onsdag 26 februari 2014

Idrottslektion - Styrketräning







1. Triceps Plankan, Där tränar man magen, ryggen, triceps och armar.
Variera svårighetsgraden med att bara stå i plankan utan att gå upp och ned.
• Lägg dig på mage och lyft upp dig med underarmarna och tårna.• Sedan går du upp med en arm i taget och ställer dig som om du ska göra en armhävning.• Sedan går du ner igen och repetera.




2. Tålyft, tränar vaderna.

• Man ställer sig på tå och går sedan ner igen och upprepar.




3. gummiband, framåt axeln

Variera svårighetsgraden genom att stå på olika ställen på gummibandet, ju närmre de handtag du inte håller i, desto lättare blir det.

• Du står med ena foten på gummibandet, variera hur långt in på gummibandet beroende på hur stark och hur lång du är.
• Lyft armen framåt uppåt och håll den rak hela vägen.
• Sänk handen långsamt igen, upprepa.


4. sit-ups, tränar magen

Variera svårighetsgraden genom att hålla händerna vid bröstet/rakt fram eller uppåt, om du har händerna uppåt blir det tyngst. 
Det blir ännu jobbigare ifall du bara håller dig i mellanläget, alltså inte går ner för djupt eller upp för högt.

• Börja med att du ligger på rygg, har fötterna i marken med knäna uppåt.
• Lyft överkroppen mot knäna och gå sedan tillbaka.
• upprepa


5. squats tränar rumpan, knän och lår

• Börja med att du står rakt.
• Böj dig ner som om att du skulle sätta dig ner på huk.
• Res dig igen, upprepa.



6. armhävningar breda, tränar bröstmuskler

Om du vill få det lättare står du på knäna istället för tårna. 

• Börja med att du lägger dig på mage.
• stöd dig på på tårna och på händerna med brett i mellan händerna.
• bör armarna och sedan sträcker du dem raka, upprepa.


7. gummiband, åt sidan, tränar axeln

Variera svårighetsgraden genom att stå på olika ställen på gummibandet, ju närmre de handtag du inte håller i, desto lättare blir det.

• Ställ dig på gummibandet med ena foten. Variera vart du står med hur tungt du vill ha det.
• Sedan lyfter du handen utåt åt sidan.
• Uppåt och sakna ned.










8. sit-ups åt sidan, tränar sidmusklerna


Variera svårighetsgraden genom att hålla händerna vid bröstet/rakt fram eller uppåt, om du har händerna uppåt blir det tyngst. 
Det blir ännu jobbigare ifall du bara håller dig i mellanläget, alltså inte går ner för djupt eller upp för högt.

• Börja med att du ligger på rygg, har fötterna i marken med knäna uppåt.

• Lyft överkroppen ut åt sidan.
• Gå tillbaka.
• Lyft överkroppen åt andra sidan.


• Upprepa.




9. triceps armhävningar


Om du vill få det lättare står du på knäna istället för tårna. 

• Börja med att du lägger dig på mage.
• stöd dig på på tårna och på händerna med smalt i mellan händerna.
• bör armarna och sedan sträcker du dem raka, upprepa.




10. rygglyft, tränar ryggen

Variera svårighetsgraden genom att hålla händerna bakåt, utåt eller framåt, framåt så blir det tyngst.

 Lägg dig på magen.

• Lyft överkroppen uppåt.
• Armarna ska vara ovanmark.

torsdag 13 februari 2014

Adem Jashari

Adem Jashari o lind ne Drenic më 28 nëntor 1955. Ai ishte njeri nder themeluesit i UÇK (Ushtria Çlirimtare te Kosovës). Adem Jashari bashkë me vllaun e tij Hamzen, kan marë pjesë ne shume sulme ndaj forzave serbe. Adem Jashari gjith jeten e tij ka pasur nje qellim qe Kosova te jete i lirë prej shtetit serb. Ne vitin 1991 Adem Jashari largohet ne Shqiperi per te u trajnuar ku dhe e fermoj ushtrim UCK bashkë me volnetarët.

Adem Jashari bashkë me shoket e vete ka organizuar shume sulme ndaj policis dhe ushtris serbe.
Ku njera nderta ishte me 28 shkurt 1998 ku sulmuan patrullen policore ku vrane katër dhe plagosun dy.

5 marsi i vitit 1998 ishte nje dite teper e merciteshme per familjen dhe popullin Shqiptarë ku o sulmuan nga ushtria dhe policia serbe. Aty o vranë 56 antare e familjes Jashari.

Adem Jashari mban titullin ''Komandanti Legjendar i UÇK-së''

Kosova shpalli pavarsinë me 17 shkurt 2008 ku symboli e pavarsis ne te gjitha bluzat shkruan të '' Bac u kry''

Shtepia ku o vra familja Jasharajve, sot osht monoment historik ku shume shqiptare nga vendi dhe diaspora shkojne e vizitojne.

Pershendetje nga Besmiri

Resan till månen

Den första människan som steg på månen hette Neil Armstrong. Året var 1969 då detta hände, rymdraketen som Neil Armstrong var på hette Apollo 11. Efter 10 försök så klarade dom sig.
När Neil gick på månen sa han ''Ett litet steg för en människa men ett stort steg för mänskligheten''.



OS i Berlin 1936

OS i Berlin 1936 var ett år man inte ska glömma, det var en jätte succe för Tyskland, eller både och. 49 nationer och över 4000 aktiva idrottare, 300st var damer och 3700st var män. Det var också mer än 3 miljoner åskådare som hade betalat över 4 miljoner biljetter till olika grenar, så det var en stor vinst för Tyskland. Men när det gällde att komma topp 1 så klarade inte Tyskland det, dom fick nöja sig med att vara efter USA. Tyskland fick kritik från både inrikes och utrikes, eftersom Hitler försökte få väck judar från sin tyska grupp, men IOK hotade med att flytta spelen så han fick inte igenom det.

Detta hände efter första världskriget och Tyskland var fortfarande en stormakt, det gillade inte man, b.la journalisten Peter Wilson som sa ''Jag hoppas att en sportens världsfestival aldrig mer skall äga rum i ett land där den förhärskande atmosfären blir så motbjudande, chauvinistisk och militärisk". För allt Hitler ville var att visa upp vad Tyskland kan göra, hur starka dom är.

Jesse Owens var en man som alla älskade, han gick hem med 4 guldmedaljer, han vann 100 meter, 200 meter, stafetten 4x100 och längd.

onsdag 12 februari 2014

Munchen

Unserem Bundesland ist München, Munchen leigt in Deutschland, in süd-Deutschland. München hast über ein million bevölkerung wie leben in München. Eine Menge, eigentlich. München leigt 520 (meter) über asl. Bereich ganze München ist 310,69 km2. München war basierend jahr 1158 von Henrik Lejonet und ihre aktuelle bürgermeister ist Christian Ude. In München, die Sie verwenden Euro, wie jeder andere auch in Deutschland funktioniert.
München ist der drittreichste stadt im ganzen land für ist leigt plus fluss Isar und leigt schließen die bekannten gebirge Alperna. Die fluss Isar und de gebirge Alperna anziehen eine menge von touristen. In München verwenden besteht aus währung Euro. Etwas ist ein klassiker zu essen in beide München und ganz Deutschland ist wienerschnitzel.


Auf wiedersehen!

Hej! 

Mitt bundesland är munchen.

Läxan med Åkulla

 Part 1

Imorgon så är dagen vi ska till Åkulla, har hört att det ska bli mycket snö men inte så kallt. Så jag tänker ta ett par underställ för hela kroppen, både byxunderställ och underställsmage tror jag man säger (inte säker), understället håller värmen och absorberar svett och vatten, och den värmer väldigt bra! Materialet på understället är såklart polyester. Jag tänkte att jag inte ska ha för mycket kläder på mig, vill ju inte dö av värme. Så jag tänkte ta på mig ett par mjukisbyxor över byxunderstället och sedan en fleecetröja. Som tur har fleecetröjan dragkedjor så jag kan knäppa upp den om det blir för varmt och stänga den om det blir kallt. Jag tar på mig det eftersom fleece absorberar svett också, och håller värmen ganska bra! och om det nu skulle bli för varmt, så kan jag bara knäppa upp den.. Jag hade tänkt ha på mig 2 par strumpor, först en sportstrumpa och sedan en raggarstrumpa över, ifall det övre lagret blir blött så kan jag bara ta av det. Så har jag torra och varma strumpor istället för blöta och kalla. Över fleecetröjan tänkte jag ha en jacka. Tjock och varm, sedan en mössa eftersom man blir kallare på huvudet än andra delar. Jag tänker också ta 2 par vantar, ett par mindre och ett par tjockare över, samma sak med strumporna, ifall dom blir blöta, kan jag bara byta. Det första lagret på vantarna ska vara smalare eftersom när jag ska bygga vinterskydd och sådant så kan jag inte göra det med feta vantar. Jag tänker också ha på mig ett par vinterskor, varma och blir inte blöta, sedan så är jag nog klar!


Part 2 

Nu är jag tillbaks från Åkulla, det var jättekul men nu är det dags att spekulera om mina kläder var bra eller dåliga. Jag tycker att dom var kanon! jag använde allt jag sa att jag skulle ha, och det var smart gjort utav mig att just ha det klädvalet jag bestämde innan. Resultaten kunde jag se eftersom jag ramlade tusentals gånger utan att bli blöt, mitt andra lager på strumporna blev blöta och då tog jag bara bort dom och fortsatte! Det hände några gånger att jag blev varm, då bara knäppte jag upp dragkedja på min jacka som är så enkelt att göra, hade inte heller mycket med mig så det var inte tungt att bära. Vädret var kanon och det var jättekul! längtar tills nästa gång.

Jag är en hindu

Tja! längesen jag såg dig, tänkte bara berätta om mitt liv som du ville veta.

Jag föddes som kristen, men min mor var en hindu och min pappa kristen, när vi sedan flyttade till Indien när jag var ett litet barn, så konverterade min far till hinduismen och jag bara följde med. Nu är jag en hindu, och är väldigt troende eftersom min far och mor är det. Jag gör vad dom gör, dom har hjälpt och lärt mig att vara en troende sen vi flyttade till Indien. Jag ber varje dag och faktiskt till en speciell gud, guden Vishnu, eftersom han är den som tar hand om jorden och skyddar oss från ondskan. Ibland när jag går i stan och har pengar  i min ficka så går jag till en affär och köper bröd för att offra det till gudarna, jag lever som en asket, köper aldrig nåt till mig, när jag har, så ger jag det eller offrar.

Jag var i floden Ganges en gång, faktiskt två gånger, när min farfar dog så kremerade vi honom och gjorde en ritual som mina föräldrar visade mig, och en annan gång, när jag skulle rena min kropp. Min lärare hade sagt till mig att det är viktigt att besöka Ganges en gång i sitt liv, om man är troende, och det har jag gjort! Jag har också alltid tänkt hur det var att vara en kristen, jag tänker på det varje natt, vad hade hänt med mig om jag vore kristen, varje gång jag blir retad i skolan, vart skulle jag ta vägen. Jag undrade först om dom bad till flera gudar, men jag såg att dom bara hade en gud.

Det högsta målet med mitt liv är att bli en läkare och nå moksha. Jag har betygen för att bli en läkare men jag älskar min religion, Vishnu är min förebild. Jag har också testat att meditera hemma, det gör mig så lugn och fridfull, man blir glad utav det.

En gång var hela familjen på semester, jag var 8 år. Vi var i USA och där såg jag massa kors och stjärnor på gatorna, mina föräldrar sa att det var Kristendomens och Judendomens symboler, jag frågade vad vi hade för symbol, Dom visade mig ett kort, såhär såg den ut.



Vi gick till en resturang för att äta också, jag valde att äta sallad. Men jag behövde gå på toa, jag hittade inte vägen och gick in i köket. Såg att det var fullt av nötkött och blod, jag blev arg som ett bi. Jag frågade om dom var dumma i huvudet men det var som att prata med en vägg. Jag visste ju inte hur det var i USA, andra gången jag var där. Religionsfrihet hade jag sett på nätet att dom hade. 


Ett tag efter vi var i USA berättade min mamma att hennes familj var handelsmän, så det var därför vi blev automatisk i den kasten. Jag själv vill bli en krigare, så jag gillade inte kastsystemet. Men tyvärr så får man inte sprida sin åsikt här i Indien. Egentligen så hade jag velat testa vara en muslim, dom verkar vara mycket bättre men jag gillar min religion, fast ibland får man tänka annat. En sak som gör min hjärna till en soppa är att vissa personer väljer att vara ateister, hur tänker dom? Och det är så tråkigt att om man är kristen så måste man be till en gud, varför är inte deras religion en polyteism. Hade vart mycket bättre!

När jag fyllde 14 så bestämde jag mig att bli en munk, men tyvärr fick jag inte det. Så jag bestämde mig att konvertera till buddhismen. Jag visste att jag skulle få hett om öronen men det fick jag ta. Jag står för min åsikt, låter inte någon förstöra för mig, mitt liv.

Själv tror jag på panteism, att gud finns i allt. jag har faktiskt aldrig ätit nötkött, och juste! Jag såg en artikel om hur många procent länderna i världen tror på religion, och jag såg att Sverige låg sämst till, Sverige är ett sekulariserat land, och jag tappar hakan varje gång jag läser artiklen.

Jag har fyllt 16 nu, och jag har blivit en munk! Nu måste jag sluta eftersom ska meditera med dom andra munkarna, har berättat det mesta i mitt liv så hoppas vi ses någon gång Per!

Mvh Besmir Berisha



Vardags livet + Telekommunikation = Vardagskommunikation

Satelliter, 60 talet, TV, HD, mobiltelefoner, WiFi, Radio på eget språk, GPS, bredband. 

Kommunikation, katastrofer, naturkatastrofer, utsatta områden, telefon, internetförbindelser. 



Satelliter har ju funnits sedan mitten av 60 talet. Utan satelliter hade du inte suttit på soffan och kollat på paradise hotel, eller på hitta nemo. Tekniken har utvecklats redan från starten som har gjort att vi har fått HD på vissa tv-apparater. Med satelliter kan man ringa sin kompis när man vill med hjälp av sin mobiltelefon, eller med Skype på din dator. När man lyssnar på radio och inte förstår vad det dom säger, så kan det översättas beroende på vart du bor. T.ex om du bor i Sverige och lyssnar på en kinesisk nyhetsrapport så kan det översättas på Svenska. Det är satelliten som kollar upp vart du bor och översätter det så du förstår. När du är första gången i Stockholm så kanske du inte hittar vart kungen bor, då kan du hitta det med hjälp av en GPS på din bil. Satelliten ställer in vart du är just nu och navigerar dig till ditt mål.
Internet! det älskar alla människor, från små till äldre, Utan internet hade vi fått sitta med papper och penna på skolan, vi hade inte behövt datorn eftersom det finns inget att göra, inget facebook eller twitter. Det hade vart stenåldern utan satelliter, om du inte tänkt på vad rymdtekniken gjort.


Har du någon gång vart vilse i skogen, men du har din mobil med dig. Då kan du lätt kontakta dina släktingar eller kära, du behöver bara skriva in ett nummer och trycka på ring, så är du tillbaka på nolltid. Varför det går är att satelliten spårar dig och ger dig en signal, men det kan hända några problem om satelliten kan inte hitta dig, då får du inte en signal och blir oftast fast i skogen, men! Oftast så är det inte så eftersom man har utvecklat sina satelliter väldigt mycket, en satellit täcker inte bara dig, utan flera tusentals. För vad hade hänt om alla ville gå in på internet samma dag, då hade ju det behövts miljarder satelliter, men som tur så täcker den flera på samma område.

Allt detta är Science!

tisdag 11 februari 2014

Rymdfrågor på Tekniken

1. Hur tar sig en raket ut i rymden?
Svar: En rymdraket behöver väldigt mycket flytande bränsle, det är 3 olika delar, varje del har en egen motor och eget bränsle. Vid en viss höjd när bränslet tar slut så släpper man den delen och kör på nästa del. Så man inte åker upp i rymden med onödig vikt.

2. Varför måste en raket nå en så hög hastighet redan någon minut efter start?
Svar: För att övervinna jordens gravitation.

3. Varför används flytande bränsle till raketer?
Svar: För att kunna nå en sån hög fart som alla raketer har.

4. Vad är en sond?
Svar: Det är en obemannad rymdfarkost som letar efter information som man brukar använda i forskning eller när vetenskapsmän vill hitta bevis för att kunna bevisa sina tester. Ibland så skickar man iväg den så långt så att den dör. Ibland skickar man ut rymdsonder till t.ex Jupiter för att ta bilder.

5. Vad är en satellit?
Svar: En konstgjord kropp som går i en omloppsbana runt jorden för att kunna se t.ex månen eller ta bilder på jorden. Dens hastighet är lika snabb som jorden roterar, så man inte missar något. 

6. Vad är en kapsel?
Svar: När man ska landa med en engångsraket så landar man inte med hela raketen, man sitter i en kapsel och släpper ner den på jorden, sedan så landar man med den med hjälp av en fallskärm. Så man inte störtar med en jätte hög fart och dör. Det är där astronauterna sitter.

7. Vad är en missil?
Svar: Det är en obemannad militär luftfarkost med en stridsdel, en raket som bär en bomb kan man säga med enklare ord, den har en egen framdrivning och kan användas med robotar.

8. Vad menas med reaktionskraft?
Svar: Lika mycket kraft man släpper, åker man fram i samma kraft. Som på en raket, den släpper ut mycket eld och kraft, då åker den lika snabbt kan man säga, eller lika starkt.

9. Varför utvecklade man rymdfärjor som en ersättning till konventionella raketer?
Svar: Det kostade mycket att bygga en konventionell raket, så då byggde man en rymdfärja istället, så man kunde återanvända den flera gånger, för förut byggde man en raket och slängde den, 

10. Vad innebar rymdkapplöpningen under det kalla kriget?
Sovjetunionen och USA tävlade om vem hade bäst rymdteknik och vem av dom som kunde landa på månen med en bemannad farkost. USA vann den kapplöppningen.

11. När utvecklades de första raketerna?
Den första utvecklade raketen var V2, den utvecklade man 1944-1945, tysken som utvecklade raketen hette Wernher von Braun.

12. Vilka livsuppehållande tekniska system måste en astronaut ha med sig upp i rymden för att överleva.
Svar: 

13. Varför klarar inte en människa av höjder på över 9000 meter (Sista biten upp för Mount Everest kallas Dödens zon
Svar: Det finns nästan inget syre där uppe, och vi människor måste ha syre för att kunna leva, man börjar bli yr i början och sen får man eufori, man är jätte glad och märker inget. Sedan ligger man nere och är död.

14. Förklara orden Hypoxi & Eufori?
Hypoxi är när kroppens vävnader har syrebrist, handen kan bli blå och skrynklig. Eufori är när man är jätteglad och älskar allting.

15. Vad innebär gravitation, atmosfär?

16. Varför når ett flygplan endast en höjd på 25000 meter (Normal flyghöjd för transportflygplan i trafik är cirka 10000 meter)

17. Att uppleva ett viktlöst tillstånd tyckte Dr Kevin Foung var riktigt kul. För en astronaut är det inte riktigt lika kul i längden, ja rent av farligt. Varför?

18. Alla olika rymdfarkoster som skall återinträda i jordens atmosfär är klädda i keramiska material som står emot oerhörd hetta. Varför?  


19. Titta på listan nedanför och plocka ut tre i dina ögon viktiga händelser, skriv ner dessa och förklara vad det handlade om!

Min Utvärdering

Såhär kommer min intarsia se ut

Måttet på min trälåda

Jag har valt att göra denna intarsia (killen som skjuter en boll) eftersom jag gillar fotboll, jag spelar nästan varje dag. Och jag har sett denna bilden nästan överallt på nätet och den är rätt så känd faktiskt.
Varför jag tänkt göra detta är för att på en låda skulle det passa in :)  Jag kan lägga mina saker där så jag kan hålla ordning på det. Sen med den bilden så hade det vart najs.

Detta hänger också lite ihop med temat, vi har religion på SO:n och där fick vi reda på att religion är deras livsglädje typ, och det är fotboll för mig. Men jag säger inte att det är en religion men du förstår! :)


3 olika skisser jag gjorde, valde den första för jag älskar fotboll, den sista var fin men det blir för svårt med så små streck.

-------------------------------------------------------------------------------------------------


3 lådor jag gjorde


Ska fila kanterna med sandpapper så det blir fint och slätt.


Filar sidorna. Börjar se bra ut!

Materialet jag har är från bokträd, min pappa sa att det är starkt och hållbart, han kan detta för han var vaktmästare förut, därför litar på han. Men när jag undersökt detta materialet så verkar det vara hållbart, därför valde jag detta. Sedan så har jag spikat skruvar och filat sidorna. Så tror inte detta kan störa något eller skada något.

Jag är ännu inte klar med min intarsia men min låda börjar snart bli klar, så som det ser ut nu så ser det väldigt fint ut. I början kan jag säga att jag har småpratat och inte vart så aktiv på lektionerna, men så som det ser ut nu så jobbar jag bra!
Hade tänkt att lägga mina saker där, kanske nycklar och småsaker som får plats. Det kanske får plats någon bok där, vi får se hur det blir.

Jag tror min låda kommer se ut gammal men ändå ny ut, för intarsia är ganska nytt tror jag, iallafall för mig. Men egentligen är trälådor inte ute från modet, man har ju fortfarande trälådor, man har ju inte järnlådor hemma, eller kanske man har men inte jag. Det kommer se otroligt bra ut tror jag.
Ur min åsikt så tycker jag att det är okej att ha trälådor, men dom ser gamla ut. För min morfar hade en låda i ungefär samma material, det vet jag genom att det känns nästan samma. Och nu när jag har en intarsia så kommer det se lite nytt ut.




måndag 10 februari 2014

Konflikten mellan Galileo och Katolska Kyrkan

Galileo Galilei föddes 1564 i staden Pisa, han var en vetenskapsman och var intresserad mest i Matematik, Astronomi och Fysik. Han byggde en kikare som han kunde kolla i havs om det var angripare eller fredliga handelsmän, men han gillade också att kolla ut i rymden. Och då, kunde han se att månens yta var berg och dalar, att jupiter hade månar och venus hade faser. Han försökte övertyga folket att detta var sant, men ingen trodde honom. Dom trodde han var knäpp, speciellt den katolska kyrkan. Kyrkan hade ju sagt hela tiden att Jorden var galaxens mitt punkt, dom var fast på att den geocentriska världsbilden som en vetenskapsman med namnet Ptolemaios var sann. Men Galileo hade en annan åsikt. Han trodde på den heliocentriska världsbilden som en munk vid namnet Nokalus Kopernikus hade kommit på. Det blev en rättegång och Galileo nådde inte sitt mål, han fick husarrest och förbjöds att sprida sina irrläror.







Ptolemaios - Geocentrisk Världsbilden - 100 år e.Kr
Nikolaus Kopernikus - Heliocentriska Världsbilden - 1500 tal

Galileo Galilei - Kikare/Teleskop

Tycho Brahe - Planeternas banor
Kepler - Lärling, omloppsbanor, omloppstid

Isaac Newton - upptäckte gravitationen

Varuhuset

Plötsligt hördes en smäll och sedan blev det svart som natten. Jag blev rädd som en hare och Erik var lugn som en sengångare, Jonathan gick runt i cirklar och grät floder, Felix var arg som ett bi eftersom han hade tappat sin mobil. Ljudet på smällen var lika hög som jetplan.
Vi försökte lugna ner Jonathan men han fortsatte att gråta floder, Jag försökte leta efter utgången från varuhuset men jag var virrig som en hörna. Gick bara runt och runt, Jonathan lugnade ner sig och skyllde allt på Felix, vi visste inte varför han gjorde det. Eriks mage börja kurra och han sa att han var hungrig som en varg och kunde äta en häst. Jag ville hjälpa Felix med att hitta sin mobil, han var lika envis som en åsna. Det var som att prata med en vägg.

Vi brydde oss inte om Felix eftersom om vi hade mobilen så kunde vi ringa någon så att dom kunde hämta oss, så vi letade själva, letade och letade.. men vi hittade aldrig den, så vi somnade. Första natten var lika kallt som frysen, då höll vi om varandra så det kunde bli varmt, och det gjorde så att vi somnade gott. När vi vaknade så knackade någon flera gånger och vi letade efter dörren och då såg vi ljuset, vi var glada som en lax, och skrattade och skrek av glädje, vi var ute. Efter några minuter så ringde det från Felix's jacka, hans mobil hade varit där hela tiden. Felix blev röd som ketchup för han hade letat överallt men hade haft den med sig. Efter det, så gick vi aldrig och kollade på ett övergivet varuhus.

SLUUUT

fredag 7 februari 2014

Brev till någon

Tjena Erik! Förra veckan var allt en pannkaka, jag hade samlat ihop pengar för att åka till Thailand, men jag visste inte hur man simmar. Så jag gick på en simskola för att lära mig, men jag fattade inte fortfarande hur man gjorde, när dagarna gick så kom äntligen dagen vi skulle åka, Jag steg in i flyget och råkade gå in i en söt tjej där, hon var lång som en lyktstolpe, jag blev röd som en tomat och försökte slingra mig ur händelsen. Hon sa hej och undrade om vilken stad jag skulle åka till, jag visste inte och svarade bara ''stranden''. Hon skrattade till och fråga om jag gillade att simma, jag sa ja och hon frågade sedan om jag ville hänga med på en båtfest. Visst sa jag och vi satte oss på säterna och somnade, några timmar senare var vi framme.

Jag frågade vad hon hette när vi steg in på bussen, hon hette Sofia, och jag sa mitt namn, Besmir. 2 timmar senare så var vi på hotellet, jag la mig och klädde på mig snyggt och fixade håret. Någon knackade på min dörr och jag som blixten till dörren och öppnade, där var någon.. Jag kollade upp och såg Sofias ansikte. Saken var att jag ville inte gå med henne, hon var större än mig, hon var biffig. Kanske hon var en man? Jag gick ut med henne till stranden och där såg jag jonte f, han dansade med två män och var like glad som en lax. Vi fortsatte att gå och där såg jag jonte a, han dansade med 3 tjejer, då blev jag arg som ett bi för jag visste inte hur jag skulle gå ifrån henne utan att göra henne sur.
Hon kanske skulle slå mig? Iallafall, vi gick till båten och åkte ut till havs. Musiken var lika hög som ett jetplan, och då hördes det en smäll, båten hade krockat och vi hållde på att sjunka. Jag hoppade i vattnet och hållde på att drunkna, någon tog tag i mig och sedan minns jag inget mer, jag bara vaknade upp i stranden liggandes och såg någon göra mun mot mun metoden, det var Sofia, hon hade räddat mig!

Vi gifte oss senare och skaffade 10 barn så vi kunde få barnbidrag.


Hoppas du också har någon berättelse Erik, och jag har lärt mig att simma nu. HEJDÅ!


SLUT


Liknelser 5

Det var en fest i lördags, allt blev till en pannkaka. Det började med att jag var arg som ett bi, jag träffade mina vänner och dom var lika glad som en lax. Dom frågade mig vad som hade hänt, jag hade tappat min telefon. Dom sa till mig att dom tänkte ha en fest på lördag, och dom frågade mig om jag ville hänga med, hos Jonte. Då blev jag glad och svarade med ett ''såklart''. När lördagen kom så letade jag efter sprit i källaren och då såg pappa mig, jag blev röd som en tomat. Jag försökte slingra ur mig och säga att jag letade efter mina nycklar och han gick på det.

Jag öppnade dörren och gick till festen, när jag såg min förra tjej med Erik så kände jag mig alldeles under isen. Jag försökte mörklägga min avundsjuka så jag gick till Eriks förra tjej och började haffa. Hon började gilla mig och vi dansade tillsammans. Men det jag inte visste var att hon hade en kille, han var riktigt biff. Han såg mig och det blev ett bråk, jag försökte undvika bråket genom att gå ut men då tog han tag i mig och slängde mig på golvet. Jag fick stryk, mitt ansikte var fullt av plåster och blod, men jag ville inte att mina föräldrar skulle se mig för då skulle det bli hett om öronen.

Jag steg sakta in i huset och gick uppför trappan, mamma var i mitt rum och hon såg mig. Jag försökte mörlägga det genom att säga att jag hade ramlat och slagit mitt ansikte på marken när jag var ute och spelade fotboll. Hon köpte hela historien men lite senare på dagen så hade någon lagt upp ett klipp på bråket. Mina föräldrar såg det och hela mitt liv blev till en soppa.



SLUT

onsdag 5 februari 2014

Varför finns religion

Sammanfattning

Vi har sett en film som handlar om varför religioner finns. Att varför vi människor måste vara med andra och vara med i en religion. Det spelades i Indien, USA, Sverige och andra länder. Om alla traditioner och varför det är så viktigt att lyssna på dom och göra dom. Vi såg också en kvinna som kallades för den heliga modern. Det sägs att hon är dödsgudinnan kalis barn. På filmen så frågade han vem dom ber till men dom ville tyvärr inte svara på den frågan. Dom var en sekt. Dom visade också en statistik på alla länderns troende, och Sverige var dom som var mest egoistiska och minst troende. Vi är dom konstiga för alla andra kan man säga. Budskapet var nog att vi människor inte klarar oss utan andra, vår hjärna fungerar bättre när vi är sociala. Och religionen gör så att vi är med varandra, vi är aldrig ensamma.

Egen åsikt

Jag är en muslim och tror på islam, så jag tror på en religion. Jag tror också att vi måste vara med andra, vi måste vara sociala. Vi såg också en kvinna på filmen, hon var kastlös och hade förlorat sin man i en bilolycka så hon var tvungen att ta hand om sina 7 barn helt ensam, kvinnan var troende, men inte till en speciell religion, hon sa att när hon såg någon kyrka eller ett tempel så bara gick hon och bad där, hon brydde sig inte till vem, bara hon fick ett bättre liv. Det tycker jag är synd, att hon har 7 barn och är tvungen att ta hand om alla, och att ingen hjälper henne. Ibland är inte världen rättvis, men så är det :/


Träningsbyxa Utvärdering


Jag vill göra ett par träningsbyxor eftersom man kan ha dom till allt. Dom är sköna att ha på sig, man kan använda dom till typ allting. Träna med dom, använda dom i skolan eller när man går ut med vänner. Ganska lätt och göra har jag hört, och eftersom dom är bra och lätta att göra så tänkte jag varför inte.

Vi ska testa ett nytt tyg, scuba stretch hette det. Har hört att det är väldigt bra och vi får se hur det blir, hoppas det blir bra :) 

Eftersom vi jobbar med Tema Rymden så tänkte jag kanske lägga till en stjärna eller något där på byxorna.

Här kan du se vad tyget innehåller





Min mapp där jag har alla mina saker i.


Tyget jag använder till min träningsbyxa



När jag klipper ut det så ska jag sy ihop det till en byxa.


Testade göra lite skisser


Håller på att måla min skiss


Så blev min skiss på en tröja



Målat klart min skiss på shorts


Såhär ska min träningsbyxa se ut men svart då.


Jag är inte ännu klar med min träningsbyxa men det kommer att bli fantastiskt! Vet inte riktigt om det ser bra med tyget Scuba Stretch, eftersom har inte sett det på en träningsbyxa, men det blir kul att se hur det blir. Sedan så om inte tyget passar inte alls med detta så vet man ju det till nästa gång, vem vet? kanske syr byxor när jag blir äldre. Saken är att jag inte vet om jag och Jonathan har samma midjevidd, eftersom vi gör tillsammans, för det är smartare och snabbare att göra det så.

estetik
Jag tycker att min träningsbyxa är ett modernt plagg och användbart klädesplagg. Min träningsbyxa kommer passa in i vår tid. För jag har sett flera människor som är ute med träningsbyxor, inte så att man hade den på medeltiden. Det finns väldigt många affärer som säljer den här typen av en träningsbyxa, för det är ju Adidas som säljer den. Om man kollar på logon så kan du se att det är Adidas. Därför tror jag att folk kommer gilla den för jag älskar den på att bara se den.

Nu när min träningsbyxa blir klar så tror jag att jag kommer vara nöjd med mitt jobb, för man kan ha den till nästan allt? träna, jogga, kanske gå till skolan, ligga och mysa, för den är ju jätte skön att ha på sig. Sedan så kommer jag kanske sätta på en stjärna istället för adidas märket, för vi hade tema rymden när vi startade detta. Eller till och med en flagga på kosovo kanske, man får ju använda fantasin! Kanske det blir en ny stil att ha träningsbyxor med sin flagga på, vi får la se. 


Hitta begreppen

Begreppen


etik, moral, norm, kultur, religion, tro-vetenskap, asket, urkund, rit, symbol, sekularisering, religionsfrihet, humanism, monoteism, polyteism, panteism, tradition, rit, symbol, ateism, sekt, eremit

karma, samsara, inkarnation/reinkarnation, kastlös, återfödelse, nirvana, kastsystemet, veda, varna, arier, , ahimsa, högtid, lamaism, "upplyst", jainist, Mahayana-Theravada,



Asket, etik, religioner, polyteism, karma,, sekularisering, återfödelse, vedaböckerna. återfödelse, konvertera, kast



Hinduismen, Kristendomen, Buddismen är alla _____. Och dom flesta religionerna är en monoteism men hinduismen är en _____, att man tror på flera gudar. Dom flesta hinduerna tror på _____. Ju bättre karma man har desto bättre ____ kan man gå in i. Buddismerna och Hinduerna är ganska lika, dom tror på att efter döden så _____ du till en annan form. Om man har levt ett bra liv så föds man till en ko eller människa, men om man har levt ett dåligt liv kan man födas till en insekt. Kristendomen har sin bibel, och judendomen har gamla testamentet, men hinduismen har olika böcker, dom kallas för ______. Veda står för kunskap och i böckerna så står det allt från hur man ska offra och be till sina gudar. Det som är bra med Sverige är att 

måndag 3 februari 2014

Stjärnornas liv och död



Alla stjärnor är inte lika, dom alla är olika individer utav sin art. Dom föds och dör precis som vi, men på ett annat sätt. Vi människor går igenom en fas, från foster till barn, tonåring, vuxen och så vidare, men stjärnorna har sin egen fas. Det finns 2 olika faser, en för dom större stjärnorna och en för dom små. T.ex vår sol, det är en liten stjärna så då går den igenom Nebulosa, Solen (som den är på nu), Röd jätte, Vit dvärg och Svart dvärg. Men dom större stjärnorna i vårt universum går igenom den andra fasen. I början är det likadant som dom små men sedan efter den Röda jätten så blir det en supernova, och efter det så går den till ett svart hål eller en neutronstjärna som kan sedan bli en pulsar. Det är alla faser som en stjärna har. Men vad är det egentligen som händer när en stjärna går igenom dom faserna, vad är nebulosa och dom andra? Jo, det kan jag!

Den mindre stjärnan

Nebulosa

Nebulosa är ett gas moln som innehåller massa bröte, det är det första steget för en stjärna, som typ ett foster för oss människor. Det finns ljusa och mörka nebulosor, nebulosor är cirka 25km i diameter så den är ganska stor för oss, men inte för dom.

Stjärna/Sol

Efter nebulosa så bildas det till en sol/stjärna. Det bildas genom en sammandragning av stora moln med gas och stofter (nebulosor). Molnet innehåller 75% väte och 25% helium, och när det blir tätare och kallare så får tyngdkraften molnet att dra ihop sig. Då 

Röd jätte

Före en stjärna dör så går den igenom en fas som heter ''röd jätte''. Detta händer ibland, den expanderar och äter upp oftast dom 3 närmsta planeterna. När jag säger äter upp så menar jag typ krossa den eller bränna upp hela planeten, eftersom solens temperatur är så varm.

Vit Dväg

Efter en inte så stor stjärna kollapsat till en mindre storlek, radien på en vit dvärg är cirka 1% som en sol. Men en vit dvärgs massa är nästan lika stor som solen. 1 miljard gram per dm3, som motsvarar 1000 ton per liter. Så den är rätt så tung kan man säga. 

Svart dvärg