torsdag 28 maj 2015

SLÖJD UTVÄRDERING

PROCESSEN

Okej.. jag är inte klar med mitt arbete men jag har arbetat bra då jag vart med på lektionen, för har drabbats mycket av förkylningar och magvärk under vissa dagar och då är det nästan speciellt bara träslöjden och dom dagarna där som jag missat. Så det är jag lite ledsen för.. hade ju helst velat göra klart de men det finns inget jag kan göra.

Allt började med att jag tog ett eller två papper och började skissa, men jag skissade inte olika saker utan jag visste direkt vad jag skulle göra. Ett skrivbord, men efter ett snack med Thomas blev det inte ett skrivbord utan bara ett databord.

Sen när det var dags och verkligen göra arbetet så ville jag helst ha en träbit som var 44cm lång och 27cm bred. Alltså en stor träbit som täckte så stort men då skulle det vara lättare att ta sönder den och därför så gav Thomas mig ett förslag att istället dela upp längden och bredden i flera brädor och sedan limma ihop dom så den skulle bli så stabil som möjligt. Efter jag sågat alla delar så limmade jag det och använde tvingar så det skulle sitta hårt. Efter det limmat klart så började jag på att göra en fläkt till datorn och fixa coca cola flaskans ställe. Det är där jag är nu.


UTVÄRDERINGSFRÅGORNA


1. Formgivning: När det var dags för mig att hitta på en idé och sedan göra den idén verklig så visste jag nästan exakt vad jag skulle göra. Ett skrivbord för min dator, men inte ett vanligt skrivbord, utan ett skrivbord med plats för dricka, ett skrivbord där jag kan äta mat, göra massa olika saker medans du spelar. Inspirationen fick jag från min kusin, som hade gjort ett mindre skrivbord, med plats för dricka och allt han ville ha, och det verkade vara så nice. Men tyvärr så fick jag inte göra ett skrivbord för det skulle blivit för stort, och då blev jag lite besviken eftersom det var det jag ville och var taggad på att göra. Men jag gick inte all in så har inte hunnit heller göra mitt databord. 

Men iallafall, först tog jag ett papper och skissade på olika sätt hur jag skulle ha den, och jag gjorde till slut en bra ritning där datorn fick perfekt plats med ett ställe där jag kunde lägga en colaburk ifall jag vill dricka när jag spelar, istället för att ha den på soffan eller någon annanstans. 
Så jag mätte noga och gjorde allt bra, sedan var det bara att såga ut träbitarna.

2. Tolka estetiska uttryck: Saken är att mitt slöjdarbete ger inte någon speciell signal till någon. Det är bara ett skönt databord som man kan ha och chilla med. Har inte gjort något speciellt som innehåller något annat kulturellt från andra delar i världen.


3. Verktyg: Jag har använt en penna, fogsvans, krokodilkäft, slipmaskin, tvingar och en handslip. 

Pennan = Pennan måste man använda klart, för hur ska man annars kunna rita och skissa, och skriva in sina mått. Iallafall med hjälp av pennan så kunde jag rita hur lång och bred den skulle vara, och skissa själva ritningen.

Såg = Jag använde sågen till att såga bitarna så jag kunde få alla bitar till samma längd.

Krokodilkäft = Krokodilkäften använde jag till att lägga brädorna och sedan spänna fast de till att sedan skära med sågen.

Slipmaskin = Slipmaskinen använde jag till när jag skulle slipa sidorna och göra den lite tunnare.

Tvingar = När jag limmade ihop alla trädelar så använde jag mig utav tvingar för att kunna ha dom fastspända.

Handslip = När jag ville få väck limmet så använde jag mig utav en handslip och tog väck limmet enkelt.


4. Material: Trä

5. Pröva & ompröva: Har inte stött på några stora problem utav Thomas hjälpte mig någon gång då jag verkligen behövde hjälp, annars gjorde jag allt själv och fick hjälp av andra. Med att hålla träbiten t.ex m.m. 
6. Tekniker: Alla tekniker jag använt är att såga, slipat, svept och det är nog det. 

fredag 22 maj 2015

Musik hiphop och r&b

HIP HOP


Hiphop är en musikstil som utvecklades i den amerikanska stadsdelen Bronx. Allt började med att många fattiga ungdomar samlades med sina vänner och hade kvarterfester ute på gatorna. Men hur dom hade råd med all el var att dom stal el från gatubelysningarna och sen använde det till sina högtalare och mikrofoner m.m.  Hiphopkulturen består av 4 huvuddelar, dom delarna är rappande och DJs som är bakgrundsmusik genom beat och scratching. Sedan tillsammans med breakdance och grafitti utgör dessa de fyra elementen av hiphopkulturen.

En av de viktigaste personerna inom hiphopkulturen var Afrika Bambaataa som började som en DJ på dom stora kvarterfesterna. Saken han gjorde som var att han blev så stor var att han rappa om att gängen istället för att bråka och döda varann skulle istället göra upp i rap battles. Om man sett filmen 8 mile där Eminem är med så kan man se hur det är i en rap battle. http://www.swefilmer.com/8-mile-2002/8-mile-2002-video_7d8f937e3.html, länken till filmen. I filmen så visar dom hur Eminem levde sitt liv och till slut började rappa i rap battles för att kunna tjäna pengar och få mer respekt. Jätte bra film tycker jag, visar hur folk har det och visar hur han hade det speciellt, och hur han blev så stor som han är nu.

Nu är hip-hop blivit känd genom nästan bara svordomar och ett beat. Saken är att de flesta sjunger nu är bara typ om bitches, money och ett sätt för att visa vad dom har och sådant. Men iallafall, vad jag har hört och sett så var det på början på 70 talet att dom sjöng och rappade om alla samhällsproblem, hur dom hade det och hur tufft det var i ghetton. Hur livet var, och det är det jag gillar mest och därför lyssnar jag hellre på gamla låtar än nyare.


Hiphopens första våg kallades old school och slog igenom ca 1980. Man sade att old school handlade oftast att livet var en fest.


Sen kom en annan hip-hop våg som man kallade new school, och det handlade om alla svartas sociala i ghetton. Och redan 1982 gjordes den första låten the message of nas som handlade om ett socialt budskap.

Idag finns det flera olika stilar av hip-hopen som t.ex gangster-rap, reagge rap, funky rap, jazz rap och till sist men inte minst RNB, som är en annan typ av stil, som blivit stort.


R&B

Rhythm and bass... förkortning R&B är den genren inom musiken som jag älskar och gillar mest. R&B är en amerikansk musikstil som ursprungligen kom från Afrika. Saken var att den nya R&B som nu finns har ändrats rätt så mycket från förut. Förut var det sorgliga låtar men nu är det mer skönare och glada låtar, med ett bra beat och någon som har en bra röst.
Rihanna, Usher, Justin Timberlake och Chris brown är fyra personer som är en del av genren R&B.
Hur folk fick reda på Rhythm and Blues var från radiostationer, och det spred sig så mycket eftersom den mörkhyade befolkningar fick inte lyssna på vit musik som man kallade då, alltså musikaler osv. Istället använde dom sig av jazz och höjde trummorna, elgittaren och elbasen. Vad som hände då var att det blev mer roligare snabbare ljud. På klubbarna var det mycket bättre eftersom det fick folk att gå upp och hoppa och dansa, istället för att bara dansa slowmotion tryckdans.


Nu på 90 talet och 2000 talet så är rhythm and blues annorlunda eftersom det har utvecklats mer åt hip-hop sidan. Men det är denna typ av genre jag gillar mest och av alla genre som finns och lite längre ner kommer jag förklara varför.


Chris Brown - en r&b sångare



Chris Brown föddes den 5 maj 1989 i Virginia Tappahannock. Redan som ung började Chris sjunga och dansa så han var redan inne i musik som ung. Först hade han tanken att bli rappare fast sen sa hans mamma att han skulle sjunga istället för han hade en sån fin röst. När han var 15 år gammal signade han ett avtal med Jive Records så hans karriär började tidigt. Hans mest kändaste album är F.A.M.E och Släpptes 2012.


50 Cent - en rappare inom hip-hopen

Curtis James Jackson III, född den 6 juli 1975 i Queens, New York, New York mer känd som 50 Cent, är en amerikansk rappare. Hans berömmelse kom i samband med albumen Get Rich or Die Tryin' och The Massacre


Skillnaden mellan R&B och HIPHOP



Hip-hop nuförtiden är oftast så mycket babbel om bitches och cash. Medans R&B har en mening i sin text, det handlar om någonting, om något som hänt eller om sitt liv. Visst, jag drar inte alla rappare över en kam nu om hip-hopen. Men på det senaste känns det som att det bara är samma grej, men t.ex Eminem har en mening i sina låtar, han skriver dom själv och snackar om sitt liv och vad som har hänt, inte bara om sitt liv utan om hur vissa folk har de, och han är också en hip-hop artist så. Men nu om man lyssnar på R&B så har den en skön och lugn takt. En artist som har en lugn och vacker röst, och sjunger om något bra, kan vara kärlek eller om något annat.


Skillnaden är att i hiphop rap så rappar man och babblar flera ord, och i r&b så sjunger man helt enkelt en låt med ett bra beat.


Här har du några låtar


USHER - U REMIND ME -- R&B


AKON - SMACK THAT -- Hip-hop


Chris Brown - Loyal - Lite blandat mellan hip-hop och r&b

https://www.youtube.com/watch?v=JXRN_LkCa_o

LÄNKAR
Har använt Wikipedia, flashback och massa olika klipp på youtube och ghetto filmer som bland annat Boyz n the hood. 

onsdag 20 maj 2015

Svenska.....

1.
Sten= stain.

Denna= bensa

Son= sun

Broder= brobur

De= bair

Och= auk

Dog= dou


2.


Drängila= manligen

Austarla= österut

Sunnarla= söderut


3. Saklig/ Enkel/ Konkret

4. En och i är likadana som orden ur äldre västgötalagen.

5.

Är= aer

Tre= brir

Tjuvar= diuvaer

Stjäl= stial

Och= ok

Tager= takar

6.


I lagen= i laghum


en annan = Annaer rabaer


i tjuvens händer = i haendar biufi


alla = allir


ur huset = or husi


till gård = til garz


7.
som = aer
oskyldig = orbiuafe
vitsord, bevisningsrätt = vitur

8. En, aen i handi takar. = ett, om man tager det i hans händer.
 En aer baen, aer stial ok takar. = En är den som stjäl och tager.


9.
Enkel / Saklig/ Konkret 

10.
Fordom = Fordhom
var = war
greve = greffwe
hustru = husfrv
mycket = mykith
älskade = elskadhe

11.
ägde = atte
en = ena
honom = han

i sin hand = i sinne hand
stor = stora
dog = do
stora ära = store aero

12.
Oförsiktigt = owarandis
smärta = beskelikheet
hastigt = swa

13. Enkel/Saklig/Konkret


14.
Hört = hördt
det = thet
öga = ögha
emot = emoot
hava = haffua
giv = Giff

15.
Någon = någhor
kåpan = kåpona
en mil = ena milo
gå = gack

16.
Livklädnad = kiortel
tvingar = nödghar

17.

Enkel/Saklig/Konkret


18.
afstånd
öfver
aftager
af
blef


19. Vad kännetecknar meningsbyggnaden?
korta enkla meningar/långa, sammanfatta meningar

Svar: Långa sammanfatta meningar

20. Ge exempel på ovanlig ordföljd Skriv i din bok
Svar: Genom rop af en i närheten varande gosse.

21. Enkel/Saklig/Konkret/Långsamt tempo

torsdag 7 maj 2015

Minoritetspråk

Jiddisch 

LÄNGST NER FÖR RESONEMANG



Jiddisch är också ett minoritetsspråk som har blivit bara färre och färre, förut var de 11 miljoner människor som pratade jiddisch och nu är det bara 3,5 miljoner som kan språket. Sen i Sverige är det runt 20000 judar men bara 3000 kan språket. 
-----------------------------------

Meänkieli 


2009 200 års minne slaget sävar 1809 föddes minoritetsspråk


Svensk ord och satt finsk ändelse på det.
1957 hävdes

Meänkieli är ett officiellt minoritetsspråk i Sverige. Meän kieli betyder vårt språk och är ett finsk-ugrisk språk
------------------------------------

Finska  

------------------------------------


VAD ÄR MINORITETSSPRÅK?
Ett minoritetsspråk i Sverige måste ha talats minst 100 år och det ska vara ett språk, som svenskfinska, det har funnits och talats i 100 år och är nu ett minoritetsspråk. Ingen dialekt eller nåt annat som vissa kan blanda ihop med. Skånska är en dialekt, inte nåt annat, och svenskfinska är ett minoritetsspråk.

EGET RESONEMANG


Själv tycker jag att minoritetsspråk skadar inte oss andra, det är bara kul med andra kulturer och annat folk, dom bidrar med mycket till samhället. Som t.ex vi lär oss utav andra. Jag har många vänner som är somaler, svenskar, araber osv och dom lär mig några enstaka ord och jag förstår dom också. Tänk så är du ute någonstans och dom kan bara somaliska, då är det bra att ha några grundläggande kunskaper så man kan förstå, sen behöver man inte lära sig språket utan du kan lära dig mer utav deras kultur och traditioner.

Sen förstår jag inte varför andra inte gillar att vi har minoritetsspråk, vad skadar det oss? säg mig det enda som kanske är jobbigt är när vi inte förstår vad dom säger, att dom kanske snackar om oss och vi inte vet vad dom säger, men vad ska man göra, är dom sur på dig så tror jag det inte gör något om dom snackar skitsnack om dig fast du förstår eller inte förstår.

Sen så klagar vissa på att det kostar att betala hemspråkslärare och då blir jag också lite arg eftersom tänk så många invandrare som går i skolan och skolan tjänar ju 40000kr per elev, + att det är troligen fler invandrare på vissa skolor än svenska elever. Så borde dom också tänka på att vi bidrar faktiskt också.

Vi fick ju reda på att romska språket var ju likt det svenska och där såg man vissa skillnader som att dom bara lade till ett o i slutet, t.ex det svenska ordet bil så hette det bilo på det romani.

Om jag hade vart en del av minoriteterna samerna, alltså vart en av dom så skulle jag klart vilja känna mig som alla andra, själv tror jag att vissa stöter ut samerna och låter dom leva själva, därför kallas dom för minoriteter för dom är så små. Jag själv som är Kosovoalban kan ju säga att vi är jätte många i Sverige och om 100 år så får vi bli en minoritet och det kosovoalbanska språket kan bli ett minoritetsspråk i Sverige, och det hade vart jätte kul. För att kunna sprida kunskapen om språket och så att fler lär känna oss och vår historia.

----------------------
KÄLLOR

Per Brattlöf - Det här är min Svenska och SO lärare och han har berättat en del och visat några filmer på UR och det är min andra sista källa jag använt.

På sätt och vis är det både en sekundär och en primär källa. Det är en film och kan vara några skådespelare som berättar det där, men nu om den primära källan så blir den också ganska pålitlig eftersom dom går runt och frågar folk som är ifrån det landet och kan det minoritetspråket.

tisdag 5 maj 2015

North Carolina

Antal invånare: 

Karta. Var ligger staten?: 

Yta: 

Stora städer: 

Språk / dialekt: 

Kännetecken: 

Historia: 

Kända platser: 

Klimat: 

Kultur:
   traditioner:
   mat:
   musik:
   dans:
   konst:


Kända personer:

Etniska grupper:


Politik:


North Carolina
North Carolina is a state located in South East USA.