torsdag 26 mars 2015

Frågor om etik och moral

1. Vad betyder orden etik och moral?
Svar: Ordet etik och moral betyder samma sak, det betyder vana, och att lära sig skilja på vad som är rätt eller fel.


2. Vilka är de olika etiska modellerna?
Svar: Pliktetik, konsekvensetik, sinnelagsetik och dygdetik är dom fyra etiska modellerna.


3. Vem introducerade dygdetiken?
Svar: Aristoteles

4. Hur kan man handla rätt enligt en pliktetiker?
Svar: te.x att hjälpa dom gamla, man gör helt enkelt det som är ens plikt. RÄTT INTE MIG!!


5. Vad innebär sinnelag?
Svar: Det går ut på att tanken avgör om handlingen är god och rätt. Att det ska bli bra.



6. Vad är en dygd?
Svar: Det är en egenskap som mod, ärlighet och uthållighet. Den är inte medfödd utan det är något man ska lära sig under livet.


7. Försök beskriva hur en konsekvensetiker skulle resonera om någon ligger i en vak och håller på att drunkna?
Svar: förmodligen så tänkter personen vad det kan bli för konsekvenser om personen hjälper, att förmodligen lyckas man rädd personen som behöver hjälp eller så ramlar båda i och drunknar.


8. Vilka svårigheter har en pliktetiker?
Svar: det kan vara svårt att ta ett lag när man måste bryta mot något som är fel för att kunna göra något rätt.


9. Vilka svårigheter har en konsekvensetiker?
Svar: Man kan inte bedöma konsekvenserna i förhand. Te.x.
Du rånar en bank på pengar för att hjälpa din mamma med en hjärtoperation. Det går snett och din mamma misslyckas med operationen samtidigt som du åker in för bankrånet.

10. Vilka dygder skulle du vilja följa?
Svar: Om jag skulle följa någon dygd så skulle det vara klokheten. För att det är bra att vara smart och klok ifall man kommer i svåra situationer. Som t.ex det gäller om att rädda din vän, då måste man veta vad man ska göra och ta det lugnt.

tisdag 24 mars 2015

Smörkniv utvärdering

I början i terminen fick vi en uppgift av Tomas att vi skulle göra en smörkniv som ett litet test till det större arbetet. Men det skulle inte vara en vanlig smörkniv utan en annorlunda smörkniv som står ut, hur man vill.

Först var jag still och hade ingen aning, tänkte göra en vanlig men sen tänkte jag på counterstrike som jag spelar hemma med mina vänner, det är ett spel där man kör Terrorister mot Poliser, man ska döda varandra. Och där finns det skins, till en ak47 eller en kniv, och då fick det mig att tänka på flip knife kniven. En flip knife slaughter som den heter på cs. 
Som du kan se på bilden här:


Jag gjorde en skiss av den, eller rättare sagt gjorde jag en skiss utav en karambit som är sjukt snygg men det skulle bli för svår att göra och då gjorde jag inte den med tanke på att vi hade 3 veckor på oss.
Så jag fortsatte med flip knifen och jag gjorde några skisser men ville inte ha som slaughter utan ville ha en mörkare röd och då tänkte jag på crimson web som du kan se på bilden.


-------------------------------------------------------------------------------------------


Här över mig kan du se 3 skisser på den typen av smörkniv jag ville göra, och jag ville ju inte att den skulle vara så bara utan att man skulle kunna fälla ihop den och ta ut den när man ville använda den, och han gillade idén men sa att vi inte hade så mycket tid och att det skulle ta runt 5-6 veckor, men jag brydde mig inte och visste att jag skulle klara det.

När jag var klar med allt ritande så började jag direkt i arbetet och klippte ut min skiss för att använda den som mall när jag ska såga ut den och göra den verklig. Tog en sån man spänner fast träet, tror man säger krokodilkäft iallafall vad jag hört. Och sen hämtade jag en figursåg och sågade ut min smörkniv. Jag tycker det är inte är så svårt och sågade ut den enkelt och perfekt. Men eftersom jag var skulle göra att man skulle fälla ihop den var jag tvungen att göra 2 handtag, och det gjorde jag också snabbt och fint.


Jag ropade Tomas och han sa till mig att det var dags och slipa och fila den och det gjorde jag, i ett tag för att få den så bra som möjligt. Använde en lång fil och sågpapper med en kloss i och sedan slep jag och slep, tills jag inte behövde mer och det var då det var dags och sätta ihop den.

Eftersom jag har gjort den för ett tag sen och skriver nu så kan ni redan se hur den ser ut, men det kommer jag till sen. Iallafall här hade jag dom alla bitarna och la ihop dom till en.

Den såg bra ut, men jag var inte klar än, och det var den sista lektionen vi hade och det var några minuter kvar, så jag började måla den och målade till och med på rasten för att jag gilla den så mycket, och för att jag gillar slöjd så mycket.

Använde rött och svart, det är alltid en bra kombination, kniven skulle vara röd och handtaget skulle vara svart.

Såhär blev min smörkniv och jag är nöjd som fan. Blev riktigt coolt med att man kan fälla upp den, och kan säga att Tomas gillade den också. Och när vi skulle visa vilka som stack ut mest blev det min såklart och Jontes, men kan säga att han gillade min mest ;)

Bild på det vackra mästerverket.

När den är fälld
 och när man fäller ihop den.


- av Kungen Besmir

måndag 23 mars 2015

Enighetskyrkanannnn

Enighetskyrkan som man kallar det idag, började som moonrörelsen men har nu flera olika namn, bl.a Universalkyrkan, Tongilfamiljen och Ny tids pionjärer, men i Sverige kallar man det för Familjefederationen för världsfred och enighet.

Enighetskyrkan grundades på 1950 talet och har sina rötter nere i Sydkorea, det var efter Koreakriget som rörelsen började komma fram eftersom det var då många nystartade religiösa grupper
och det var Sun Myung Moon som var ledaren. Det finns runt 100 medlemmar i Sverige och i hela världen har man inte tagit fram någon riktigt antal.

Det Enighetskyrkan vill är att ha världsfred och ledaren själv Sun Myung Moon har sagt att han träffade Jesus under påskdagen, men inte om vad dom pratade om.
Det som är stort för Enighetskyrkan är massbröllop, det är när över flera 1000 par gifter sig på ett bröllop och Moon håller i vigseln. Men nu när Moon dog 2012 så är det Moons änka som har tagit hand om bröllopen och dom har inte någon plan för vad som ska hända i framtiden med Enighetskyrkan.

 
RESONEMANG

Jag tycker att den här religionen är bra och har ett bra budskap men det är inte någon jag själv skulle gå med i, eftersom jag är en muslim. Budskapet med religionen är att alla ska förena sig och bilda en familj, tillsammans och genom det så blir det fred, för om alla i världen är en familj så skadar man inte varann, för man skadar inte sin egen familj. Sun Myung Moon dog 2012 och därför har det satt stopp för denna religion, inget händer förutom att Moons änka fortsätter ta hand om massbröllopen, men det är bara det. Själv tror jag inte det blir världsfred om några i Korea gifter sig, utan för att det ska bli en ändring så måste fler göra det, runt om i världen, då kanske det kan bli en förändring, men nu är det skit.

Om jag, hade vart Moon så hade jag försökt sprida detta runt om i världen, gjort massbröllop i USA, runt om i Europa och runt om i Asien, sen ju mer som gifter sig där så kan fler gifta sig på andra ställen, då kanske det kommer till Sydamerika, till Afrika och kanske ända ner till Australien. 

Sen jag är jag och då hade jag velat ha kul ibland, eftersom jag är ju ledaren över flera. Hade begärt många saker och levt som kung i ett tag, sen vem vet, kanske det blir så stort så att hela världen följer Enighetskyrkan och jag styr Jorden, hade vart en god upplevelse.

Om vi ska jämföra Moon-rörelsen med några religioner så är det Kristendomen man ska jämföra det med. Det finns väldigt många likheter men ända några skillnader, som är konstigt. Båda grundades från Kristendomen men dom vill inte ha med varandra att göra, var det någon från Kristendomen som valde det eller var det Sun Myung Moon, men om det var Kristendomen så vem var det som tog beslutet, det finns ju ingen ledare? Så antagligen var det Moon som valde detta och varför han gjorde det vet jag inte. Det sägs att dom hade olika åsikter om uppståndelsen, Moon sa ju till och med att han träffade Jesus och det tror jag inte på, bara bullshit och det är därför jag inte följer denna religionen, för egentligen tror jag han är bara fake och vill vara ledare över några människor.

-------------------------------------------------
KÄLLOR

Hittade tyvärr ingen primär källa eftersom det finns bara 100 medlemmar i Sverige enligt dom här två källorna, men här har jag två sekundära källor och tänkte berätta om vad som är bra och vilken av dom är mest pålitlig. Hade ju använt NE också men man är tvungen och logga in där för att läsa och har inte skaffat något konto.

http://www.so-rummet.se/kategorier/religion/nyreligiosa-rorelser/enighetskyrkan =  Här på denna sidan finns det allt om SO och allt är korrekt som står här, eftersom den använder sig av andra källor också, som stämmer med det dom skriver.


http://sv.wikipedia.org/wiki/Familjefederationen_f%C3%B6r_V%C3%A4rldsfred_och_Enighet = Nja wikipedia är jätte bra men vem som helst kan logga in och skriva här, men på sätt och vis så brukar den ändå vara bra eftersom dom visar också massa länkar på vart dom har fått allt i från, och deras länkar brukar också vara bra.

http://www.familjefederationen.com/ = Deras egna hemsida, därför tycker jag att den här sidan är den bästa källan eftersom det är deras. Allt som dom gjort och står för står här, dom skriver det själva. Så här läste jag och fick det flesta av det jag skrivit.

fredag 13 mars 2015

Tyska

Landslag
Bayern Munchen
Dortmund
Viktigt
Klose Rekord 16 mål
VM 2014

En väldigt stor sak i Tyskland är Fotboll. Just nu är Tyskland världens bästa landslag i Fotboll för dom vann VM 2014 mot Argentina med 1-0 där Mario Götze satte målet i förlängningen minut 113'.
Sen har dom också en liga som kallas för Bundesliga, där finns stora bra lag som Bayern Munchen och Borussia Dortmund, men det har hänt mycket sen 2013 då båda möttes i Champions league Finalen. Bayern köpte 2 spelare från Dortmund, Götze och Lewandowski och nu ligger dom etta plats i sin liga, men Dortmund håller på att gå ner, för dom är en av dom 3 lag som ligger sist och då åker man ner till den andra ligan, Bundesliga 2 så det är jätte dåligt av dom.


onsdag 4 mars 2015

Plötsligt händer det!

Mustafa står själv inför målet och hans hjärta dunkar hårt och snabbt, han bor i en fattig ort och måste bli proffs för att han ska hjälpa sin familj och klara sig ur ghettot. Mustafa är 17 år och har blåa ögon som riktar sig mot målvaktens händer, han har långt mörkt hår som blåser i luften, man kan tro att han är en tjej. Mustafa är från landet Libanon och just flyttat till Sverige. Han har aldrig sättit en straff och är tvungen att skjuta för lagets straffläggare är skadad. Laget litar på honom ändå, det står 1-1 minut 90', sätter han den så vinner han och hans lag semifinalen och går vidare till finalen, och om dom vinner den så får dom tävla utomlands. Det är en stor möjlighet för dom och Mustafa och därför har han en sån stor press på sig. Domaren blåser och det är dags för honom att skjuta, han skjuter svagt åt höger och målvakten slänger sig.. åt höger. Målväkten räddar den och han går ner på knäna gråtandes.. han har svikit sitt lag, sin hemstad och sin familj.
Alla är besvikna men ingen vill klaga för dom ser hur ledsen han är.
Tränarn kommer fram till Mustafa och säger
- Det gör inget, vinn förlängningen nu för lagets skull.

Dom vinner matchen med 2-1 och är i final. Massa scouter är där för att se på spelarna, en scout från Bayern Munchen är där och söker efter en bra anfallare, Mustafa är en anfallare och vill bara göra sitt bästa och se hur det går. Han gör 1 mål, 2 mål och till och med 3 mål! Han är på sin toppform men ändå gör det andra lagets anfallare också 3 mål, står 3-3 minut 90'. Det är mellan Mustafa och andra lagets anfallare, vem av dom ska få ett proffskontrakt. Mustafa springer fri mot målvakten och när han ska skjuta blir han tacklad.. och domaren blåser straff. 
Samma situation som semifinalen, och ändå får han chansen att skjuta straffen. Alla blickar går mot honom och domarn blåser och det är dags och skjuta, han går sakta fram och drar ett skott, stenhårt mot vänsterkrysset! Målvakten har ingen chans och dom vinner matchen med 4-3. Laget springer hoppandes mot honom och kramar om honom, han har gjort det han trodde var omöjligt.



- Beymar