onsdag 12 februari 2014

Vardags livet + Telekommunikation = Vardagskommunikation

Satelliter, 60 talet, TV, HD, mobiltelefoner, WiFi, Radio på eget språk, GPS, bredband. 

Kommunikation, katastrofer, naturkatastrofer, utsatta områden, telefon, internetförbindelser. 



Satelliter har ju funnits sedan mitten av 60 talet. Utan satelliter hade du inte suttit på soffan och kollat på paradise hotel, eller på hitta nemo. Tekniken har utvecklats redan från starten som har gjort att vi har fått HD på vissa tv-apparater. Med satelliter kan man ringa sin kompis när man vill med hjälp av sin mobiltelefon, eller med Skype på din dator. När man lyssnar på radio och inte förstår vad det dom säger, så kan det översättas beroende på vart du bor. T.ex om du bor i Sverige och lyssnar på en kinesisk nyhetsrapport så kan det översättas på Svenska. Det är satelliten som kollar upp vart du bor och översätter det så du förstår. När du är första gången i Stockholm så kanske du inte hittar vart kungen bor, då kan du hitta det med hjälp av en GPS på din bil. Satelliten ställer in vart du är just nu och navigerar dig till ditt mål.
Internet! det älskar alla människor, från små till äldre, Utan internet hade vi fått sitta med papper och penna på skolan, vi hade inte behövt datorn eftersom det finns inget att göra, inget facebook eller twitter. Det hade vart stenåldern utan satelliter, om du inte tänkt på vad rymdtekniken gjort.


Har du någon gång vart vilse i skogen, men du har din mobil med dig. Då kan du lätt kontakta dina släktingar eller kära, du behöver bara skriva in ett nummer och trycka på ring, så är du tillbaka på nolltid. Varför det går är att satelliten spårar dig och ger dig en signal, men det kan hända några problem om satelliten kan inte hitta dig, då får du inte en signal och blir oftast fast i skogen, men! Oftast så är det inte så eftersom man har utvecklat sina satelliter väldigt mycket, en satellit täcker inte bara dig, utan flera tusentals. För vad hade hänt om alla ville gå in på internet samma dag, då hade ju det behövts miljarder satelliter, men som tur så täcker den flera på samma område.

Allt detta är Science!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar