onsdag 14 maj 2014

Författaren

Robert Louis Stevenson

Bakgrund och Utbildning

Robert Louis Svenson föddes i Edinburgh i november 1850. Han var en brittisk (skotsk) rommanförfattare, poet och reseskildrare.
Han började med sina högre studier med att läsa ingensjörsvetenskap vid universitetet i sin hemstad men bytte sedan till juridik.

Influenser


Snart var det klart att hans passion var att skriva, och trots att föräldrarna försökte hinda honom höll han fast vid sin dröm.
Han gillade att resa mycket, så han var en flitig resenär, och gav ut skildringar av sina färder i Frankrike och Belgien på 1870-talet.
(berätta om sina färder).

Produktion och Stil


Robert började skriva på Skattkammarön 1881 när han var på semester i de skotska högländerna tillsammans med föräldrarna, sin fru och den tolvårige styvsonen Lloyd.
Men berättelsen var egentligen för att roa den lätt handikappade pojken, men den fängslade både Lloyd och Stevensons far så mycket så att dom övertalade honom att skriva ner den.

Många uppskattade romaner, dikter och skådespel, därför var det folk som älskade hans verk, framför allt romanerna Dr Jekyll och Mr Hyde, Kidnappad och Arvingen till Ballantrae.
Men här boken var inte som dom andra, det var en berättelse om en karta och en skatt, ett myteri och ett övergivet fartyg, en fin gammal godsägare, en doktor och en enbent skeppskock. Som gör att detta blir en av hans välkända och älskade av alla hans verk.

Sista kapitlet i sitt liv


Stevenson hade lidit ett tag av dålig hälsa sedan barndomen, och år 1888 lämnade lämnade han Skottland för gott för att söka sig till ett hälsosammare klimat. Till sist var resan slut och han slog sig ner på Samoa, och där dog han i hjärnblödning December 1894.

Genre = Deckare och Äventyr är dom vanligaste.

Källor
Robert Ingpen
http://en.wikipedia.org/wiki/Robert_Louis_Stevenson
http://www.ne.se/lang/r-l-stevenson?i_h_word=robert%20louis%20stevenson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar