fredag 24 oktober 2014

Somewhere over the Rainbow



Judy garland is born in Grand Rapids, Minnesota in 1922. She was an american actress, singer and vaudevillan. She died 1969 and was aged 67 years.

onsdag 22 oktober 2014

Hitlers väg till makten.

Bakgrund

Året var 1908, han åkte till Wien för att söka in på konstakademien. Han var bra på att rita byggnader, men han kunde inte rita människor och därför kom han inte in. Han blev arg och åkte till Tyskland, men sen bröt första världskriget ut och han och anslöt sig till armen, han var en nationalist och älskade sitt land, och att hans hat på judarna blev bara värre när han såg att Judarna stannade hemma medan tyskarna var tvungna att kriga, det var det han trodde, men det var inte sant. I kriget fick han nervgas på sig och han blev blind. Sen när han blev frisk så hade Tyskland redan förlorat kriget, hans hat steg och Hitler såg Judarna som en syndabock för honom, allt var deras fel enligt han.

Versailles freden gjorde Tyskland fattigt, dom var tvungna att betala skadestånd och det ruinerade dom verkligen, man försökte undvika detta genom att trycka mer pengar, det blev tyvärr bara värre och det blev en inflation i landet. Bara ett litet frimärke kostade över 100 tusen mark. Det kom andra konsekvener, folket blev deprimerade pågrund av att dom inte hade så mycket pengar och det var då Hitler kom in i bilden, han gick med i Nationalistiska partiet och i början var han inte en sån bra talare, folk lyssnade inte på honom. Men till slut blev han arg och då kom det. Han uttryckte sin ilska och sen kom hans ord in i folks hjärtan, man började lyssnade på honom, han hade rätt, enligt folket. Han blev deras talare och dom lyssnarna steg, från några hundra till flera tusen. Han hade SA på sin sida, Ernst Röhm var deras ledare samt Hitlers vän. Tillsammans försökte dom göra en statskupp men dom misslyckades, 5 års fängelse fick Hitler men kunde bli villkorligt frigiven vid 1 år. Tiden gick och han skrev en bok, Mein Kampf hette den, och det fick honom att bli ännu kändare. Tiden gick och han gick med i valet, hans parti blev andra största partiet i Tyskland och fick flera miljoner röster. Men sen när riksdagshuset brann upp så skyllde man det på kommunisterna och Hitler fick sin chans han sökt efter. Hans parti blev det största partiet i hela Tyskland och sedan ville man att han skulle få fullmakt.

Dom som röstade nej blev mördade, då fanns det inga som kunde säga nej och det var då han fick sin fullmakt, han fick stifta vilka lagar han ville, och han började med att ta väck yttrandefrihet, tryckfrihet och massa andra lagar som kränkte mänskliga rättigheter. Han blev en diktator och genom sin fullmakt skapade han också nürnberglagarna som gjorde att Judarna blev borttagna från Tyskarna, man fick bo i ghetton och vissa blev skickade till koncentrationsläger. Det var så Hitler fick sin makt man har pratat i tiotals år.


Eget resonemang

Inte klar








onsdag 15 oktober 2014

Anteckningar om en film NO

atombomb 100 tusentals dör

ta skydd om en atombomb sprängs, en tidning kan skydda dig eller till och med en tunn filt


aktiebolaget atomenergi
rationalitet

urbergssalen
curis radium
radioaktiva grundämna faller sakta ifär

Tunga ämnen vandrar ner och förlorar stegvis lite av sin kärna, och blir svagare och svagare och varje gång så skickar den ut en strålning.

Irene skapa radioaktivitet
 skjuta partiklar så dom blir tyngre


strålning dödar cancerceller

en blyvägg skyddar mot strålning
man strålar där tumören sitter

brakyterapi kalles det i sverige
Curieterapi i andra länder

Radium - en symbol
Drick radioaktivt vatten, bra för hälsan?

Pantheon, där stora män och en stor kvinna vilar, marie curies kvarlevor flyttades dit

Marie Curia vann 2 nobelpris
halveringstiden för radium är 1620 år


Sennan, radioaktivt vatten som används för kommunalt dricksvatten

tisdag 14 oktober 2014

NO RADIOAKTIVITET

radioaktivitet = Atomkärnor som är ej stabila, sönderfaller spontant. Kärnorna kallas för radioaktivitet och livslängden för kärnorna varierar stort. När kärnorna sönderfaller så finns det tre olika partiklar som sänds ut, Alfastrålning, där det skickas ut 2 protoner och 2 neutroner, alfapartikel. Sen finns det Betastrålning där man skickar ut en proton och neutron som sedan omvandlas till en elektron, det kallas för en betapartikel. Till sist har vi Gammastrålning och den innehåller mycket energi, och därför blir det den starkaste och farligaste. Där skickar man ut fotoner som är väldigt små ljus partiklar.

Becquerel = Becquerel är en enhet när man ska mäta radioaktivt sönderfall. T.ex 1Bq är ett sönderfall per sekund.
Pierre & Marie Curie
polonium = Polonium är ett metallisk radioaktivt grundämne. Det var också Marie Curie som hitta det och därför döpte hon det till Polonium för hon kommer från Polen.

alfastrålning = Alfastrålning är en joniserande strålning som innehåller alfapartiklar, det vill säga atomkärnor utav Helium, alltså 2 neutroner och 2 protoner, alfastrålning är inte en farlig strålning, man kan lätt stoppa den genom att ha ett papper eller något tunt lager.

alfapartikel = En alfapartikel är 2 neutroner och 2 protoner som skickas ut och då kallar man det för en alfapartikel.

Radon = Radon är ett grundämne som Marie Curie hitta, det är ett radioaktivt ämne som finns i luften, det är en ädelgas. Varje år dör 500 personer av luftcancer i Sverige pågrund av ämnet Radon. Radon har en halveringstid på 2600 år.

betastrålning = En betastrålning är rätt så farlig men det kan stoppas genom något vanligt lager, kanske trä. I en betastrålning innehåller det betapartiklar, som är en proton och en neutron men som sedan omvandlas till en elektron.

betapartikel = En betapartikel är istället bara en proton och en neutron som sedan omvandlas till en elektron, och den kallas för en betapartikel.


Gammastrålning = Den starkaste och farligaste, innehåller väldigt mycket energi, det är en fotonenergi,  foton är väldigt små ljus partiklar. Därför ska man akta sig från en gammastrålning, eftersom den åker igenom papper och trä men åker inte igenom tjocka lager, som t.ex 10cm bly, Det är därför man bygger skyddsrum som oftast ska skydda mot denna strålningen för om man får den så dör man.

detektor för radioaktiv strålning (mätning, instrument, enhet)


bakgrundsstrålning



fredag 10 oktober 2014

Riksdagshuset i Berlin brinner

Den 27 februari 1933 började en eldsvåda härja i Berlins riksdagshus, hela riksdagshuset brann och det sägs att det var holländaren Marinus van der Lubbe som ansatte branden. Men man har inga riktiga bevis utan det var bara ett vittne som såg någon ta sönder en ruta i och röra sig i huset.

Varför man gjorde detta kan vara pågrund att Hitler kunde sedan få en anledning att avveckla demokratin i Tyskland och det lyckades han med.

Jag tycker det var dåligt att dom eldade upp riksdagshuset, men var smart av Hitler om han nu skulle ligga bakom detta som jag tror, för förstår inte varför någon skulle vilja bränna upp riksdagshuset, förutom Hitler. Han ville ju alltid få väck demokratin och vara en diktator som äger allt.


Efter branden kunde Hitler få mer makt eftersom massa kommunister fick skulden och då röstade fler folk på nazisterna, och när nazisterna fick mer makt så tog dom väck demokratin och Tyskland blev till en diktatur som ägdes av diktatorn Adolf Hitler.

Om jag vore en Jude hade jag faktiskt försökt mörda Hitler, för det var många som insåg att han var ett monster, han sa ju ut att han ville få väck alla judar, så varför inte bara få ett stopp på det, är man rädd eller vad? Varför vågade man kämpa emot när han sedan blev en av dom starkaste männen, om man hade vågat före så hade Hitler vart glömd historia.

Källor

http://sv.wikipedia.org/wiki/Riksdagshusbranden= Här berättar dom det mesta jag har skrivit om, för här kan vem som helst skriva men inte vad som helst, så här kommer det information från flera olika personer och det är bra. Därför tycker jag Wikipedia är en av dom bästa källorna som finns.

http://varldenshistoria.se/guider/upplev-historien/branden-gav-nazisterna-makten

https://www.nordfront.se/riksdagshusbranden-i-berlin.smr

tisdag 7 oktober 2014

NO CBRN

Använd dessa frågor som stöd om du inte vet vad du ska ta reda på...


1. CBRN-krigsföring

C= Kemiska vapen är en gas, t.ex VX gas eller tårgas, tårgas brukar poliser använda för det är inte så farligt, utan det sätter endas människor för ögonsveda, tårflöde eller temporär blindhet, alltså i en kort stund. Men VX gas är extremt farligt och man dör inom 15 minuter om man får det, men som tur är det svårt att tillverka och därför har inte någon känd terrorist använt det.

Det finns också saringas som när man andas in det stänger det nervsystemet och man kvävs, olikt senapsgas som bränner huden.

B= Biologiska vapen kan va när man smittar någon med bakterier, man fyller i någon med t.ex mjältbrand och sedan går den personen runt och smittar andra, och så dör alla.

R= Radioaktiva, betyder något som har strålningar i sig.
N= Nukleära,
2. Vilket av ovanstående brukar kallas ”fattigmansvapen”?
Svar: Biologiska vapen och kemiska vapen.
3. Varför kallas det så?
Svar: För det finns lagar i krig och där står det att man inte får använda detta. Det heter fattigmansvapen pågrund av att det är billigt och göra och därför använder massa detta, effektivt men billigt, dom fattiga har ju inte råd med atombomber.

4. Biologiska vapen – virus & bakterier.
Hur funkar mjältbrand?
Svar: Mjältbrand har en dödlighet på 97% i ett obehandlat tillstånd, det är en bakterie, för den går att bota med hjälp av antibiotika


5. Kemiska vapen – giftiga kemikalier sprids genom luften genom t.ex sprayning.
- senapsgas
- nervgas
- tårgas
Ta reda på vad några av gaserna heter och hur de funkar. Har de använts i något krig? När?


6. Kolla upp följande händelser:
Halabja, Irak
saringas, Tokyos tunnelbana
Syrien, augusti 2013
Napalm, Vietnamkriget
Hittar du fler?

7. Radiologiska vapen
Vad är en ”smutsig bomb”?
Svar: En bomb som sprider radioaktiva ämnen.

8. Vad menas med ” konventionen för förbud mot kemiska och biologiska vapen”.

9. Kärnvapen
Två gånger i under andra världkriget har kärnvapen använts. När & var?
Den 9 Augusti 1945 bombaderade USA Hiroshima och Nagasaki med hjälp av atombomber.

10. Vilka länder har/tror man har kärnvapen?
Svar: Alla länder som har kärnvapen 

 USA
 Ryssland (före detta Sovjetunionen)

 Storbritannien

 Frankrike]
Kina Folkrepubliken Kina

 Indien

 Pakistan
 Nordkorea
 

11. Har Sverige några kärnvapen?
Svar: Nej

12. Det finns två typer av kärnvapen: atombomb och vätebomb. Vad är skillnaden?


13. Vad innebär ”atomvinter”?

torsdag 2 oktober 2014

Anteckningar om Syror & baser

Indikator
ph papper, man doppar ner den i lösningen och ser sedan vilken färg det har, och färgerna visar ph värdet.
ph meter
BTB
PH skala, 1-14
SYRA = 1-6
Baser = 8-14
Neutralt har ph värdet 7
SYROR - Frätande, smakar surt, H+ = vätejoner
Baser = frätande, känns hala, OH - = hydroxidjoner
vanligaste syrorna =
Saltsyra = HCL
Salpetersyra = HNO3 = NO3 = nitrat
Svavelsyra = H2SO4 = SO4 = sulfat
Vanligaste baserna =
Natriumhydroxid = NaOH
Amoniak = NH3
SIV = Syra i vatten, viktigt att alltid lägga syra i vatten.
GUL  = Sur lösning
GRÖN = Neutral lösning
BLÅ = Basisk lösning

onsdag 1 oktober 2014

Anteckningar om TEMA 1900 Talet NO


CBRN-krigföring = CBRN står för Kemiska Biologiska Nukleära Stridsmedel. Dessa vapen räknas som massförstörelsevapen och därför får man inte använda detta i krig. Kemiska och framförallt Biologiska vapen kallas oftast för fattigmans vapen, det är fegt. T.ex Osama bin Ladin, han använde biologiska vapen mot civila, han gav någon en sjukdom som den personen sedan skulle sprida, som t.ex jag fyller Jonte med böldpest och sedan går han i stan och smittar alla andra, smart sätt men det får man inte göra i krig. Syrien använde Kemiska vapen mot sitt eget folk, saringas använde dom och många dog. 

Biologiska vapen = Biologiska vapen kan va när man smittar någon, man fyller i någon med t.ex mjältbrand och sedan går den personen runt och smittar andra, och så dör alla.

Kemiska vapen = Kemiska vapen är en gas, t.ex VX gas eller tårgas, tårgas brukar poliser använda för det är inte så farligt, utan det sätter endas människor för ögonsveda, tårflöde eller temporär blindhet, alltså i kort stund. Men VX gas är extremt farligt och man dör inom 15 minuter om man får det, men som tur är det svårt att tillverka och därför har inte någon känd terrorist använt det.

Det finns också saringas som när man andas in det stänger det nervsystemet och man kvävs, olikt senapsgas som bränner huden.

Halabja, Irak (vem, var, när, varför?)
Tokyos tunnebana, saringas  (vem, var, när, varför?)
Syrien, augusti 2013 
kemiska vapen under första världskriget
dumpning senapsgas
konvention om förbud mot kemiska vapen



Källor : 
http://sv.wikipedia.org/wiki/CBRN-krigf%C3%B6ring
http://sv.wikipedia.org/wiki/Sarin
http://sv.wikipedia.org/wiki/VX