torsdag 13 februari 2014

OS i Berlin 1936

OS i Berlin 1936 var ett år man inte ska glömma, det var en jätte succe för Tyskland, eller både och. 49 nationer och över 4000 aktiva idrottare, 300st var damer och 3700st var män. Det var också mer än 3 miljoner åskådare som hade betalat över 4 miljoner biljetter till olika grenar, så det var en stor vinst för Tyskland. Men när det gällde att komma topp 1 så klarade inte Tyskland det, dom fick nöja sig med att vara efter USA. Tyskland fick kritik från både inrikes och utrikes, eftersom Hitler försökte få väck judar från sin tyska grupp, men IOK hotade med att flytta spelen så han fick inte igenom det.

Detta hände efter första världskriget och Tyskland var fortfarande en stormakt, det gillade inte man, b.la journalisten Peter Wilson som sa ''Jag hoppas att en sportens världsfestival aldrig mer skall äga rum i ett land där den förhärskande atmosfären blir så motbjudande, chauvinistisk och militärisk". För allt Hitler ville var att visa upp vad Tyskland kan göra, hur starka dom är.

Jesse Owens var en man som alla älskade, han gick hem med 4 guldmedaljer, han vann 100 meter, 200 meter, stafetten 4x100 och längd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar