Jose Ruiz y Blasco, som var en målare och konstprofessor, och till Maria Picasso y Lopez, som var modern. Födseln var mycket dramatisk, man trodde att Pablo var dödfödd och istället försökte man hjälpa modern men hans farbror och läkaren Don salvador upptäckte att han levde, dom lät honom andas in cigarrök så han skulle kvickna till och börja skrika.
I sina studier var hans mest i Barcelona, han bodde där 1895 till 1904. Han studerade i flera konstskolor, oftast där hans far arbetade. Den sista skolan Picasso gick på var San Fernandos Kungliga Akademi i Madrid. Men där var han inte så länge utan i ett år och tog ingen examen.

Picasso hade 2 olika stiler, ena var Surrealism och den andra var Kubism som han själv skapade.
Surrealism är en riktning inom modernistiskt konst, litteratur och filosofi. Den uppstod i Frankrike år 1920 och spred sig snabbt genom västvärlden, Andre Breton var grundaren och en av dom som gjorde så att spridningen blev så stor. Boken heter Le Surréalisme et la peinture.

Kubism har också blivit känd genom tiderna och det är när man ritar byggnader, människor eller landskap genom fyrkanter, rektanglar eller trianglar, hårda föremål. Picasso var en av dom som skapade denna ismen och det var därför Pablo blev så känd, han hade sin egen stil som dom andra inte hade.


TOLKA


1937 målade Pablo Picasso en bild som han kallade för Guernica, man anser att det var en av picassos viktigaste verk. Målan är målad med oljefärg och färgerna Pablo Picasso använde var bara gråa färger. Det tog 5 veckor för Pablo att måla klart tavlan Guernica.

Tavlan föreställer kriget och våldet när nacisterna bombade staden Guernica som ligger i Spanien, den 26 april 1937. Målningen verkar föreställa ett rum och från vänster ser man en tjur och under tjuren finns en kvinna som verkar hålla sitt barn som förmodligen dött. Man verkar se många förstörda människor på något sätt, en häst som skriker och en soldat som har dött, och man kan se att en blomma växer på hans svärd.

Själv tycker jag att Guernica är bara en fantastisk tavla, eftersom han visar mycket som har hänt, man lär sig mycket genom denna tavlan, därför tycker jag att den är bra målad tavla men ändå sorglig. Och glöm inte att han bara använde färgen grå och kunde måla denna vackra tavla.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar