tisdag 11 februari 2014

Rymdfrågor på Tekniken

1. Hur tar sig en raket ut i rymden?
Svar: En rymdraket behöver väldigt mycket flytande bränsle, det är 3 olika delar, varje del har en egen motor och eget bränsle. Vid en viss höjd när bränslet tar slut så släpper man den delen och kör på nästa del. Så man inte åker upp i rymden med onödig vikt.

2. Varför måste en raket nå en så hög hastighet redan någon minut efter start?
Svar: För att övervinna jordens gravitation.

3. Varför används flytande bränsle till raketer?
Svar: För att kunna nå en sån hög fart som alla raketer har.

4. Vad är en sond?
Svar: Det är en obemannad rymdfarkost som letar efter information som man brukar använda i forskning eller när vetenskapsmän vill hitta bevis för att kunna bevisa sina tester. Ibland så skickar man iväg den så långt så att den dör. Ibland skickar man ut rymdsonder till t.ex Jupiter för att ta bilder.

5. Vad är en satellit?
Svar: En konstgjord kropp som går i en omloppsbana runt jorden för att kunna se t.ex månen eller ta bilder på jorden. Dens hastighet är lika snabb som jorden roterar, så man inte missar något. 

6. Vad är en kapsel?
Svar: När man ska landa med en engångsraket så landar man inte med hela raketen, man sitter i en kapsel och släpper ner den på jorden, sedan så landar man med den med hjälp av en fallskärm. Så man inte störtar med en jätte hög fart och dör. Det är där astronauterna sitter.

7. Vad är en missil?
Svar: Det är en obemannad militär luftfarkost med en stridsdel, en raket som bär en bomb kan man säga med enklare ord, den har en egen framdrivning och kan användas med robotar.

8. Vad menas med reaktionskraft?
Svar: Lika mycket kraft man släpper, åker man fram i samma kraft. Som på en raket, den släpper ut mycket eld och kraft, då åker den lika snabbt kan man säga, eller lika starkt.

9. Varför utvecklade man rymdfärjor som en ersättning till konventionella raketer?
Svar: Det kostade mycket att bygga en konventionell raket, så då byggde man en rymdfärja istället, så man kunde återanvända den flera gånger, för förut byggde man en raket och slängde den, 

10. Vad innebar rymdkapplöpningen under det kalla kriget?
Sovjetunionen och USA tävlade om vem hade bäst rymdteknik och vem av dom som kunde landa på månen med en bemannad farkost. USA vann den kapplöppningen.

11. När utvecklades de första raketerna?
Den första utvecklade raketen var V2, den utvecklade man 1944-1945, tysken som utvecklade raketen hette Wernher von Braun.

12. Vilka livsuppehållande tekniska system måste en astronaut ha med sig upp i rymden för att överleva.
Svar: 

13. Varför klarar inte en människa av höjder på över 9000 meter (Sista biten upp för Mount Everest kallas Dödens zon
Svar: Det finns nästan inget syre där uppe, och vi människor måste ha syre för att kunna leva, man börjar bli yr i början och sen får man eufori, man är jätte glad och märker inget. Sedan ligger man nere och är död.

14. Förklara orden Hypoxi & Eufori?
Hypoxi är när kroppens vävnader har syrebrist, handen kan bli blå och skrynklig. Eufori är när man är jätteglad och älskar allting.

15. Vad innebär gravitation, atmosfär?

16. Varför når ett flygplan endast en höjd på 25000 meter (Normal flyghöjd för transportflygplan i trafik är cirka 10000 meter)

17. Att uppleva ett viktlöst tillstånd tyckte Dr Kevin Foung var riktigt kul. För en astronaut är det inte riktigt lika kul i längden, ja rent av farligt. Varför?

18. Alla olika rymdfarkoster som skall återinträda i jordens atmosfär är klädda i keramiska material som står emot oerhörd hetta. Varför?  


19. Titta på listan nedanför och plocka ut tre i dina ögon viktiga händelser, skriv ner dessa och förklara vad det handlade om!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar