onsdag 12 mars 2014

Bortbytingen

Vi har lyssnat när Per och Nisse läst historien ''Bortbytingen''. 

Historien börjar med att en trollkäring var ute och vandrade i skogen med sitt barn. Ungen var stor och ful med håret som borst, han hade klor på sina fingrar, men trollkäringen tyckte inte han var ful.
När dom var ute och vandrade så såg han ett människobarn, med sin far och mor. Hon var så sugen på att se hur barnet såg ut, hon ville jämföra sitt eget barn med deras barn, för att kunna se om människobarnet var lika snyggt som sitt eget. När då gick fram så såg hästarna hennes huvud och steg och galopperade iväg, men barnet föll från sin mors famn. Trollkäringen gick och tog barnet men lämnade sitt eget, när människorna red tillbaka så sprang hon in i skogen och försvann.

Människornas barn hade blivit växlats med trollkäringens barn, då tog dom med trollbarnet till sitt hem men dom andra i byn gillade inte det, och varje gång mamman försökte skydda trollbarnet så blev dom andra argare och började stöta ut henne från samhället. Mannen gillade inte barnet och ville piska han så att han skulle kunna få sitt eget barn tillbaks, men mamman skyddade barnet från allt. 

En dag, då deras gård började brinna så sprang alla ut och modern höll trollbarnet i sin famn, så blev mannen vansinnig och tog barnet och kastade in honom i elden men modern sprang in igen och räddade trollbarnet. Då stack mannen iväg men när han var påväg upp till berget så såg han deras son, som hade blivit tagen av trollen. Där berättade sonen att varje gång ni slog trollbarnet så blev jag själv slagen, varje gång ni gav mig bröd och smör fick jag ormar och tistlar till mat. Sedan så sprang fadern och barnet tillbaka till sin mor och alla var lyckliga tillsammans!





3 diskussionsfrågor

Vad tror du budskapet är? = Man ska behandla andra som man vill bli behandlad själv.
Hur var mamman?
Hur var pappan?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar