onsdag 1 oktober 2014

Anteckningar om TEMA 1900 Talet NO


CBRN-krigföring = CBRN står för Kemiska Biologiska Nukleära Stridsmedel. Dessa vapen räknas som massförstörelsevapen och därför får man inte använda detta i krig. Kemiska och framförallt Biologiska vapen kallas oftast för fattigmans vapen, det är fegt. T.ex Osama bin Ladin, han använde biologiska vapen mot civila, han gav någon en sjukdom som den personen sedan skulle sprida, som t.ex jag fyller Jonte med böldpest och sedan går han i stan och smittar alla andra, smart sätt men det får man inte göra i krig. Syrien använde Kemiska vapen mot sitt eget folk, saringas använde dom och många dog. 

Biologiska vapen = Biologiska vapen kan va när man smittar någon, man fyller i någon med t.ex mjältbrand och sedan går den personen runt och smittar andra, och så dör alla.

Kemiska vapen = Kemiska vapen är en gas, t.ex VX gas eller tårgas, tårgas brukar poliser använda för det är inte så farligt, utan det sätter endas människor för ögonsveda, tårflöde eller temporär blindhet, alltså i kort stund. Men VX gas är extremt farligt och man dör inom 15 minuter om man får det, men som tur är det svårt att tillverka och därför har inte någon känd terrorist använt det.

Det finns också saringas som när man andas in det stänger det nervsystemet och man kvävs, olikt senapsgas som bränner huden.

Halabja, Irak (vem, var, när, varför?)
Tokyos tunnebana, saringas  (vem, var, när, varför?)
Syrien, augusti 2013 
kemiska vapen under första världskriget
dumpning senapsgas
konvention om förbud mot kemiska vapen



Källor : 
http://sv.wikipedia.org/wiki/CBRN-krigf%C3%B6ring
http://sv.wikipedia.org/wiki/Sarin
http://sv.wikipedia.org/wiki/VX

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar