fredag 28 mars 2014

Frågor om Järnets språk


1. Varför kallas järnhandlare Myrberg för "Myran"?
Svar: Han var på farten, han gjorde massa saker hela tiden. Jobbade flitigt som en myra.

2. Hurdan är Myrans arbetsplats?
Vad heter affären? Var ligger den?
Hur ser arbetsplatsen ut?
Svar: Affären heter Myrbergs järn, det låg mitt i stan och var ganska full med saker, hundratals lådor. apparater, spikar o.sv

3. Vad har Myran för arbetsuppgifter?
Svar: Han äger den själv, han jobbar själv så han får ta hand om allt.

4. Har Myran speciella arbetskläder?
Svar: En grå överdragsrock


5. Leta i texten efter exempel på
• yrkesskicklighet = Han är bra på att skaffa fram 3 skruvar på ett snurr.
• yrkesstolthet = 
• yrkesjargong


6. 
Inom många branscher görs s k omstruktureringar
, dvs man organiserar om verksamheten,
moderniserar den. Så hände även med Myrbergs
Järn, som gjordes om till ett modernt
Järnia-varuhus.
Diskutera vilka för- och nackdelar det kan föra
med sig för kunderna.



7.
Varje yrke har sina speciella ord och uttryck,
sitt facksprak. En del av orden är rena yrkestermer
som bara specialister behöver kunna.
Andra ord som hör till yrket är av mer allmän
karaktär. Alla människor har nytta av att kunna
dem i vardagslivet. I "Järnets språk" finns
exempel på båda sorterna.
Gör en lista över de fackord som ni tycker att
alla borde kunna.
• Gör sedan övningen på s 50 i Övningsboken.
KAPITEL NIO

torsdag 27 mars 2014

Hur styrs falkenberg?

Frågor.
1. Förklara ordet: kommun.
Svar: Ordet kommun kommer från det latinska ordet communis, som betyder gemensam.

2. Hur många kommuner finns det i Sverige?
Svar: Det finns 290 kommuner i Sverige.

3. Ge exempel på att kommunerna skiljer sig åt.
Svar: Det skiljer sig mycket när det gäller storlek och invånartal, kan du tänka dig att Kiruna är 2000 gånger så stor som Sundbyberg.

4. Nämn fakta om kommunens föregångare.
Svar: I det gamla bondesamhället sökte sig människorna till samma kyrka och bildade en socken, ordet socken betyder söka. Socknen bestod av flera byar, där samlades männen till sockenstämma för att diskutera och fatta beslut hur de skulle sköta den gemensamma kyrkan, hur man skulle ta hand om de gamla och hur barnens skolgång skulle utformas.

5. Vilka var fördelarna med de små kommunerna?
Svar: Lättare med små kommuner är att det är lätt att styra, för man känner alla.

6. Vilka var nackdelarna?
Svar: Ekonomin blir ett problem för små kommuner.

7. Vad innebär det att kommunen har självbestämmanderätt?
Svar:
8. Vad måste kommunen erbjuda sina invånare?
9. Nämn fakta om kommunvalet. Frågor.
10. Nämn fakta om kommunfullmäktige.
11. På vilket sätt är kommunstyrelsen det viktigaste organet?
12. Vad gör nämnderna?
13 Vilken är kommunens viktigaste inkomstkälla?
14. Nämn fakta om bidrag som kommunen får.
15. Vad är ett landsting.
16. Vilka är landstingens viktigaste uppgifter?

onsdag 26 mars 2014

Albanska Djali i Gezuar

Det var en gång en pojke, han hette Sven-Ingvar. Hans far var handikappad, synen hade han förlorat i kriget, så Sven var retad i skolan för det. Dagen gick och skolan började igen, han ville inte gå först men blev tvingad. Han gick i korridoren och såg en flicka, han gick fram till henne för han tyckte hon var söt, han sa hej men hon sa inget och bara stack iväg. Och då kom en annan pojke och sa att det var hans tjej, pojken slog Sven och lämnade han blödandes. Ingen hjälpte honom, ingen gillade honom, han var ensam och 20 minuter senare fann en lärare honom och hjälpte han. Skolan var slut, och han gick hem, vägen var lång och mitt i vägen så såg han samma tjej, med killen som slog honom. Sven försökte gömma sig men killen såg honom och sprang efter honom. Han sprang och sprang men gick till en återvändsgränd, han var körd. Han skulle få stryk igen, men då kom flickan och skrek nej! Hon hade med sig sin store bror och store brodern slog ner pojken, och Sven var räddad. Flickan kom fram och kysste honom, och Sven var glad, han var så glad att han sa tack och sprang hem, när han öppnade dörren såg han hans pappa, pappan kunde se! Det var ett mirakel, Sven var full av glädje och tårar, detta var hans bästa dag i sitt liv!

Översättning

Ka qene një herë një djalë , emri i tij ishte Sven - Ingvar . Babai i tij ishte i verber, sytë i kishte humbur në luftë , Svenin e ngacmonin në shkollë për të. Ditët kalonin dhe shkolla kishte filluar perseri , ai nuk donte te shkonte në fillim, por ishte e detyruar. Ai nje dite në korridor te shkolles duke ecur e pa nje vajz te bukur dhe ai ju afrua dhe e pershendeti, por ajo nuk tha dhe vetëm u vrapoi. Dhe pastaj erdhi një tjetër djalë dhe tha se ishte vajza e tij , djali e mundi Svenin dhe ai u largua i pergjakur. Askush nuk e ndihmoi atij, askush nuk lunte me ate , ai ishte i vetëm , dhe 20 minuta më vonë e gjeti një mësues dhe e ndihmoi. Shkolla ishte shume larget dhe ai shkoi në shtëpi, rruga ishte e gjatë dhe të nesermen ai e takoi rrugës të njëjtën vajzë, djalë që goditi atë. Sven u përpoqën për të fshehur, por  djalë i pa dhe vrapoi pas tij. Ai vrapoi dhe vrapoi por shkoi në një fund të vdekur, ai ishte i dehur . Ai do të ketë rrahur përsëri, por më pas erdhi vajza dhe bërtiti jo! Ajo solli vëllain i saj i madh dhe vëllai i madh goditi djalin, dhe Sven u ruajt . Vajza u afrua dhe e puthi , dhe Sven ishte i lumtur , ai ishte aq i lumtur se ai ka thënë faleminderit dhe vrapoi në shtëpi , kur ai hapi derën , ai pa të atin , babai mund të shohin! Ajo ishte një mrekulli , Sven ishte plot me gëzim dhe lot , kjo ishte dita e tij më të mirë të jetës së tij!

Snart 16

Vad anser du om historien med lakritsbåtarna?
Hur skulle du gjort?
Svar: Jag tycker det är rätt vad hon gjorde, så jag hade faktiskt köpt lakritsbåtar till den döende, om det sista hon ville var att äta det så hade jag gjort det. För om jag hade vart döende och velat ha lakritsbåtar så hade jag hoppats på att den andra hade gett mig det. Sedan hade jag erkänt att jag hade köpt det, för jag tycker det är mänskligt, jag har ett hjärta.

Hur är Ulla, Angelikas handledare? Beskriv henne.
Svar: Ulla är sträng men har ett hjärta av guld, hon är en omtänksam person. Hon bryr sig mycket om andra, och är fördomsfull person. Så hon är ändå lite sträng men inuti är hon en snäll person.

Skriv en egen diskussions fråga till texten.
Frågor:

Om du var döende, vad hade det sista du velat ha eller göra?



torsdag 20 mars 2014

Tyska meningar


Am Samstag habe ich erst um zehn ur gefrühtstückt.


und dann ich habe besucht einen Freund

Er wohnt im Zentrum

Wir haben gehört Musik und Tischtennis gespielt

Wir haben gejoggt ein bisschen am Nachmittag.

Um sechs Uhr war ich wieder zu Hause

Ich habe gefeiert am Abend zusammen mit Peter und Monica.



onsdag 19 mars 2014

Veckans nyhet v12

Vad har hänt med MH370?


Den 8 mars 2014 blev flygplanet MH370 försvunnet från radarn, man vet inte om den har kapats eller störtat ner i havet. Detta hände utanför Vietnam, planet flög från Malaysia och var tänkt att landa i Peking. Men mitt i resan så syntes inte planet på radarn och pilotens sista ord var ''Alright, good night''. Exakt innan sändaren och transponderna hade stängts och då var planet helt borta.
Därför har det det kommit flera teorier om detta, några tror att piloterna kan ha vart inblandade för man måste vara väldigt flygkunnig. Det var också 2 passagerare på planet som hade med sig falska pass, så något lurt måste det ha varit. Man vet inte vem som ligger bakom detta men man fortsätter leta. Piloten Zaharie hade också övat på en simulator att landa på 5 olika ställen så man kan tro att han är inblandad. Fast det finns också en annan teori, om att planet bara hade störtat ner i havet, för det var en tjej som hittade satellitbilder på en vit sak som tros vara en dörr, och olja runt i området.


En av piloterna, Zaharie Ahmed Shah


   Bild på planet MH370, inte just det planet som är borta.


Bild på området


Eget resonemang

Jag tycker bara det är dumt och göra såhär, använda civila personer för att döda mer civila, varför inte bara gå en mot en, inte använda oskyldiga personer. Jag tror detta är en kapning, för man kunde se på radarn att planet hade vänts och sedan så försvann det. Men man har hittat olja och kanske en dörr på havet, så den kan ha antingen störtat ner i havet eller ha landat någonstans, för om man hade sett en dörr så hade man väl undersökt havet? och hittat den om den skulle ligga där. Men man har inte hittat den så jag tror har blivit kapad. För att kunna användas till ett terrorbrott.

Perspektiv

Om jag hade legat bakom detta, alltså vart en av kapare, som jag aldrig hade vart. Men, vi säger att jag är det, då hade jag troligen gjort ett terrorbrott mot Vita huset eller den som var det största målet. Först hade jag såklart landat planet och släppt personerna och sedan åkt in där Obama är. Om jag hade vart, för varför använda civila personer och döda andra civila för att skada USA. Varför inte gå mot det största målet istället? och slippa låta hundratals dö för att skicka ett meddelande.

Eller om jag hade vart i planet så hade jag försökt stoppa detta. Hade säkert offrat mitt eget liv för att rädda dom andra, för man ska ju ändå dö. Om det nu hade vart en kapning, som man inte vet ännu.

Liknelse

Detta är ju likt det som hände 2001 i USA, 9/11. Då två flygplan åkte in i tvillingtornen och flera dog. Så jag tror dom kommer göra en likadan sak om det nu har blivit kapat. Jag var 2 år då så jag vet inte riktigt men så som jag såg på nätet var det fruktansvärt. Fast en sak som jag tänkte på är när något händer USA så är det helt fruktansvärt men när USA skickar bomber på andra länder och dödar flera oskyldiga personer, så jag vet inte riktigt, det är lite rätt men ändå fel. Om någon hade skadat någon jag kände så hade jag velat detsamma med den.

Konsekvenser

Det som hände 2001 i USA skyldes allt på oss, vi muslimer. När det egentligen var 13 personer som gjorde detta, inte en hel religion. Så jag tycker synd om dom som gör detta, deras religion eller land kommer hela tiden bli kallade terrorister. Så det är folket som får lida mest, Regeringen bryr sig inte så mycket inuti, för det är ju ingen av deras familj som blir skadade, det är bara främlingar ju? men tänk om det vore din bror eller syster som var där som turist och har aldrig gjort något ont i sitt liv. Då lider ju hela familjen.

Källgranskning

Det finns ingen primär källa men om det nu hade funnits så hade det vart någon källa på flygplanet, fast nu vet vi inte vad som hade hänt med flygplanet så därför får vi använda några sekundära källor.

Källor

http://www.aftonbladet.se/nyheter/mh370/article18609149.ab
http://www.svt.se/nyheter/varlden/mh370-stortade-i-sodra-delen-av-indiska-oceanen
http://www.aftonbladet.se/nyheter/mh370/article18599272.ab
http://www.bbc.com/news/world-asia-26503141
http://www.malaysiaairlines.com/my/en/site/dark-site.html
http://www.expressen.se/nyheter/mh370-kan-ha-blivit-utsatt-for-flygpirater/
http://www.mirror.co.uk/news/world-news/missing-malaysia-airlines-flight-live-3219331

En Krönika

Är du Rädd för en Chihuahua?

En man kollar på mig.
Jag börjar sakta gå väck från platsen, men han följer med sin Chihuahua. Jag börjar jogga lite grann men sen börjar jag sätta fart på mina fötter, jag springer! Han börjar springa efter mig och då får jag panik, jag puttar undan några barn och gömmer mig bakom ett träd, jag känner att han är bakom mig, och jag hör ett morrande ljud, jag är livsrädd och ber inombords att han går iväg.

Förut brukade jag alltid vara med hundar, jag älskade dom, speciellt chihauhor. Dom var så små och söta, men sen en dag small allt, jag slog till en hund, för den bet mig, det var självförsvar. Men en kvinna fick det på film, när jag slog hunden, inte när den bet mig, utan det jag gjorde. Hon lade upp klippet på youtube och miljoner människor såg det och jag blev hatad. Jag gömde mig i min lägenhet men en dag, gick jag ut en runda.

Alla tittade på mig, jag försökte att inte kolla på dom, men jag var tvungen. Och då såg jag mannen med hunden jag slog till. Han hade hela tiden försökt komma till mig, när jag var hemma, när jag var ute och handla, han stalkade mig. Därför började jag sakta springa men sedan började jag springa som Usain bolt! Aldrig vart så rädd och aldrig sprungit lika snabbt, jag kollar åt min höger och ser ett stort träd, jag gömmer mig bakom det och mannen går sakta emot det. Jag andas djupt och hoppar fram och frågar vad han vill. 

Förorenat dricksvatten


Vad? avloppsvatten kommit in i dricksvattnet. Örebro
läcka. Östersunds förorenade vatten

Var? Örebro '' Svampen Restaurang'' På ett vattentorn. Reserv, Tryck

När? den 15 mars

Varför? det blev en avloppsläcka

Orsaker? Parasiten Cryptosporidium. bakterie, kemikalie, E-colie

konsekvenser = dricker du vattnet blir man sjuk

lösningar = man kokar sitt vatten innan man dricker det. UV-ljus = Ultra violett ljus


tisdag 18 mars 2014

Frågor om The Full Monty

How has Sheffield changed in the last twenty-five years? Why has it changed?
Svar: Sheffield was a very good city, it had many steel factories and everyone had a job. But then the people on the east and west could double the steel and make it cheapier, so one by one every steel factories closed. And the ones who worked there lost their job. So before it was a great city but now it is just sad whats happen there.

Why is Gaz angry about the Chippendales at first? Why does he change his mind?
Svar: He didn't like that men were dancing for money. That they were strippers, but when he heard about the money they earned he changed his mind really quick.

What kind of relationship do these couples have?

-Gerald and Linda = Gerald and Linda don't talk so much, they've been together very long but since Gerald lost his job he don't talk with her, don't tell her anything, and she keep spending all their money.

-Dave and Jean = Dave and Jean love each other, but since Dave lost his job and keep getting fatter he don't talk with her, he thinks that she don't love him, but she do. But he don't know that, so thats why they don't talk and have a bad relationship

-Gaz and Mandy = Gaz still loves Mandy but she don't like him, because he don't have a job, and he just loans money from her and don't pay back. She don't like what he does with their son, Nathan, she wants them to do normal stuff, not steal stuff and make trouble.

What importance do these have in the story?
-The video Flashdance
-Arsenal offside trap
-the film Singing in the rain

Why doesn't Gaz want to tell Alan the reason for hiring the Working Men's Club?
Svar: Cause he don't want Alan to know about they being strippers.

Why is Dave worried about taking part in the show?
Svar: He thinks that people will laugh if they see him, because he is tubby. 

How does Dave become a different person after his conversation with Jean?
Svar: He's got more comfortable with himself and his body. 

Why doesn't Gaz want to go on stage? How does Nathan make him change his mind?
Svar: He is scared, he sees that there are men on the audience and he don't want to dance, but then Nathan comes and talk him into it.

How have the men changed since they formed the stripper's group?
Svar: They've increased their friendship with each other and got more comfortable with their bodies and them selves. They've gotten better connection with their wifes also, they talk more and don't hide from them. 

fredag 14 mars 2014

Klara Fina Gulleborg

Denna berättelsen handlar om den allra fattigaste i landsbygden, han heter Jan och har en hustru som heter Kattrina. Dom bor i ett litet torp, som ägs av en bonde med flera ägor, och där får Jan och Kattrina arbeta väldigt hårt. Men dom får ett litet barn, det är en flicka! Jan har blivit alldeles överrumplad av alla starka känslor han har fått för henne. Men problemet är att dom inte har något namn för denna flickan, och nu ska dom berätta hur allt gick till.

Jan var i Skrolyckan och väntade med den lilla flickan på armen, han ville att någon skulle komma och det namnet personen hette skulle flickan få. För han och Kattrina bråkade hela tiden om namnet och han ville inte vara med henne. Timmar gick och han väntade och väntade, ingen kom. Han var trött men ville göra allt för sin dotter, och när solen lyste starkt så började han prata med solen. Han sa '' Kanske att du te å mä vill vara gudmor åt'na? Då undrade Kattrina om det var någon där, hon hörde att han snackade med någon. Han sa ja för han ville inte komma in, och då undrade hon vad kvinnan hette, då sa han namnet Klara Fina Gulleborg och det blev namnet för kvinnan.

torsdag 13 mars 2014

Hur styrs Sverige?

Frågor. 1. När har vi val till riksdagen? 
Svar: Vart fjärde år har vi val till riksdagen, detta året blir då tredje söndagen i september.

2. Vilka får rösta i riksdagsvalet? 
Det partiet som klarar 4% spärren.

3. Nämn fakta om riksmötet. 
Svar: Alla i riksdagen samlas till ett riksmöte och det börjar första tisdagen i oktober, och sedan pågår det till nästa oktober. Det är talmän som lyfter fram regeringens förslag men dom får inte vara med och debattera eller rösta.

4. Vad gör talmannen? 
Svar: Lyfter fram regeringens 

5. Varför har riksdagen 16 utskott? 
Svar: För att riksdagen beslutar tusentals beslut varje år, så man har 16 utskott för varje område.
6. Nämn några utskott. 
Svar: 
Civilutskott
Försvarsutskott
Skatteutskott
Socialutskott
Trafikutskott
utrikesutskott

7. Nämn något om kompromisserna i utskotten. 
Svar: Man samarbetar med några andra partier för att kunna få igenom utskottet. T.ex något om skatten och man vill få fram det så samarbetar man med andra så dom svarar Ja.


8. Förklara uttrycket: betänkande. 
Svar: Det är samma som ordet beslut, det sker kanske en omröstning och om t.ex alla ska få betyg i ettan får flest röster, så beslutar talmannen att vi ska ha det. 

9. Hur många sitter i Sveriges riksdag?
Svar: 349 personer

10. Förklara uttrycket: acklamation. 
Svar: Det är nästan som en frågesport, där en grupp människor måste svara bifallande genom att gemensamt ropa ja eller nej.

11. Nämn fakta om voteringar. 

12. Vad gör statsministern? 
Partiledaren som har fått i uppdrag att bilda en regering, sedan utses han till statsministern.

13. Vad kallas statsministerns medarbetare? 
Svar: Hans medarbetare kallas för statsråd eller ministrar.

14. Vad gör ett departement? 
Svar: Ett departement har ansvar för ett speciellt samhällsområde.

15. Ge exempel på ett departement. 
Svar: 
utbildningsdepartementet
försvarsdepartementet

16. Vad innebär en monarki? 
Svar: Att man har en kung.

17. Nämn fakta om kungens makt. 
Svar: Han får mycket pengar från vår skatt men han gör inte så mycket, bara reklam för Sverige.

18. Vilken är kungens viktigaste uppgift?
Svar: Kungens viktigaste uppgift är att representera Sverige som dess statschef. Han besöker andra länder och tar emot andras sändebud.

onsdag 12 mars 2014

Veckans nyheter v6

1. Vilka partier klarar inte 4% spärren?
Svar: Center och KD enligt demoskop

Länkar
http://www.demoskop.se/wp-content/uploads/2014/02/V%C3%A4ljarbarometer-%C3%96ver-tid-1998-Feb2014.pdf

2.

Miljöpartiet

3.

4.

5.

6.

Bortbytingen

Vi har lyssnat när Per och Nisse läst historien ''Bortbytingen''. 

Historien börjar med att en trollkäring var ute och vandrade i skogen med sitt barn. Ungen var stor och ful med håret som borst, han hade klor på sina fingrar, men trollkäringen tyckte inte han var ful.
När dom var ute och vandrade så såg han ett människobarn, med sin far och mor. Hon var så sugen på att se hur barnet såg ut, hon ville jämföra sitt eget barn med deras barn, för att kunna se om människobarnet var lika snyggt som sitt eget. När då gick fram så såg hästarna hennes huvud och steg och galopperade iväg, men barnet föll från sin mors famn. Trollkäringen gick och tog barnet men lämnade sitt eget, när människorna red tillbaka så sprang hon in i skogen och försvann.

Människornas barn hade blivit växlats med trollkäringens barn, då tog dom med trollbarnet till sitt hem men dom andra i byn gillade inte det, och varje gång mamman försökte skydda trollbarnet så blev dom andra argare och började stöta ut henne från samhället. Mannen gillade inte barnet och ville piska han så att han skulle kunna få sitt eget barn tillbaks, men mamman skyddade barnet från allt. 

En dag, då deras gård började brinna så sprang alla ut och modern höll trollbarnet i sin famn, så blev mannen vansinnig och tog barnet och kastade in honom i elden men modern sprang in igen och räddade trollbarnet. Då stack mannen iväg men när han var påväg upp till berget så såg han deras son, som hade blivit tagen av trollen. Där berättade sonen att varje gång ni slog trollbarnet så blev jag själv slagen, varje gång ni gav mig bröd och smör fick jag ormar och tistlar till mat. Sedan så sprang fadern och barnet tillbaka till sin mor och alla var lyckliga tillsammans!





3 diskussionsfrågor

Vad tror du budskapet är? = Man ska behandla andra som man vill bli behandlad själv.
Hur var mamman?
Hur var pappan?


måndag 10 mars 2014

Debattartikel

A. Varför skriver han debattartiklen ''just nu''?
Svar: För att alla ungdomar ska minska fylleriet.

B. Vad står förkortningen UNF för?
Svar: Ungdomens Nykersförbund

C. Vad är grundproblemet till ungdomsfylleriet, enligt Damberg?
Svar: Det finns inte så mycket att göra på fritiden.

D. Hur skulle man kunna lösa det problemet, tycker han?
Svar: Att flytta alkoholen till systembolaget, eftersom varann affär låter ungdomar köpa sprit.

E. Vilka andra orsaker till ungdomsfylleriet räknar Damberg upp?
Svar: Det är väldigt lätt att få alkohol, och när man inte har något att göra på helgen så dricker man några öl.

F. Vilka åtgärder måste till för att minska ungdomsfylleriet, hävdar han?
Svar: Alla hjälps åt, sätta åldersgräns och skicka det till systembolaget.

G. Varför kräver UNF att folkölet ska säljas på Systembolaget?
Svar: Så att det blir svårare för minderåriga att köpa det, eftersom det är väldigt lätt att köpa det nu.

A. Vilken tes driver Robert Damberg i sin artikel?
Svar: Att stoppa ungdomsfylleri.

B. Var i artikeln presenterar han sin tes för första gången?
Svar: I sin rubrik. ''Så får vi stopp på ungdomsfyllan''

C. Skriv ner ett sakargument som Damberg använder.
Svar:

söndag 9 mars 2014

Lidhja e Prizrenit - Shqip

Lidhja e Prizrenit osht nje mledhje shume më merendesi per popullin shqiptarë. Lidhja e Prizrenit eshte mbajt me 10 Qershor te vitin 1878. Ku vendi e Prizrenit i mblodhi gjithe intelektualet shqiptarë, ngat te gjitha trojet e shqiptare. Në at kohë trojet shqiptare kan qen nën okopimin Osman.

Vendimet qe jan marë në at mledhje kan qen shume me rendesi. Gjith opinionin evropian kan filluar qe te bisidojne per qeshtjen shqiptare dhe kufitjet e saj.

Ne at kohë ushtria Osmane fillon te dobesohet ekonomisht dhe poltikisht dhe shtetet per rreth, si Greqia, Serbia dhe Mali i Zi deshirojne qe toka shqiptare ti copetojne ne interesa te veta.

Disa vite me pare shtetet te cilat kan qen te okopuara nga perandoria Osmane, dhe fillojne kryengritjet kunder tyre. Dhe rreziku ma e madhe ishte kur Rusia i shpalli luft perandorisë Osmane, sepse te dy palët ishin armiqtë e shqiptare. Atëhëre patriotët shqiptare organizuan kryengritjet çlirimtare antiosmane dhe shpallnin pavarësin e Shqipërisë. Per t'ia arritur ketij qellimi krijuan nje qender drejtuese per levizjen shqiptare dhe sigurohej nje aleat i jashten.

Ata krijuan dy qendra njere ne Janine (maj 1877) dhe tjetra në Shkodër (verë 1877). Në dhjetor 1877 u formua në Stamboll ''Komiteti Qendror për Mbrojten e të Drejtave të Kombesisë shqiptare'', i cili u quajt Komiteti i Stambollit. Në te benin pjese Pashko Vasa, Ymer Prizreni, Sami Frashëri, Zija Prishtina kurse Kryetar u zgjodh Abdyl Frashëri.

Urrejtja Serboslave ndaj Shqiptarve dhe lufta e fundit te vitit 1999, Miloshoviqi e djegi dhe rrafshoj me toke shtepin e lidhjes se prizrenit ne Prizren. Por pas luftes qeveria e kosoves e ndertoi monomentin e lidhjes se Prizrenit ne vendin e njejt dhe plan te njejt.

Pasi qe une i kam rrenjet nga Prizrenit ku ne shkojme ne pushimet verore e vizitojme qdohere.



onsdag 5 mars 2014

Konflikten mellan Ukraina och Ryssland

Det har pågått en konflikt mellan Ukraina och Ryssland dom senaste veckorna. Ukraina har vart en del av Ryssland när Sovjet fanns, men det delades och idag, så vill Vladimir Putin ha Ukraina tillbaks, iallafall krimhalvön. Viktor Yanukovych var Ukrainas förra president och hade en stor makt i landet. Det var så att dom andra politikerna ville att Ukraina skulle gå med i EU, men det ville inte Viktor och han var en bra vän med Putin. Det blev många protester och demonstranterna började att sätta eld och folk började döda andra. Kaos blev det, och Viktor Yanukovych flydde till Ryssland. Det var då ryska trupper gick och invaderade krimhalvön, flaggor har hissats upp och när några journalister har försökt att komma in och fråga soldaterna några frågor så blir dom tillsagda att gå tillbaks eller så blir dom skjutna. Men man vet inte riktigt vem som står bakom detta, eftersom Putin har sagt i en presskonferans att Ryssland inte har något att göra, men varför är det ryska flaggor och soldater där?

 En bild på Vladimir Putin         
 En bild på Viktor Janukovytj 

Eget resonemang

Jag vill bara säga att det är väldigt dumt att skapa krig, det gör ingen nytta och det skadar alla sidor, tänk dig han soldaten som dog i onödan, vad ska familjen göra? varför ska han dö bara för Putin vill ha krig, han kan ju lika med gå med själv och kriga? och inte stå bakom 100 vakter och leka kungen utav alla. För det är ju fel utav Putin att invadera krimhalvön i Ukraina när det står på pappret att det är deras land, det hade vart skillnad om krimhalvön var Rysslands men det är det inte nu. Men ekonomin har ju vart väldigt dåligt för Ryssland och då tror jag att Putin vill komma åt Svarta havet, för varför inte invadera Kiev? Varför just krimhalvön, Jo för jag tror att om man äger krim så kan man bygga båtar och handelsfartyg för att skicka ut dom till medelhavet, då hade man kunnat tjänat väldigt mycket.

Putin har ju alltid vart en som velat kriga, så jag tror också att han vill ha action, men han har också sagt i en presskonferans att det inte är han, men det är skitsnack tror jag! Det var en reporter som hade frågat en soldat men han vägrade berätta, sedan så sa han att han var rysk men var tillsagd att ej berätta det till någon. Det är ju ett smart drag utav Putin för han vill ju inte heller ha USA och andra länder på sig, för då hade det nog kommit att behöva använda använda kärnvapen, och vips så är hela världen förstörd.

Perspektiver

Om jag hade vart Putin hade jag vart nöjd med den makten jag har, fast jag vet inte riktigt.. Man kan ju bli maktgalen och bara vilja ha mer, och egentligen är Putin smart eftersom han kan höja Rysslands ekonomi väldigt mycket med bara handel, eftersom handel är en stor del utav alla rikas länder ekonomi.
För om han kontrollerar Krimhalvön så kan han transportera mycket saker med handelsfartyg.
Fast fortfarande tycker jag att det är fel utav honom för Krim är inte hans halvö. Jag tycker att dom borde gjort en förhandling och dela Krim, 50% åt Ukraina och 50% åt Ryssland. Då hade ju det inte behövt ett krig kanske? men man vet inte den riktiga anledningen till varför Putin vill ha krig.

Konsekvenser

Konsekvenser kan det också komma, både för Sverige och alla andra som vill delta. För om Sverige vill hjälpa USA och gå in i konflikten mot Ryssland så kommer Ryssland att gå mot Sverige, och alla andra länder som är emot Ryssland. För man kan tänka sig Rysslands militär jämfört med Sveriges, och Ryssland är ju inte så långt ifrån Sverige. Världskrig tror jag detta kan leda till.

    En karta över Ukraina

 Rysslands flagga ------->




Länkar
http://www.svt.se/barnkanalen/lilla-aktuellt/
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article18480036.ab
http://www.expressen.se/nyheter/ryssland-tar-kontroll-over-krim-halvon/
http://www.dn.se/nyheter/varlden/hela-krim-ar-nu-under-rysk-kontroll/
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5800200

Olika talesätt, liknelser och uttryck


Att vända kappan efter vinden = Anpassa sina åsikter efter vad andra tycker för att vinna fördelar.


Att vara ute på hal is = När man är i trubbel.


Att vara ute och cykla = När man inte förstår något.



Att må som en prins = Man mår jätte bra.



Att slå huvudet på spiken = T.ex när någon frågar en fråga och jag kan svaret direkt utan att tänka, 
exakta svaret.


Att dra sitt strå till stacken = När man hjälper andra.




Att hålla god min = Dölja sitt missnöje genom att se glad ut.


Att spara på krutet = man sparar kraft och energi till slutomgången.


Att sopa något under mattan = Att dölja något för någon.




Att dansa efter någons pipa = Att lyda någon, göra så som man blir tillsagt.

Annan uppgift



1. Man ska inte kasta sten i glashus = Man ska inte göra något som är självklart fel.


2. Man ska inte ropa hej förrän man är över bäcken = Man ska inte vara kaxig innan allt är över.


3. Man ska inte gå över ån efter vatten = Man ska typ inte åka 10 mil till ICA för att köpa mjölk när det finns 5 minuter gångstid dit.



4. Skrattar bäst som skrattar sist = Om du skrattar åt någon så kanske du gör något värre mot dig själv och andra skrattar åt dig.



5. Tomma tunnor skramlar mest = Om du inte har argument för din sak kan du alltid skrika högst istället.


6. Man ska inte dra alla över en kam =

7. Äpplet faller inte långt från päronträdet. =

8. Den som gräver en grop åt andra faller ofta själv däri. =











Vatten

Kommunalt vatten
Förut fick man ha brunnar och då hade man inte kommunalt vatten
grund vatten
när det är kallt behöver inte växterna vatten.
bäst är grund vatten
Grund vatten räcker inte till alla.
Vattenreningsverk renar sjö vatten och pumpar in och ut i stora bassänger, man använder ett sorts medel så smutset klumpar ihop sig och sjunker till botten.
Det mesta vattnet gör vi av på dagen
Om vattnet inte räcker så finns det förråd.
Från förrådet kan man fylla 10000 badkar.
Om schampot lödrar mycket så är det mjukt vatten, det är bäst. Mjukt vatten är bäst för miljön.
Vatten kan förstöras av regn och snö om det är surt vatten. Det kan skada människor och djur, försurning är ett stort problem.
desinfektionsmedel

Om det blir stopp i handfatet så renar man vattenlåset.
8200 mil avloppsrör i sverige.
När avloppsvattnet kommer till reningsverket så silar man det i en galler.
Basiller i vattnet renar med små djur som äter upp det.
Förr i tiden renade man inte avloppsvatten, och om man hade fortsatt att inte göra det så hade vårt vatten vart förorenat (väldigt mycket)




Annan film


Sjövatten kan inte renas med kaffefilter

I intaget kommer sjövattnet in.

Rörledningarna åker cirka 150m ut i sjön, 10 meter ner och tar in vattnet.

Rörledningarna
intaget
flockningskammare - renar dricksvatten
Fällningsbassänger - skrapas slammet bort och tar väcks.
Snabbfiltrering i sand
sanden tvättas ren

aluminiumsulfat för att skaffa flockar

Långsamfilter- från snabbfilter
Mikroorganismer äter upp bakterier
vattnet i långsamfiltret kan man dricka

Borsta inte tänderna under rinnande vatten

Det tar 12 timmar för att bajset ska gå till avloppsreningsverk

man mäter mängden avloppsvatten kommer från kommunen så dom kan veta hur mycket dom ska ta betalt.

gallerfånget

fem ämnen man får stoppa in i en toalett

kiss
bajs
toalettpapper
vatten
rengöringsmedel

Det värsta är att spola ner medincer, går inte att rena det.

sandfånget

slambassänger - här tar man bort näringsämnen.

bakterier äter upp näringsämnen och förorenar
sedimenteringen
slambehandlingen
slam = döda bakterier

dagvatten

avloppstunnel
1. gallerfång = mekanisk rening
1b. sandfång
2. slambassänger = biologisk rening
flockning - kemisk rening
3. slambehandling -

bakterier äter näringsämnen = kväve, fosfor


avloppsvattnet är nu renat och kan släppas ut i havet.


mekanisk rening
biologisk rening
kemisk rening
kväverening






FÖRDJUPNINGUPPGIFT

http://www.miljoportalen.se/vatten/vattenfoeroreningar/hannar-med-aegg-honor-med-penis





tisdag 4 mars 2014

Engelska meningar

browsing - titta i affärer = I was browsing in the store but i didn't find milk. = Jag var och tittade i olika affärer.

girder – balk = This girder is not gonna hold anymore. = Jag tror vi behöver en ny balk eftersom denna är sliten. 

quid - ”spänn” = I found a quid in the basement yesterday. = Jag behövde bara några spänn för att kunna ha råd med denna cyklen.

lassie – tjej = That lassie is so cute. = Har du sett min tjej eller? Hon är riktigt het.

lad – kille = Me and my lads is going to play FIFA today. = Ser du killen där borta, han har en volvo.

kit – kläder = I want to buy a new kit for school tomorrow. = Jag behöver nya kläder tills imorgon, vilka tycker du passar mig?

daft – knäpp = Are you daft really? I'm not gonna go see here.

pride – stolthet = I'm not gonna let anyone beat me down, i want to keep my pride.

soaking – genomblöt = I fell in the river yesterday, i was all soaked.

numb – förlamad = I was hit by a car today, now i'm numb in my legs.

sole custody – ensam vårdnad = My wife wants to have sole custody, but i want to see my son.

joint custody – gemensam vårdnad = My husband wants to have sole custody, but i want joint custody with him, so we both can see our daughter.

on the dole – få arbetslöshetsunderstöd = I was fired from my job, now i'm getting on the dole.

court – domstol = I shot a guy some days ago, and today i'm going to a court for that.

nicking cars – sno bilar = Now that i don't have a job, so i'm nicking cars and then sell them for some money.

”ta” - tack = ta very much for that shirt you gave me.

”cheers” - tack = Cheers mate, i'm going to wear those pants tomorrow.

bugle player – kornettspelare = I'm one of the best bugle players in south america.

tubby – tjock, tjockis = Oh im getting really tubby cause all those ice creams.

audience – publik = I saw my friend performing for a big audience.

embarrassed – generad = I farted next to a cute girl and got embarrassed

bugger – jäkel, jävel = Someone stole my phone for a hour ago, i yelled your a bugger. 

nutter – knäppskalle - Are you a nutter? I wont let you have my phone! It costs 500 quid.

Piss off! - Dra åt helvete! = I saw my friend that took my girlfriend from me, i said piss off! and walked away.

Pal – kompis = My pal has been my best friend since we were babies.

gnome – tomte = My wife bought many gnomes so she could put them in the backyard.

queue – kö = Im at Gekås and there is the biggest queue

tart – slampa = My wife was with my best friend, what a tart!

poof – bög = My pal is a poof, because i saw him kissing with a guy.

willy – snopp =  I've heard that Besmir got a big willy.

hangover – baksmälla = I've was really drunk yesterday, now i got a really bad hangover.

bra – bh = I'm looking at the shop for a bra, cause my girlfriend's was stolen by a pervert.

application – ansökan = I'm doing my application for my job interview, and it's a there is Peter copying everything i'm writing.

obsolete – gammalmodig = My grandpa is so obsolete, he got a Nokia 3310.

foreman – förman, ”chef” = I'm the new foreman of Burger King

reckon – tro - I think i reckon you from the barbershop.

heights – höjder = I'm really afraid of heights, so i wont walk to the top of mountain.

brass – stålar (pengar) = I need to get some brass for my new bike i'm saving up for.

skills – kunskaper = I think i got some mad skills on English.

I'm not up to it. - Jag har ingen lust. = I'm not up to it, i'm really tired so i don't wanna go to Liseberg.

Don't give a toss! - Bry dig inte! = Don't give it a toss! I will help you with the english words.

I'm all in. - Jag är helt slut. = I'm all in now, i can't get up.

Nowt – ingenting = I lost all my money, so i got nowt.

weld – svetsa = You need to weld your sword so it doesn't get broken.

joint – skarv = 

Are things looking up? - Börjar saker och ting bli bättre? = Are things looking up now? Cause i saw that you won a lottery ticket.

Grace – elegans

relief – lättnad = I was running from the police and now i'm hiding in the bush. I think they are gone, what a relief!

obviously – tydligen = You are obviously wrong, 

responsibility – ansvar = You are responsibility of the health of these kids, cause you are their dad.

marvellous – underbar = You are so marvellous!

wishing well – önskebrunn = Oh! there is a wishing well there, wish something and throw a coin.

dodgy hip – Taskig höft

Blimey! Kors! Det var som sjutton!

We dare to be bare – Vi vågar vara nakna.

Grand – tusen spänn

You're ahead. - Du ligger före.

You're late – Du ligger efter.

Get rid of him! - Gör dig av med honom!

Go all the way – Gå hela vägen.

A laughing stock – narr, åtlöje

rehearsal – övning

emergency – nödsituation

trunks- badbyxor

niece – brorsdotter/systerdotter

delay – försening

in the buff – naken

laundry – tvätteri

bollocks – struntprat

charged – åtalad

appointment – avtalat möte

the social services – socialtjänsten

unemployed – arbetslös = My boss kicked me out from Mcdonalds, now i'm unemployed.

indecent – oanständig 

I can cope – jag kan klara mig = I think i can cope really, it's easy to handle 4 kids.

lawyer – advokat = I think you need a lawyer for shooting a innocent man.

allowed – tillåten = You are not allowed to go in this club, it's for women only!

twat – idiot = What a twat, he thinks he is better than me in soccer.

pecs – bröstmuskler 

fortnight – fjorton dagar

exposed – avslöjad = I'm gonna get you exposed for cheating your husband.

we're on – vi är med = we're on, so when are we gonna play?

obvious – tydligt = It says obvious that 1+1 is 2.

bob - ”spänn” 

on stage – på scen = This is my time now, i'm on stage and going to sing for hundreds of people.

suicide – självmord = I saw a guy who was top of an building, he was going to do suicide.


Do your stuff! - Gör din grej! = Do your stuff! I can do this by my self.