onsdag 22 oktober 2014

Hitlers väg till makten.

Bakgrund

Året var 1908, han åkte till Wien för att söka in på konstakademien. Han var bra på att rita byggnader, men han kunde inte rita människor och därför kom han inte in. Han blev arg och åkte till Tyskland, men sen bröt första världskriget ut och han och anslöt sig till armen, han var en nationalist och älskade sitt land, och att hans hat på judarna blev bara värre när han såg att Judarna stannade hemma medan tyskarna var tvungna att kriga, det var det han trodde, men det var inte sant. I kriget fick han nervgas på sig och han blev blind. Sen när han blev frisk så hade Tyskland redan förlorat kriget, hans hat steg och Hitler såg Judarna som en syndabock för honom, allt var deras fel enligt han.

Versailles freden gjorde Tyskland fattigt, dom var tvungna att betala skadestånd och det ruinerade dom verkligen, man försökte undvika detta genom att trycka mer pengar, det blev tyvärr bara värre och det blev en inflation i landet. Bara ett litet frimärke kostade över 100 tusen mark. Det kom andra konsekvener, folket blev deprimerade pågrund av att dom inte hade så mycket pengar och det var då Hitler kom in i bilden, han gick med i Nationalistiska partiet och i början var han inte en sån bra talare, folk lyssnade inte på honom. Men till slut blev han arg och då kom det. Han uttryckte sin ilska och sen kom hans ord in i folks hjärtan, man började lyssnade på honom, han hade rätt, enligt folket. Han blev deras talare och dom lyssnarna steg, från några hundra till flera tusen. Han hade SA på sin sida, Ernst Röhm var deras ledare samt Hitlers vän. Tillsammans försökte dom göra en statskupp men dom misslyckades, 5 års fängelse fick Hitler men kunde bli villkorligt frigiven vid 1 år. Tiden gick och han skrev en bok, Mein Kampf hette den, och det fick honom att bli ännu kändare. Tiden gick och han gick med i valet, hans parti blev andra största partiet i Tyskland och fick flera miljoner röster. Men sen när riksdagshuset brann upp så skyllde man det på kommunisterna och Hitler fick sin chans han sökt efter. Hans parti blev det största partiet i hela Tyskland och sedan ville man att han skulle få fullmakt.

Dom som röstade nej blev mördade, då fanns det inga som kunde säga nej och det var då han fick sin fullmakt, han fick stifta vilka lagar han ville, och han började med att ta väck yttrandefrihet, tryckfrihet och massa andra lagar som kränkte mänskliga rättigheter. Han blev en diktator och genom sin fullmakt skapade han också nürnberglagarna som gjorde att Judarna blev borttagna från Tyskarna, man fick bo i ghetton och vissa blev skickade till koncentrationsläger. Det var så Hitler fick sin makt man har pratat i tiotals år.


Eget resonemang

Inte klar








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar