onsdag 5 mars 2014

Konflikten mellan Ukraina och Ryssland

Det har pågått en konflikt mellan Ukraina och Ryssland dom senaste veckorna. Ukraina har vart en del av Ryssland när Sovjet fanns, men det delades och idag, så vill Vladimir Putin ha Ukraina tillbaks, iallafall krimhalvön. Viktor Yanukovych var Ukrainas förra president och hade en stor makt i landet. Det var så att dom andra politikerna ville att Ukraina skulle gå med i EU, men det ville inte Viktor och han var en bra vän med Putin. Det blev många protester och demonstranterna började att sätta eld och folk började döda andra. Kaos blev det, och Viktor Yanukovych flydde till Ryssland. Det var då ryska trupper gick och invaderade krimhalvön, flaggor har hissats upp och när några journalister har försökt att komma in och fråga soldaterna några frågor så blir dom tillsagda att gå tillbaks eller så blir dom skjutna. Men man vet inte riktigt vem som står bakom detta, eftersom Putin har sagt i en presskonferans att Ryssland inte har något att göra, men varför är det ryska flaggor och soldater där?

 En bild på Vladimir Putin         
 En bild på Viktor Janukovytj 

Eget resonemang

Jag vill bara säga att det är väldigt dumt att skapa krig, det gör ingen nytta och det skadar alla sidor, tänk dig han soldaten som dog i onödan, vad ska familjen göra? varför ska han dö bara för Putin vill ha krig, han kan ju lika med gå med själv och kriga? och inte stå bakom 100 vakter och leka kungen utav alla. För det är ju fel utav Putin att invadera krimhalvön i Ukraina när det står på pappret att det är deras land, det hade vart skillnad om krimhalvön var Rysslands men det är det inte nu. Men ekonomin har ju vart väldigt dåligt för Ryssland och då tror jag att Putin vill komma åt Svarta havet, för varför inte invadera Kiev? Varför just krimhalvön, Jo för jag tror att om man äger krim så kan man bygga båtar och handelsfartyg för att skicka ut dom till medelhavet, då hade man kunnat tjänat väldigt mycket.

Putin har ju alltid vart en som velat kriga, så jag tror också att han vill ha action, men han har också sagt i en presskonferans att det inte är han, men det är skitsnack tror jag! Det var en reporter som hade frågat en soldat men han vägrade berätta, sedan så sa han att han var rysk men var tillsagd att ej berätta det till någon. Det är ju ett smart drag utav Putin för han vill ju inte heller ha USA och andra länder på sig, för då hade det nog kommit att behöva använda använda kärnvapen, och vips så är hela världen förstörd.

Perspektiver

Om jag hade vart Putin hade jag vart nöjd med den makten jag har, fast jag vet inte riktigt.. Man kan ju bli maktgalen och bara vilja ha mer, och egentligen är Putin smart eftersom han kan höja Rysslands ekonomi väldigt mycket med bara handel, eftersom handel är en stor del utav alla rikas länder ekonomi.
För om han kontrollerar Krimhalvön så kan han transportera mycket saker med handelsfartyg.
Fast fortfarande tycker jag att det är fel utav honom för Krim är inte hans halvö. Jag tycker att dom borde gjort en förhandling och dela Krim, 50% åt Ukraina och 50% åt Ryssland. Då hade ju det inte behövt ett krig kanske? men man vet inte den riktiga anledningen till varför Putin vill ha krig.

Konsekvenser

Konsekvenser kan det också komma, både för Sverige och alla andra som vill delta. För om Sverige vill hjälpa USA och gå in i konflikten mot Ryssland så kommer Ryssland att gå mot Sverige, och alla andra länder som är emot Ryssland. För man kan tänka sig Rysslands militär jämfört med Sveriges, och Ryssland är ju inte så långt ifrån Sverige. Världskrig tror jag detta kan leda till.

    En karta över Ukraina

 Rysslands flagga ------->




Länkar
http://www.svt.se/barnkanalen/lilla-aktuellt/
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article18480036.ab
http://www.expressen.se/nyheter/ryssland-tar-kontroll-over-krim-halvon/
http://www.dn.se/nyheter/varlden/hela-krim-ar-nu-under-rysk-kontroll/
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5800200

4 kommentarer:

  1. Du har skrivit jätte bra och fått med bakgrunden och var när varför osv. Du har förklarat bra så man lätt förstår vad som händer, och på ditt egna resonemang så har du en egen åsikt och jämförelsen är ju svår att få med men tror inte du hade någon.. Perspekivbytet har du fått med och det var också bra! Samt konsekvenserna. Detta var bra skrivit!

    SvaraRadera
  2. Du har fått med både när, var och hur. Du har skrivit detaljerat och man förstår vad som händer mellan Ukraina och Ryssland. Du har gett många exempel i eget resonemang som perspektivsbyte och konsekvenser. Det är också bra att du gjort styckeindelning, det blir både lättare och roligare att läsa då. Du visar dina åsikter och säger vad du tycker och tänker. bra jobbat!

    SvaraRadera
  3. Jag tycker att du har skrivit en bra text och är väldigt lätt att förstå, du har även fåt med när,var,hur och varför. Jag tycker dock att du kunde skriva till lite extra om bakgrunden men annars så var den bra. Du har skrivit väldigt bra om vad din egna åsikt är och du har även fått med perspektivbyte vilket är bra. Man kan även lita på dina källor som du har länkat, bra jobbat Besse ;)

    SvaraRadera