tisdag 14 oktober 2014

NO RADIOAKTIVITET

radioaktivitet = Atomkärnor som är ej stabila, sönderfaller spontant. Kärnorna kallas för radioaktivitet och livslängden för kärnorna varierar stort. När kärnorna sönderfaller så finns det tre olika partiklar som sänds ut, Alfastrålning, där det skickas ut 2 protoner och 2 neutroner, alfapartikel. Sen finns det Betastrålning där man skickar ut en proton och neutron som sedan omvandlas till en elektron, det kallas för en betapartikel. Till sist har vi Gammastrålning och den innehåller mycket energi, och därför blir det den starkaste och farligaste. Där skickar man ut fotoner som är väldigt små ljus partiklar.

Becquerel = Becquerel är en enhet när man ska mäta radioaktivt sönderfall. T.ex 1Bq är ett sönderfall per sekund.
Pierre & Marie Curie
polonium = Polonium är ett metallisk radioaktivt grundämne. Det var också Marie Curie som hitta det och därför döpte hon det till Polonium för hon kommer från Polen.

alfastrålning = Alfastrålning är en joniserande strålning som innehåller alfapartiklar, det vill säga atomkärnor utav Helium, alltså 2 neutroner och 2 protoner, alfastrålning är inte en farlig strålning, man kan lätt stoppa den genom att ha ett papper eller något tunt lager.

alfapartikel = En alfapartikel är 2 neutroner och 2 protoner som skickas ut och då kallar man det för en alfapartikel.

Radon = Radon är ett grundämne som Marie Curie hitta, det är ett radioaktivt ämne som finns i luften, det är en ädelgas. Varje år dör 500 personer av luftcancer i Sverige pågrund av ämnet Radon. Radon har en halveringstid på 2600 år.

betastrålning = En betastrålning är rätt så farlig men det kan stoppas genom något vanligt lager, kanske trä. I en betastrålning innehåller det betapartiklar, som är en proton och en neutron men som sedan omvandlas till en elektron.

betapartikel = En betapartikel är istället bara en proton och en neutron som sedan omvandlas till en elektron, och den kallas för en betapartikel.


Gammastrålning = Den starkaste och farligaste, innehåller väldigt mycket energi, det är en fotonenergi,  foton är väldigt små ljus partiklar. Därför ska man akta sig från en gammastrålning, eftersom den åker igenom papper och trä men åker inte igenom tjocka lager, som t.ex 10cm bly, Det är därför man bygger skyddsrum som oftast ska skydda mot denna strålningen för om man får den så dör man.

detektor för radioaktiv strålning (mätning, instrument, enhet)


bakgrundsstrålning



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar