måndag 3 februari 2014

Stjärnornas liv och död



Alla stjärnor är inte lika, dom alla är olika individer utav sin art. Dom föds och dör precis som vi, men på ett annat sätt. Vi människor går igenom en fas, från foster till barn, tonåring, vuxen och så vidare, men stjärnorna har sin egen fas. Det finns 2 olika faser, en för dom större stjärnorna och en för dom små. T.ex vår sol, det är en liten stjärna så då går den igenom Nebulosa, Solen (som den är på nu), Röd jätte, Vit dvärg och Svart dvärg. Men dom större stjärnorna i vårt universum går igenom den andra fasen. I början är det likadant som dom små men sedan efter den Röda jätten så blir det en supernova, och efter det så går den till ett svart hål eller en neutronstjärna som kan sedan bli en pulsar. Det är alla faser som en stjärna har. Men vad är det egentligen som händer när en stjärna går igenom dom faserna, vad är nebulosa och dom andra? Jo, det kan jag!

Den mindre stjärnan

Nebulosa

Nebulosa är ett gas moln som innehåller massa bröte, det är det första steget för en stjärna, som typ ett foster för oss människor. Det finns ljusa och mörka nebulosor, nebulosor är cirka 25km i diameter så den är ganska stor för oss, men inte för dom.

Stjärna/Sol

Efter nebulosa så bildas det till en sol/stjärna. Det bildas genom en sammandragning av stora moln med gas och stofter (nebulosor). Molnet innehåller 75% väte och 25% helium, och när det blir tätare och kallare så får tyngdkraften molnet att dra ihop sig. Då 

Röd jätte

Före en stjärna dör så går den igenom en fas som heter ''röd jätte''. Detta händer ibland, den expanderar och äter upp oftast dom 3 närmsta planeterna. När jag säger äter upp så menar jag typ krossa den eller bränna upp hela planeten, eftersom solens temperatur är så varm.

Vit Dväg

Efter en inte så stor stjärna kollapsat till en mindre storlek, radien på en vit dvärg är cirka 1% som en sol. Men en vit dvärgs massa är nästan lika stor som solen. 1 miljard gram per dm3, som motsvarar 1000 ton per liter. Så den är rätt så tung kan man säga. 

Svart dvärg
















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar