fredag 22 maj 2015

Musik hiphop och r&b

HIP HOP


Hiphop är en musikstil som utvecklades i den amerikanska stadsdelen Bronx. Allt började med att många fattiga ungdomar samlades med sina vänner och hade kvarterfester ute på gatorna. Men hur dom hade råd med all el var att dom stal el från gatubelysningarna och sen använde det till sina högtalare och mikrofoner m.m.  Hiphopkulturen består av 4 huvuddelar, dom delarna är rappande och DJs som är bakgrundsmusik genom beat och scratching. Sedan tillsammans med breakdance och grafitti utgör dessa de fyra elementen av hiphopkulturen.

En av de viktigaste personerna inom hiphopkulturen var Afrika Bambaataa som började som en DJ på dom stora kvarterfesterna. Saken han gjorde som var att han blev så stor var att han rappa om att gängen istället för att bråka och döda varann skulle istället göra upp i rap battles. Om man sett filmen 8 mile där Eminem är med så kan man se hur det är i en rap battle. http://www.swefilmer.com/8-mile-2002/8-mile-2002-video_7d8f937e3.html, länken till filmen. I filmen så visar dom hur Eminem levde sitt liv och till slut började rappa i rap battles för att kunna tjäna pengar och få mer respekt. Jätte bra film tycker jag, visar hur folk har det och visar hur han hade det speciellt, och hur han blev så stor som han är nu.

Nu är hip-hop blivit känd genom nästan bara svordomar och ett beat. Saken är att de flesta sjunger nu är bara typ om bitches, money och ett sätt för att visa vad dom har och sådant. Men iallafall, vad jag har hört och sett så var det på början på 70 talet att dom sjöng och rappade om alla samhällsproblem, hur dom hade det och hur tufft det var i ghetton. Hur livet var, och det är det jag gillar mest och därför lyssnar jag hellre på gamla låtar än nyare.


Hiphopens första våg kallades old school och slog igenom ca 1980. Man sade att old school handlade oftast att livet var en fest.


Sen kom en annan hip-hop våg som man kallade new school, och det handlade om alla svartas sociala i ghetton. Och redan 1982 gjordes den första låten the message of nas som handlade om ett socialt budskap.

Idag finns det flera olika stilar av hip-hopen som t.ex gangster-rap, reagge rap, funky rap, jazz rap och till sist men inte minst RNB, som är en annan typ av stil, som blivit stort.


R&B

Rhythm and bass... förkortning R&B är den genren inom musiken som jag älskar och gillar mest. R&B är en amerikansk musikstil som ursprungligen kom från Afrika. Saken var att den nya R&B som nu finns har ändrats rätt så mycket från förut. Förut var det sorgliga låtar men nu är det mer skönare och glada låtar, med ett bra beat och någon som har en bra röst.
Rihanna, Usher, Justin Timberlake och Chris brown är fyra personer som är en del av genren R&B.
Hur folk fick reda på Rhythm and Blues var från radiostationer, och det spred sig så mycket eftersom den mörkhyade befolkningar fick inte lyssna på vit musik som man kallade då, alltså musikaler osv. Istället använde dom sig av jazz och höjde trummorna, elgittaren och elbasen. Vad som hände då var att det blev mer roligare snabbare ljud. På klubbarna var det mycket bättre eftersom det fick folk att gå upp och hoppa och dansa, istället för att bara dansa slowmotion tryckdans.


Nu på 90 talet och 2000 talet så är rhythm and blues annorlunda eftersom det har utvecklats mer åt hip-hop sidan. Men det är denna typ av genre jag gillar mest och av alla genre som finns och lite längre ner kommer jag förklara varför.


Chris Brown - en r&b sångare



Chris Brown föddes den 5 maj 1989 i Virginia Tappahannock. Redan som ung började Chris sjunga och dansa så han var redan inne i musik som ung. Först hade han tanken att bli rappare fast sen sa hans mamma att han skulle sjunga istället för han hade en sån fin röst. När han var 15 år gammal signade han ett avtal med Jive Records så hans karriär började tidigt. Hans mest kändaste album är F.A.M.E och Släpptes 2012.


50 Cent - en rappare inom hip-hopen

Curtis James Jackson III, född den 6 juli 1975 i Queens, New York, New York mer känd som 50 Cent, är en amerikansk rappare. Hans berömmelse kom i samband med albumen Get Rich or Die Tryin' och The Massacre


Skillnaden mellan R&B och HIPHOP



Hip-hop nuförtiden är oftast så mycket babbel om bitches och cash. Medans R&B har en mening i sin text, det handlar om någonting, om något som hänt eller om sitt liv. Visst, jag drar inte alla rappare över en kam nu om hip-hopen. Men på det senaste känns det som att det bara är samma grej, men t.ex Eminem har en mening i sina låtar, han skriver dom själv och snackar om sitt liv och vad som har hänt, inte bara om sitt liv utan om hur vissa folk har de, och han är också en hip-hop artist så. Men nu om man lyssnar på R&B så har den en skön och lugn takt. En artist som har en lugn och vacker röst, och sjunger om något bra, kan vara kärlek eller om något annat.


Skillnaden är att i hiphop rap så rappar man och babblar flera ord, och i r&b så sjunger man helt enkelt en låt med ett bra beat.


Här har du några låtar


USHER - U REMIND ME -- R&B


AKON - SMACK THAT -- Hip-hop


Chris Brown - Loyal - Lite blandat mellan hip-hop och r&b

https://www.youtube.com/watch?v=JXRN_LkCa_o

LÄNKAR
Har använt Wikipedia, flashback och massa olika klipp på youtube och ghetto filmer som bland annat Boyz n the hood. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar