onsdag 26 november 2014

Frågor om atomfysik

Vad är en atom?
Svar: En neutron och en proton.
Vad är ett grundämne?
Svar: Det är olika atomer i olika formler.
Ungefär hur många grundämnen finns det?
Svar: Ca 118 st
Vilka är det tre ”byggstenarna” som tillsammans bildar atomer av olika slag?
Svar: Neutron,proton och elektron.
Vilka elektriska laddningar har de olika partiklarna i atomen?
Svar: Protoner är + och neutroner är neutralt och elektroner är -
Atomen har en kärna men det mesta av atomens volym utgörs av …
Svar: protoner, neutroner, elektron och elektron skal.
Vilket är det lättaste (enklaste) grundämnet?
Svar: Väte (H)
Trots att alla grundämnen består av samma tre sorters partiklar (byggstenar), fast i olika antal, är deras egenskaper väldigt olika. Vad är det som avgör vilka kemiska egenskaper ett grundämne har?
Svar: Antalet neutroner, protoner och Neutroner.

Ett grundämne kan finnas i olika isotoper. Vad är en isotop och vad skiljer vätets tre isotoper åt?
Svar: En isotop är när det finns mer eller mindre neutroner än protoner i en atom.
Vissa grundämnen (och en del ämnens isotoper) är radioaktiva. Vad innebär det?
Svar:
Man använder joniserande strålning inom röntgen och när man behandlar cancer, det finns även joniserande strålning i brandalarm.

Vad betyder ordet ”radio”?
Svar: Olika former för strålning, typ vågor.
Vilken nytta kan man ha av joniserande (radioaktiv) strålning inom t.ex. medicinen?
Svar: Man använder joniserande strålning inom röntgen och när man behandlar cancer, det finns även joniserande strålning i brandalarm, för röken stör den strålning och det är då den stängs av och börjar pipa.

Vad menas med bakgrundsstrålning?
Svar: Bakgrundsstrålning är en strålning som alltid finns och den kommer ifrån rymden, kom till under big bang.

Vilket ämnes atomkärna är den mest stabila av alla?
Svar: Väte för det är det första ämnet i det periodiska systemet.

Vilket ämne används som bränsle i kärnkraftverk?
Svar: Uran

Vanligt (naturligt) uran innehåller en för liten andel av isotopen uran-235. Vad kallas processen där man ökar andelen uran?
Svar: Fusion

Hur många kärnkraftverk och -reaktorer finns det i Sverige?
Svar: Det finns 3 stycken.

Hur ska det högaktiva avfallet från kärnkraften förvaras i framtiden?
Förklara begreppen fission och fusion inom kärnfysik.

Svar: Fission delar atomer och fusion sätter ihop atomer. Man använder fission i ett kärnkraftverk och i solen så förekommer det fusion. Fusion ger mest energi.

måndag 24 november 2014

T-FORD

T FORD

1908 kom den första bilen som sedan skulle bli en del av det löpande bandets historia. Bilen heter T-Ford och det var Henry Ford som konstruerade den, men fick hjälp av Childe Harold Wills, Joseph A. Galamb och Eugene Farkas. Under de 19 år efter man började masstillverka så utgjorde T-forden omkring hälften av jordens bilproduktion. Varför det blev så stort var att Henry Ford ville att alla skulle ha bilar, sin bil, därför sålde han den så billig så alla kunde ha råd och ju mer som har den desto populärare blir den. Man behövde ju också bil för att kunna transportera sig om det är en lång sträcka. Sen var det att med löpande bandet behövde man bara jobba i 8 timmar, för då orkade man jobba nästa dag och var taggad till att jobba, om man jobbar i 15 timmar så orkar man inte jobba nästa dag. Sen kunde man också specialisera sig på just den saken man gör.

Hur det gick till var med hjälp av C.E Johansson, eftersom man behövde vara noggrann om man skulle fortsätta med det löpande bandet, för där köpte man in olika saker, spikar och massa andra saker, och då behövde det vara det exakta måttet som man köper det. T.ex om jag vill ha en 5cm spik så kanske jag fick 7cm och då går det ju inte.

Sen kom det följder, städerna växte eftersom alla hade bilar och man kunde köra utåt och bygga hus där, och desto mer som flyttar ut desto större blir staden, förut kunde man ju inte köra ut och då var det en liten trång stad, det var ju en fördel att städerna blev större, men nackdelen var att det inte var miljövänligt, man visste ju inte det då, men till sist fick man reda på det.

--------------------------------------------------------------------

Radio

Radio är en trådlös överföring av signaler

tisdag 11 november 2014

Picasso

Pablo Picasso, fullständigt namn Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Mártir Patricio Ruiz y Picasso. föddes den 25 oktober 1881 i Malaga som ligger i Andalusien.


FAKTA
Han var son till Jose Ruiz y Blasco, som var en målare och konstprofessor, och till Maria Picasso y Lopez, som var modern. Födseln var mycket dramatisk, man trodde att Pablo var dödfödd och istället försökte man hjälpa modern men hans farbror och läkaren Don salvador upptäckte att han levde, dom lät honom andas in cigarrök så han skulle kvickna till och börja skrika.
I sina studier var hans mest i Barcelona, han bodde där 1895 till 1904. Han studerade i flera konstskolor, oftast där hans far arbetade. Den sista skolan Picasso gick på var San Fernandos Kungliga Akademi i Madrid. Men där var han inte så länge utan i ett år och tog ingen examen.

Picasso hade 2 olika stiler, ena var Surrealism och den andra var Kubism som han själv skapade.
Surrealism är en riktning inom modernistiskt konst, litteratur och filosofi. Den uppstod i Frankrike år 1920 och spred sig snabbt genom västvärlden, Andre Breton var grundaren och en av dom som gjorde så att spridningen blev så stor. Boken heter Le Surréalisme et la peinture.

Kubism har också blivit känd genom tiderna och det är när man ritar byggnader, människor eller landskap genom fyrkanter, rektanglar eller trianglar, hårda föremål. Picasso var en av dom som skapade denna ismen och det var därför Pablo blev så känd, han hade sin egen stil som dom andra inte hade.


TOLKA


1937 målade Pablo Picasso en bild som han kallade för Guernica, man anser att det var en av picassos viktigaste verk. Målan är målad med oljefärg och färgerna Pablo Picasso använde var bara gråa färger. Det tog 5 veckor för Pablo att måla klart tavlan Guernica.

Tavlan föreställer kriget och våldet när nacisterna bombade staden Guernica som ligger i Spanien, den 26 april 1937. Målningen verkar föreställa ett rum och från vänster ser man en tjur och under tjuren finns en kvinna som verkar hålla sitt barn som förmodligen dött. Man verkar se många förstörda människor på något sätt, en häst som skriker och en soldat som har dött, och man kan se att en blomma växer på hans svärd.

Själv tycker jag att Guernica är bara en fantastisk tavla, eftersom han visar mycket som har hänt, man lär sig mycket genom denna tavlan, därför tycker jag att den är bra målad tavla men ändå sorglig. Och glöm inte att han bara använde färgen grå och kunde måla denna vackra tavla.

torsdag 6 november 2014

Första världskriget, en kort sammanfattning

Den 28 juli 1914 utbröt det första världskriget och det var i Europa, länderna som var med i kriget var Tyskland, Frankrike, Ryssland, Storbritannien, Serbien och Österrike/Ungern. Saken var att Tyskland fick en ny kejsare som hette Willhelm och han ville inte ha fred och ett vanligt Tyskland utan han ville öka Tysklands gränser och göra Tyskland till en stormakt och ha ett imperium. Det började med att han ökade sin arme och byggde en flotta, han hade till och med gjort en anfallsplan om hur han ska in till Frankrike.

Grannländerna blev från vänner till fiender, dom visste att Tyskland hade något pågång, därför härmade dom Tyskland och gjorde samma sak, ökade sin arme och flotta. Frankrike och Storbritannien var på Rysslands sida, man kallade dom för Ententen, Medans Tyskland var med Österrike/Ungern som man kallade Trippelalliansen.
Allt som väntades var bara en gnista, att något skulle hända. Det var tyst mellan länderna i en period och sen kom Sarajevo, Gavrillo Princip var en serb som sköt Franz Ferdinand, han skulle ta över Österrike/Ungern. Eftersom han var tronarvingen.

Efter den händelsen sköll man det på Serberna, och Tyskland var glada eftersom det var det dom ville ha, krig. Tyskland attackerade Frankrike på sin västfront och Ryssland på sin östfront, men det var ingen som gick vidare, eftersom man hade skyttegravar och kulsprutor, den som försökte springa över blev skjuten direkt och därför blev det bara ett stopp, man bara dog och dog. Tillslut kom USA in och flera olika länder, alla var emot Tyskland förutom Österrike, miljontals dog och 1919 skapade man tillsammans en fred, Versaillesfreden. Tyskland fick betala krigsstånd eftersom man ansåg att det var deras fel. Tyskland blev fattigt och det därför dom fick revanschlust.

1919

onsdag 5 november 2014

Frågor om vårt ämne Radium

Förklara kort vad ett radioaktivt ämne är för något
Svar: Ett radioaktivt ämne är ett ämne som innehåller galna atomer, dom sönderfaller och då skickar det radioaktiva ämnet ut strålningar.

Ta reda på den kemiska beteckningen för ämnet, samt masstal och atomnummer.
Svar: Den kemiska beteckningen för Radium är Ra och masstalet är 226, och atomnumret är 88.

Ta reda på vem upptäckaren är och när det upptäcktes
Svar: Det finns 5 isotoper.

Ta reda på vem upptäckaren är och när det upptäcktes
Svar: Upptäckaren är Marie Curie och det upptäcktes 1898.

Ge ett exempel på ett radioaktivt sönderfall av ämnet, beskriv vad som händer med hjälp av de kemiska tecknen, vilket nytt ämne bildas? Är detta också radioaktivt?
Svar: Från Uran till Thorium skickas det ut alfastrålning eftersom Uran skickar ut det, och i en alfastrålning finns det alfapartiklar som innehåller 2 protoner och 2 neutroner, därför går det från atomnummer 92 till 90. Thorium har atomnumret 90 och är radioaktivt.

Skriv en kort sammanfattning om sönderfallet hos ditt grundämne (är det alfa-, beta- eller gammastrålning?)
Svar: Radium skickar ut Alfastrålning som innehåller 2 protoner och 2 neutroner, därför blir det nya ämnet Radon för det har 86 protoner och ett antal andra neutroner.

Beskriv de olika isotopernas halveringstid och förklara även vad detta innebär
Svar:



Ta reda på mer om ämnet, var/när används det i vardagliga sammanhang? 
Svar: Man kunde använda det som självlysande klockor men man kom på att det var farligt. Det finns inte heller så mycket Radium i världen så därför använder man det inte.

fredag 24 oktober 2014

Somewhere over the Rainbow



Judy garland is born in Grand Rapids, Minnesota in 1922. She was an american actress, singer and vaudevillan. She died 1969 and was aged 67 years.

onsdag 22 oktober 2014

Hitlers väg till makten.

Bakgrund

Året var 1908, han åkte till Wien för att söka in på konstakademien. Han var bra på att rita byggnader, men han kunde inte rita människor och därför kom han inte in. Han blev arg och åkte till Tyskland, men sen bröt första världskriget ut och han och anslöt sig till armen, han var en nationalist och älskade sitt land, och att hans hat på judarna blev bara värre när han såg att Judarna stannade hemma medan tyskarna var tvungna att kriga, det var det han trodde, men det var inte sant. I kriget fick han nervgas på sig och han blev blind. Sen när han blev frisk så hade Tyskland redan förlorat kriget, hans hat steg och Hitler såg Judarna som en syndabock för honom, allt var deras fel enligt han.

Versailles freden gjorde Tyskland fattigt, dom var tvungna att betala skadestånd och det ruinerade dom verkligen, man försökte undvika detta genom att trycka mer pengar, det blev tyvärr bara värre och det blev en inflation i landet. Bara ett litet frimärke kostade över 100 tusen mark. Det kom andra konsekvener, folket blev deprimerade pågrund av att dom inte hade så mycket pengar och det var då Hitler kom in i bilden, han gick med i Nationalistiska partiet och i början var han inte en sån bra talare, folk lyssnade inte på honom. Men till slut blev han arg och då kom det. Han uttryckte sin ilska och sen kom hans ord in i folks hjärtan, man började lyssnade på honom, han hade rätt, enligt folket. Han blev deras talare och dom lyssnarna steg, från några hundra till flera tusen. Han hade SA på sin sida, Ernst Röhm var deras ledare samt Hitlers vän. Tillsammans försökte dom göra en statskupp men dom misslyckades, 5 års fängelse fick Hitler men kunde bli villkorligt frigiven vid 1 år. Tiden gick och han skrev en bok, Mein Kampf hette den, och det fick honom att bli ännu kändare. Tiden gick och han gick med i valet, hans parti blev andra största partiet i Tyskland och fick flera miljoner röster. Men sen när riksdagshuset brann upp så skyllde man det på kommunisterna och Hitler fick sin chans han sökt efter. Hans parti blev det största partiet i hela Tyskland och sedan ville man att han skulle få fullmakt.

Dom som röstade nej blev mördade, då fanns det inga som kunde säga nej och det var då han fick sin fullmakt, han fick stifta vilka lagar han ville, och han började med att ta väck yttrandefrihet, tryckfrihet och massa andra lagar som kränkte mänskliga rättigheter. Han blev en diktator och genom sin fullmakt skapade han också nürnberglagarna som gjorde att Judarna blev borttagna från Tyskarna, man fick bo i ghetton och vissa blev skickade till koncentrationsläger. Det var så Hitler fick sin makt man har pratat i tiotals år.


Eget resonemang

Inte klar








onsdag 15 oktober 2014

Anteckningar om en film NO

atombomb 100 tusentals dör

ta skydd om en atombomb sprängs, en tidning kan skydda dig eller till och med en tunn filt


aktiebolaget atomenergi
rationalitet

urbergssalen
curis radium
radioaktiva grundämna faller sakta ifär

Tunga ämnen vandrar ner och förlorar stegvis lite av sin kärna, och blir svagare och svagare och varje gång så skickar den ut en strålning.

Irene skapa radioaktivitet
 skjuta partiklar så dom blir tyngre


strålning dödar cancerceller

en blyvägg skyddar mot strålning
man strålar där tumören sitter

brakyterapi kalles det i sverige
Curieterapi i andra länder

Radium - en symbol
Drick radioaktivt vatten, bra för hälsan?

Pantheon, där stora män och en stor kvinna vilar, marie curies kvarlevor flyttades dit

Marie Curia vann 2 nobelpris
halveringstiden för radium är 1620 år


Sennan, radioaktivt vatten som används för kommunalt dricksvatten

tisdag 14 oktober 2014

NO RADIOAKTIVITET

radioaktivitet = Atomkärnor som är ej stabila, sönderfaller spontant. Kärnorna kallas för radioaktivitet och livslängden för kärnorna varierar stort. När kärnorna sönderfaller så finns det tre olika partiklar som sänds ut, Alfastrålning, där det skickas ut 2 protoner och 2 neutroner, alfapartikel. Sen finns det Betastrålning där man skickar ut en proton och neutron som sedan omvandlas till en elektron, det kallas för en betapartikel. Till sist har vi Gammastrålning och den innehåller mycket energi, och därför blir det den starkaste och farligaste. Där skickar man ut fotoner som är väldigt små ljus partiklar.

Becquerel = Becquerel är en enhet när man ska mäta radioaktivt sönderfall. T.ex 1Bq är ett sönderfall per sekund.
Pierre & Marie Curie
polonium = Polonium är ett metallisk radioaktivt grundämne. Det var också Marie Curie som hitta det och därför döpte hon det till Polonium för hon kommer från Polen.

alfastrålning = Alfastrålning är en joniserande strålning som innehåller alfapartiklar, det vill säga atomkärnor utav Helium, alltså 2 neutroner och 2 protoner, alfastrålning är inte en farlig strålning, man kan lätt stoppa den genom att ha ett papper eller något tunt lager.

alfapartikel = En alfapartikel är 2 neutroner och 2 protoner som skickas ut och då kallar man det för en alfapartikel.

Radon = Radon är ett grundämne som Marie Curie hitta, det är ett radioaktivt ämne som finns i luften, det är en ädelgas. Varje år dör 500 personer av luftcancer i Sverige pågrund av ämnet Radon. Radon har en halveringstid på 2600 år.

betastrålning = En betastrålning är rätt så farlig men det kan stoppas genom något vanligt lager, kanske trä. I en betastrålning innehåller det betapartiklar, som är en proton och en neutron men som sedan omvandlas till en elektron.

betapartikel = En betapartikel är istället bara en proton och en neutron som sedan omvandlas till en elektron, och den kallas för en betapartikel.


Gammastrålning = Den starkaste och farligaste, innehåller väldigt mycket energi, det är en fotonenergi,  foton är väldigt små ljus partiklar. Därför ska man akta sig från en gammastrålning, eftersom den åker igenom papper och trä men åker inte igenom tjocka lager, som t.ex 10cm bly, Det är därför man bygger skyddsrum som oftast ska skydda mot denna strålningen för om man får den så dör man.

detektor för radioaktiv strålning (mätning, instrument, enhet)


bakgrundsstrålning



fredag 10 oktober 2014

Riksdagshuset i Berlin brinner

Den 27 februari 1933 började en eldsvåda härja i Berlins riksdagshus, hela riksdagshuset brann och det sägs att det var holländaren Marinus van der Lubbe som ansatte branden. Men man har inga riktiga bevis utan det var bara ett vittne som såg någon ta sönder en ruta i och röra sig i huset.

Varför man gjorde detta kan vara pågrund att Hitler kunde sedan få en anledning att avveckla demokratin i Tyskland och det lyckades han med.

Jag tycker det var dåligt att dom eldade upp riksdagshuset, men var smart av Hitler om han nu skulle ligga bakom detta som jag tror, för förstår inte varför någon skulle vilja bränna upp riksdagshuset, förutom Hitler. Han ville ju alltid få väck demokratin och vara en diktator som äger allt.


Efter branden kunde Hitler få mer makt eftersom massa kommunister fick skulden och då röstade fler folk på nazisterna, och när nazisterna fick mer makt så tog dom väck demokratin och Tyskland blev till en diktatur som ägdes av diktatorn Adolf Hitler.

Om jag vore en Jude hade jag faktiskt försökt mörda Hitler, för det var många som insåg att han var ett monster, han sa ju ut att han ville få väck alla judar, så varför inte bara få ett stopp på det, är man rädd eller vad? Varför vågade man kämpa emot när han sedan blev en av dom starkaste männen, om man hade vågat före så hade Hitler vart glömd historia.

Källor

http://sv.wikipedia.org/wiki/Riksdagshusbranden= Här berättar dom det mesta jag har skrivit om, för här kan vem som helst skriva men inte vad som helst, så här kommer det information från flera olika personer och det är bra. Därför tycker jag Wikipedia är en av dom bästa källorna som finns.

http://varldenshistoria.se/guider/upplev-historien/branden-gav-nazisterna-makten

https://www.nordfront.se/riksdagshusbranden-i-berlin.smr

tisdag 7 oktober 2014

NO CBRN

Använd dessa frågor som stöd om du inte vet vad du ska ta reda på...


1. CBRN-krigsföring

C= Kemiska vapen är en gas, t.ex VX gas eller tårgas, tårgas brukar poliser använda för det är inte så farligt, utan det sätter endas människor för ögonsveda, tårflöde eller temporär blindhet, alltså i en kort stund. Men VX gas är extremt farligt och man dör inom 15 minuter om man får det, men som tur är det svårt att tillverka och därför har inte någon känd terrorist använt det.

Det finns också saringas som när man andas in det stänger det nervsystemet och man kvävs, olikt senapsgas som bränner huden.

B= Biologiska vapen kan va när man smittar någon med bakterier, man fyller i någon med t.ex mjältbrand och sedan går den personen runt och smittar andra, och så dör alla.

R= Radioaktiva, betyder något som har strålningar i sig.
N= Nukleära,
2. Vilket av ovanstående brukar kallas ”fattigmansvapen”?
Svar: Biologiska vapen och kemiska vapen.
3. Varför kallas det så?
Svar: För det finns lagar i krig och där står det att man inte får använda detta. Det heter fattigmansvapen pågrund av att det är billigt och göra och därför använder massa detta, effektivt men billigt, dom fattiga har ju inte råd med atombomber.

4. Biologiska vapen – virus & bakterier.
Hur funkar mjältbrand?
Svar: Mjältbrand har en dödlighet på 97% i ett obehandlat tillstånd, det är en bakterie, för den går att bota med hjälp av antibiotika


5. Kemiska vapen – giftiga kemikalier sprids genom luften genom t.ex sprayning.
- senapsgas
- nervgas
- tårgas
Ta reda på vad några av gaserna heter och hur de funkar. Har de använts i något krig? När?


6. Kolla upp följande händelser:
Halabja, Irak
saringas, Tokyos tunnelbana
Syrien, augusti 2013
Napalm, Vietnamkriget
Hittar du fler?

7. Radiologiska vapen
Vad är en ”smutsig bomb”?
Svar: En bomb som sprider radioaktiva ämnen.

8. Vad menas med ” konventionen för förbud mot kemiska och biologiska vapen”.

9. Kärnvapen
Två gånger i under andra världkriget har kärnvapen använts. När & var?
Den 9 Augusti 1945 bombaderade USA Hiroshima och Nagasaki med hjälp av atombomber.

10. Vilka länder har/tror man har kärnvapen?
Svar: Alla länder som har kärnvapen 

 USA
 Ryssland (före detta Sovjetunionen)

 Storbritannien

 Frankrike]
Kina Folkrepubliken Kina

 Indien

 Pakistan
 Nordkorea
 

11. Har Sverige några kärnvapen?
Svar: Nej

12. Det finns två typer av kärnvapen: atombomb och vätebomb. Vad är skillnaden?


13. Vad innebär ”atomvinter”?

torsdag 2 oktober 2014

Anteckningar om Syror & baser

Indikator
ph papper, man doppar ner den i lösningen och ser sedan vilken färg det har, och färgerna visar ph värdet.
ph meter
BTB
PH skala, 1-14
SYRA = 1-6
Baser = 8-14
Neutralt har ph värdet 7
SYROR - Frätande, smakar surt, H+ = vätejoner
Baser = frätande, känns hala, OH - = hydroxidjoner
vanligaste syrorna =
Saltsyra = HCL
Salpetersyra = HNO3 = NO3 = nitrat
Svavelsyra = H2SO4 = SO4 = sulfat
Vanligaste baserna =
Natriumhydroxid = NaOH
Amoniak = NH3
SIV = Syra i vatten, viktigt att alltid lägga syra i vatten.
GUL  = Sur lösning
GRÖN = Neutral lösning
BLÅ = Basisk lösning

onsdag 1 oktober 2014

Anteckningar om TEMA 1900 Talet NO


CBRN-krigföring = CBRN står för Kemiska Biologiska Nukleära Stridsmedel. Dessa vapen räknas som massförstörelsevapen och därför får man inte använda detta i krig. Kemiska och framförallt Biologiska vapen kallas oftast för fattigmans vapen, det är fegt. T.ex Osama bin Ladin, han använde biologiska vapen mot civila, han gav någon en sjukdom som den personen sedan skulle sprida, som t.ex jag fyller Jonte med böldpest och sedan går han i stan och smittar alla andra, smart sätt men det får man inte göra i krig. Syrien använde Kemiska vapen mot sitt eget folk, saringas använde dom och många dog. 

Biologiska vapen = Biologiska vapen kan va när man smittar någon, man fyller i någon med t.ex mjältbrand och sedan går den personen runt och smittar andra, och så dör alla.

Kemiska vapen = Kemiska vapen är en gas, t.ex VX gas eller tårgas, tårgas brukar poliser använda för det är inte så farligt, utan det sätter endas människor för ögonsveda, tårflöde eller temporär blindhet, alltså i kort stund. Men VX gas är extremt farligt och man dör inom 15 minuter om man får det, men som tur är det svårt att tillverka och därför har inte någon känd terrorist använt det.

Det finns också saringas som när man andas in det stänger det nervsystemet och man kvävs, olikt senapsgas som bränner huden.

Halabja, Irak (vem, var, när, varför?)
Tokyos tunnebana, saringas  (vem, var, när, varför?)
Syrien, augusti 2013 
kemiska vapen under första världskriget
dumpning senapsgas
konvention om förbud mot kemiska vapen



Källor : 
http://sv.wikipedia.org/wiki/CBRN-krigf%C3%B6ring
http://sv.wikipedia.org/wiki/Sarin
http://sv.wikipedia.org/wiki/VX

tisdag 30 september 2014

Atomeeeeer bra att kunna

En atom består av:

Proton +
Neutron
Elektron -

Protoner och neutroner sitter ihop i kärnan. Elektroner cirklar utanför.

Elementarpartiklar= Protoner, elektroner och neutroner tillsammans.

Subatomära partiklar

Atomnummer = hur många protoner det finns i atomkärnan. Varje grundämne har sitt eget atomnummer.

Masstal = neutron + proton
sammanlagt i atomkärnan
Masstalet har stor betydelse för vikten av atomkärnan

isotop = Samma atomnummer/grundämne men olika antal neutroner.

Kol 14 metoden används för att kolla hur länge något har funnits, t.ex ismannen ötzi.

Atomos kommer från det grekiska ordet Atom

Atom = odelbar


vem kom på detta = Demokritos, 2000 år sedan.

Sir J.J. Thomson


Denna engelske fysikern upptäckte elektronen. 1897

Ernest Rutherford
1911 kom på protoner.

Niels Bohr kom på atommodellen

Kvarkar är ännu mindre delar, atomen består av kvarkar.

Elektronskal

K-skalet 2st
L-skalet 8st
M-skalet 18st
N-skalet 32st

U= enhet för att väga atomer osv


onsdag 24 september 2014

FYSIK FRÅGOR

1. Det finns två former av mekanisk energi. Vilka är de?
Svar: Lägesenergi och Rörelsenergi

2. Vad kallas den form av energi som finns i bensin?
Svar: Kemisk energi

3. På vilka två sätt kan man utvinna kärnenergi?
Svar: Fission och fusion.

4. Hur lyder energiprincipen?
Svar: Ingenting försvinner, allt finns kvar, i en annan form.

5. Vilken eller vilka energiformer tänker du närmast på i samband med.
a) rörelsenergi b) kemisk energi c) strålningsenergi

6. Värme räknas som en egen energiform. Men varför kan man säga att värme egentligen är rörelseenergi?
Svar: För när molekylerna rör på sig så blir dom varma, och när dom rör på sig är det ju rörelseenergi.

7. Beskriv vilka energiomvandlingar som sker i en.
A) Strålningsenergi - värmeenergi - rörelsenergi - elenergi - rörelseenergi
B) Strålningsenergi - kemiskenergi - strålningsenergi - värmeenergi

8. En motor har verkningsgraden 30%
Svar: När energin byter form så spiller den alltid lite energi, och om den har 30% så har den gått igenom en lång energikedja.

1. Ge tre exempel på fossila bränslen.
Svar: Stenkol, olja, naturgas

2. Vilket grundämne används som bränsle i en kärnreaktor?
Svar: Uran

3. När och var inträffade den hittils svåraste kärnkraftsolyckan i världen?
Svar: 1957: Majak, Ryssland och 1986: Tjernobyl, Ukraina

4. Vad menas med en icke förnyelsebar energikälla?
Svar: Energin kan inte skapas eller återgöras, den finns bara och kommer ta slut.

5. Den så kallade växthuseffekten höjer jordens medeltemperatur.
a)Vad beror väthuseffekten på? Svar: Vi släpper ut koldioxid som gör att att atmosfären blir tjockare, då kan inte solstrålarna gå ut och därför blir det varmare.

b) Vilka energikällor bidrar till att öka växthuseffekten? Svar: Kol, olja

6. Vilka för- och nackdelar finns med kärnkraft?
Svar: Den släpper inte ut något miljöfarligt, avfallet kan vara farligt men det gräver man ner i marken och väntar 100 år.

Det är dyrt i början men elen är billig, kärnkraftverken bidrar 39% utav Sveriges energi.

Om det blir en härdsmälta så drabbar den en stor del av landet.

7. I en TV-debatt hävdade en forskare att växthuseffekten i grunden är bra. Vad kan hon ha menat med det?
Svar: Det gör jorden varmare, för om inte växthuseffekten inte fanns så hade vi inte kunnat leva, pågrund av att det blir för kallt.

Hjärnfråga: Växthuseffekten kan göra att de enorma ismassorna vid nord-och sydpolen smälter. Men det är värre om isen vid sydpolen smälter än isen vid nordpolen. Varför är det så?
Svar: Nordpolen ligger i vatten och Sydpolen ligger på land, om Nordpolen smälter så höjs inte havsnivån, men om Sydpolen smälter så kommer det höjas mycket.

1. Ge tre exempel på förnyelsebara energikällor.
Svar: Sol, vind och vatten.

2. I vårt land är vi mycket beroende av elektrisk energi. Varifrån får vi merparten av den elektriska energi vi använder?
Svar: Vattenkraftverk

3. Hur många procent av energi användningen på jorden kommer från förnyelsebara energikällor?
Svar: Ca 13%

4. Vad är biobränslen för någonting?
Svar: Avfall, ved och svartlut

5. Hur ska man använda biobränslen för att inte öka växthuseffteken?
Svar:

6. På vilka olika sätt kan man utnyttja energin som finns i solens strålar?
Svar:




måndag 22 september 2014

Fjärde riket

Lektion 1
Sid 7-23
Boken heter Fjärde riket och är skriven av Maria Nygren.
Den handlar om en flicka som heter Blenda, hon har precis börjat i en ny skola och känner ingen där. Hon flyttade till en annan stad med sin Mamma och Bror, för deras pappa lämnade dom.
När hon börjar i den nya skolan försöker hon att bli populär men det går inte så bra för henne, för Hedvig är där, den alla älskar, den alla avgudar, och Hedvig gillar inte henne. Blenda är avundsjuk på sin bror, han kan få 100 vänner på 1 minut medans hon får 100 ovänner på 1 minut.

Lektion 2
Sid 24-36
Jag tror att Noa och Hedvig kommer göra slut och då kommer Penny bli ihop med honom, om Penny gör det så blir det bråk mellan Hedvig och Penny eftersom dom är bästisar. Sedan kommer Blenda ha sin chans att bli populär genom att vara med Penny, och Hedvig faller sedan till botten.

Lektion 3
Sid 37-56
''Jag såg att LSD satte sig mittemot Hedvig på lunchen igår.''
LSD måste ha kollat vad hon skrev och kopierat allt.''
Och det är som om alla samtidigt andas ut. Lugnet återvänder. Bara LSD bleknar, färgen glider av henne och hon sväljer hårt.
''Var det så?''
Ulf ger LSD en sträng blick.
''Det var precis så.''

Egen tanke

Jag har vart med i sånna här situationer, kanske inte om kopiering, men om en fel anklagelse. T.ex om Jonte snacker med Erik och jag bara vänder mig så får jag skäll, utan att jag sagt något.
Eller när jag bråkar med min lillebror och han börjar slå, så får jag skiten, ''besmir började osv.''

Sånt gillar jag inte.

Lektion 4

  • a) Vad betyder Tredje Riket.
  • Svar: Hitlers bok kallade han för det Tredje riket, att Tyskland skulle vilja bli det tredje riket, inte andra eller första för förut hade det redan funnits dom.
  • b) Varför tror du att boken heter "Fjärde riket"?
  • Svar: För att efter Hitlers rike kallade han för det Tredje riket och detta var liksom det nya riket, därför kallade dom den för det Fjärde riket.

Lektion 5
Sid 73-88

Jag hittade ingen låt så jag gick på en runda för att kolla vad andra hade tagit, och då berättade Matilda och Jonte att dom hade valt Låten Try gjord av Colbie Caillat, den handlar om att man ska vara sig själv. I låten tar man väck peruken, tar bort sitt smink, man visar vem man är. Som typ Hedvig, hon visar inte sig själv, utan bara sminkar sig 24/7. Det är det jag menar.


Lektion 6
Sid 89-105

Jag tror att varför folket röstade på Hitlers parti var för att han var en sån bra talare, och folket hade mycket hat som Hitler också hade, dom hade ju Judarna, eftersom dom stal deras jobb och pengar, därför blev man lite avundsjuk och sedan fann dom ett sätt att bli av med det, rösta på hitler.
Hitler sa sina åsikter väldigt bra, han var bestämd och modig, och det gillade folket, därför tror jag man röstade på han.

Lektion 7
Sid 106-120

  • En iskall känsla av panik sköljer över Blenda när hon ser de skrynkliga byxbenen som leder upp mot en kulformad mage. Rektorn. Hon får inte fram ett ord. Hela kroppen så hårt spänd att hon när som helst kommer brista, spricka upp i tusen bitar."                                                     
Substantiv = Blenda, rektorn, byxbenen, mage, ord, kroppen, bitar, känsla, mage, ord, substantiv
Adjektiv = Iskall, Panik, skrynkliga, kulformad, Hela, 
Verb = Sköljer, ser, leder, spänd, kommer, brista, spricka
Räkneord = En, ett, tusen
Pronomen = hon, de 
Prepositioner = över, av, upp, mot, får, fram, i
Adverb = inte, hela, hårt, helst
Konjunktioner = när, som, så, att
Interjektioner =

Lektion 8
Sid 121-135

Hitta tio svåra ord
Skriv ned dem, förklara dem.

Snörvlar = När man talar genom näsan, typ snyter, snarkar.
Välla upp = Kokar, övervällning av känslor.
Obetydlig = Inte viktig
Iris = Den färgade delen på ögat.
Nyans = En speciell färgton, t.ex nyanser i blått, som ljus mörk och dimmig.
Ohygglig = Fruktansvärd, hemsk, djävulsk.
Klumpigt = T.ex klantig, vårdslös och ohyfsad.
Fattar = Ta tag i något.
Tillrättavisningar = En varning, en tillsägelse.
Euforin = Det är en stark känsla som kan förekomma vid förälskelse.


Lektion 9
Sid 136-150

Jag ska skriva om LSD, som alla kallar henne men hennes riktiga namn är Lisa Stina Dahl. Hon är 15 år och är en blyg och smart person. Hon är inte den personen som tar ställning och visar sin åsikt, utan den personen som bara håller med och följer med alla. Hon har askblont hår och stora mandelformade ögon och lite kutryggig hållning. Hon är jättesnäll och håller sig undan från trubbel, om hon blir tillsagd så lyssnar hon bara och är tyst.

Lektion 10
Sid 151- 165


  • Enas med din läskamrat om ett gemensam textstycke från det som ni läst (ca ett stycke). Diskutera/Motivera varför ni väljer den texten.

  • Skriv dina egna tankar om textstycket/
Blenda ler.
''Det lovar jag.''
Och återigen är de samlade. 
Och den här gången ska ingenting splittra dem.

Vi tror att dom bara blir starkare och starkare tillsammans, men sedan så kommer dom tappa kontrollen, dom kommer bli som Hitler fast i denna skolan. Ser inte bra ut, men det kan också gå bra, bara att läsa vidare.


Lektion 11
Sid 166-180


  • 1 Diskutera med din läskamrat och

  • Vem i boken skulle du vilja ha som vän?

Noa, skulle helst vilja ha en till killvän, men tjejkompisar är också bra, men killar är mer sköna att hänga med. Noa verkar va stilig så man kan gå runt i stan och haffa tjejer. Jag tror att han är en snäll person inuti, men liksom blir den elaka personen för att Hedvig är så. Han verkar vara en schysst och rolig person, därför skulle jag valt honom.

Lektion 12
Ja klart det skulle hända, men jag skulle inte slickat någons rumpa och göra allt den säger, men klart det skulle hända, tillslut om det blir många kan det bli ett grupptryck och om man bara vill vara en av dom så då följer man nog med dom ''coola''. Så för mig skulle det hända men tror många skulle säga emot, iallafall vår skola.

Lektion 13
Sid 181-205

  • Huvudpersonen får ta med sig fem saker till en öde ö. Vad packar han eller hon ner och varför?
Blenda= Mat, tält, kläder, en bild på familjen och en filt. 
Penny = Tält, Mat, kniv, kläder och en radio.
LSD = Böcker, kläder, pennor, läxor och ett tält.

Lektion 14 
Sid 206-225

  • Passar boken som högläsningsbok? Eller är det en bok som man vill läsa på egen hand? Motivera ditt svar.
Jag och Amanda tycker att boken passar som en högläsningsbok, eftersom det är en bok om skolan och ungdomar och det är vi också. Och om man läser högt för hela klassen kan man också lära sig mer, för om man hade läst tyst hade man bara sagt, ''aa då är man klar'', men om det är högläsning så börjar man diskutera saker och göra uppgifter om boken och då får man in mer. Alla har olika åsikter och då får man in flera saker från olika perspektiv.

Lektion 15
Sid 226-240
1 Diskutera en viktig händelse i boken.
2. Beskriv händelsen med fem meningar.
Penny går i hallen och ser Robin, en gammal klasskompis som gillar att mobba folk. Hon fortsätter att gå och till slut är Robin framför henne med några andra vänner. Dom håller på med henne och till slut kommer Blenda och försöker stoppa dom. Det blir ett bråk och sen drar dom Blenda och Penny in till toaletterna men i sista sekund stoppas dom av rektorn. Blenda och Penny springer iväg och är chockade.



Lektion 16
Sid 241-255

  • 1 Diskutera med din läskamrat

  • Diskutera fram fem föremål som symboliserar bokens handling. Förklara hur föremålen hör ihop med handlingen.
  • Svar: Smink, mobiltelefoner, kläder, böcker och väckarklocka. 
Alla tjejer i skolan använder smink, för att dom vill se ut bättre, och mobiltelefoner måste alla ha, för att kunna smsa, ringa varandra och kunna ta bilder och allt sånt, mobiltelefoner måste dom ha. 
Kläder är också en viktig sak i boken, om jag är emo så kanske jag gillar att uttrycka det genom min klädstil. Böcker är också viktigt eftersom dom är i en skola och där måste det finnas böcker för att kunna läsa och jobba i.

  • 2. Skriv på din Blogger
Lektion 17


  • 1. Diskutera

  • Över hur lång tid sträcker sig handlingen i boken? Ge exempel.

Hela boken sträcker sig runt 2-3 månader tror jag, för den börjar vid hösten och sen så är det helt plötsligt vinter i slutet.

Lektion 18


  • Formulera tillsammans med din läskamrat en lämplig fråga att ställa till huvudpersonen.
Har en fråga till Blenda, varför är du en sån bitch mot Hedvig.

Visst, Hedvig är inte schysst men ta det med rektorn eller prata med henne, man behöver inte gå på en lägre nivå än vad hon var.

Lektion 19

  • Ordklassen verb
  • Diskutera verb med din läskamrat.

  • Vad är ett verb? = Något man kan göra t.ex se och höra.
  • Vad heter verbets grundform = Infinitiv
  • Vilka är verbets tidsformer (tempus)? = Presens, Imperfekt, Perfekt, Futurum, konditionalis
  • Vilka är verbets tema former? = Verbets tema former är finita och infinitivt.

  • Plocka ut fem verb från boken. Böj verben i de fem tempusformerna?

1. Presens = Nu ska vi cykla hem.
2. Imperfekt = Penny gick hem från skolan.
3. Perfekt = Jag har dansat hela natten.
4. Futurum = Vi ska möta dom då.
5. Konditionalis = Jag hade kommit men fick inte.

Lektion 20

Påminner någon av berättelsens personer om någon du känner? Vem och på vilket sätt?

Nej inte riktigt för dom visar ju bara dom som är elaka och sånt, vet inte riktigt har inget och säga.

Lektion 21

Välj ut en mening från sidan 330, ta ut satsdelarna ur meningen...

Mening: Blenda sjunker ner i soffan

S: Blenda
P: Sjunker ner
A-o:
D-o advl: i Soffan
Pf: Attr:
Ag:

Lektion 22

Allt verkade bli helt kaos, allt blev övergränsen, mattanten fick sluta och hedvig fick sitt hår rakat, jag tror att Blenda inte orkade mer, därför skrev hon det, hon ville bara gå iväg.

Lektion 23

Varför ska man läsa denna boken, ge 2 argument.

Jag tycker man ska läsa denna om man vill se vad en sån stor makt kan orsaka, allt blev ju dåligt tillslut. Den visar också att hur en vanlig ny tjej, och 2 andra får hela skolan med sig. Enligt mig var dom minihitlers men jag tycker att man borde läsa den för att se hur konsekvenserna blev, och hur folket påverkades under en sån makt.

Det handlar om skolan och vi går ju i en skola, man ser hur folk känner sig och då kanske du tänker annorlunda, den tjejen i hallen kan man förstå att den är ensam, inte att den vill vara själv, och då kan man vara med hen. För mig var boken inte jätte bra men alla tänker annorlunda, jag gillar inte böcker så mycket men denna var ändå helt ok, man lär sig mycket tycker jag.


onsdag 17 september 2014

Idéologierna

KOMMUNISM

Kommunismen började slutet av 1800 talet, några år innan första världskriget startade, i Ryssland år 1917 startade det. Det fanns något som hette klasssamhälle, det betyder att man är uppdelade, och det ville man få bort. Idén kom från Carl Marx och Erik Engels, dom hade en bok där dom förklarade hur man skulle styra ett land, genom kommunism, och göra en revolution. Dom ville också att alla skulle vara lika mycket värda och dela allt.

SOCIALISM

Socialismen började 1889, det ska vara en rättvis fördelning, demokrati ville dom ha, alla ska få ha rösträtt, dom var ganska lik kommunismen men ville istället göra reformer, inte en revolution. August palm var den som grundade socialdemokraterna men blev arresterad och åkte in i fängelset. Olof palme blev senare statsminister men blev mördad, och då fick Carl Bildt ta över.

LIBERALISM

År 1789 kom Liberalismen i Frankrike, men 100 år senare kommer den till Sverige, alla ska få ha rösträtt, staten ska inte ha hand om allt, alla ska få klara sig själva.

KONSERVATISM

De konservativa ville ha kvar allt det gamla, adeln och kungen skulle ha kvar makten, men det tyckte inte dom andra, t.ex liberalerna. Liberalerna halshögg flera viktiga personer och då bröt det ut ett krig mellan liberalerna och konservativerna. Dom konservativa tyckte mycket om religionen, dom sa att gud hade bestämt vilka som skulle va rika och vilka skulle va fattiga, dom tyckte till och med att dom rikas röster skulle vara viktigare än dom fattiga, och att kvinnor inte skulle rösta.
När dom sedan bytte till Moderaterna så fördubblades deras röster. Nu har Moderaterna ingen partiledare eftersom Fredrik Reinfeldt avgick.

Vill du verkligen ha vindkraftverk?

Vindkraftverken

Ett problem i Sverige är att vi slösar för mycket pengar på vindkraftverk, som producerar för lite el. Vi har cirka 2500 vindkraftverk och ett vindkraftverk kostar 24 miljoner, tänk hur mycket det är, och hur lite el det producerar, bara 4%. Jag tycker att vi ska sluta slösa onödiga pengar på vindkraftverk.

Ett 3 MW vindkraftverk är det största vindkraftverket vi har, och det har vi många utav. Priset på ett 3 MW kostar 32 miljoner och det tar 12 år innan den börjar löna sig, därför borde vi istället för att slösa all den summan kan vi istället satsa det på andra saker, säkerheten i kärnkraftverken och till att bygga mer kärnkraftverk. 

Vindkraftverken täcker också mycket landskap som man skulle kunna bygga hus på, och det är fult också, om man nu skulle ha ett kärnkraftverk så tar det inte så mycket plats och det ger mer energi.

Ibland blåser det inte, och då blir det få energitimmar, därför borde man inte ha detta eftersom det inte är säkert, tänk om vi tar väck alla kärnkraftverk och satsar på vindkraftverk, och så blåser det inte? då är vi körda. 

För att Sverige ska kunna drivas på vindkraft kommer det vara dyrt, man behöver 70.000 vindkraftverk, och vet du hur mycket ett kostar? 30 miljoner! Räkna det nu, 70 tusen gånger 30 miljoner, vad blir det? 2100 000 000 000 kronor! Så mycket skulle det kosta för att vi ska ersätta allt annat med vindkraftverk.

Det finns också bra saker med vindkraftverk, allt är inte dåligt, t.ex att det är miljövänligt och det är förnybart, för det använder inte fossiltbränsle men jag tycker ändå att det är dåligt att ha vindkraftverk istället för kärnkraftverk.


tisdag 16 september 2014

onsdag 10 september 2014

Labb v35

Vad händer när man sätter ett ägg som en kork på en e-kolv?

Labbkompis= Jonathan Fåglum

Materiel & kemikalier: E-kolv, vatten, kokat ägg, tekokare

Metod: Först så tog jag och Jonny fram E-kolvet och allt annat material. Vi fick först skala ägget och sedan väntade vi på att få lite kokat vatten i vår e-kolv, cirka 3-4cm vatten räcker.  Efter vi la vatten så tog vi ägget över e-kolvet som en kork typ. Man behövde trycka lite så det inte ramla ut, men inte för mycket heller. 




Resultat: Vårt resultat blev inte som dom andras faktiskt, vårt ägg gick sönder. Det gick bra i början men sen så delade den sig. 


Här kan du se Jonathan och ägget :(

Ägget som gick sönder.


Slutsats: När man häller varmt vatten inuti kolven så värms luften inuti kolven uppåt. Varm luft ju mindre än kall luft, därför åker den upp. Luften som är ovanför kolven är kall och därför väger den mer och då bildas det en tyngdkraft som trycker ner ägget.

Felkällor/förbättringar: Vårt ägg gick sönder, kanske de var så att vattnet var inte så varmt så det trycktes från båda sidorna, så tror jag iallafall!

Mer Idrott!

Folk blir tjocka, folk blir latare, varför det? För att skolan minskar våra idrottstimmar. Tänk vad roligt det hade vart om alla var pigga och glada, då hade betygen höjts och man hade inte behövt argumentera om dåliga betyg. Du kanske tror att idrotten gör dig bara fysisk stark men det gör mycket mer än vad du tror du vet.

Därför blir jag rasande! Varför ska just idrotten få ta stryk, varför ett av dom roligaste ämnen i skolan ska just bli mindre och mindre. Förut var annorlunda när man hade idrott längre, alla fick röra på sig och man hade kul, man var mer social liksom. Men nu när man får mindre idrott så blir man tröttare, man bara sitter och skriver på datorn.
Jag tycker att man borde lagstifta minst 3 timmar idrott per vecka, hade vart en bra början för min revolution.
Man borde t.ex på en NO lektion gå ut och kolla på blåbär istället för att kolla det på internet, hade vart mycket roligare och bättre för kroppen också, till och med bra för hjärnan.
För fysisk aktivitet är syresätter hjärnan vilket gör att man kan tänka bättre, och koncentrera sig bättre. Visste du också att en människa inte orkar lyssna på någon i mer än 15 minuter, för då börjar man tänka på allt annat, därför borde det finnas några bensträckor i varje lektion, så man syresätter hjärnan. Om man får lyssna på en lärare i en timma utan paus så får han inte klaga sen på att man inte lyssnat eller somnat i lektionen, har jag inte rätt? om jag nu har det så hjälp mig att klara detta!


Av: Bone

fredag 29 augusti 2014

The great debaters

''The great debaters'' är en amerikansk film som släpptes 2007, en drama film.
Filmen handlar om en tid då dom mörka och dom vita behandlades olika, dom vita fick mycket bättre utbildning medans dom mörkhyade fick en sämre utbildning. Men så var det ett debattlag i Wiley College som ligger i Texas, södern brukade man säga men debattlaget hade en lärare som skulle ta dom till en av dom svåraste utmaningarna, att möta Harvards debattlag. Filmen handlar också om hur man levde i den tiden, runt 1930 talet, att folk blev lynchade pågrund av deras hudfärg, hatade pågrund av deras hudfärg, allt från rascism till mänskliga rättigheter.

Denzel Washington, som spelar läraren Melvin B. Tolson är en bestämd person, smart och snäll, för dom som är snäll mot honom, och då har vi också Nate Parker, som spelar Henry Lowe, Henry är en smart person, den bästa i debattlaget, han är lite tuff men har en bra insida, gått igenom ett tufft liv.

Sen har vi Jurnee Smolett-Bell, som spelar flickan Samantha Booke, också en i debattlaget, Samantha är en annan person, hon står vid sin åsikt och är mycket intelligent, och vacker, och till sist har vi Denzel Whitaker, som spelar James Farmer Jr,

Språket dom talar är engelska, men hur dom talar det, är lite olikt från hur andra talar. Dom är tydliga och mumlar inte, har ett bra ordförråd, känns som att dom är gamla gentlemen, så bra talar dom.

Den här filmen var sjukt bra, spännande, intressant och känslosam. Den väckte verkliga starka känslor, fick tårar när dom brände den oskyldiga mörkhyade mannen. Och när dom vann så blev jag överlycklig, efter allt dom kämpade så hade dom klarat sitt mål, det omöjliga hade dom klarat, dom visade att vem som helst kan klara sitt mål bara man kämpar och aldrig ger upp!


måndag 9 juni 2014

Avsluta 10 meningar

(1) Jag är stolt över mitt könsorgan.
(2) Mod är en sak man ska vara stolt över.
(3) Det är fegt att slå någon som är yngre.
(4) Alla borde bli som mig
(5) Om jag fick bestämma hade jag ändrat mina betyg till A.
(6) Jag är rädd för att min Anakonda kan gå åt styr.
(7) Det bästa med att vara 15 är att ha fritt sex.
(8) De som känner mig väl tycker att jag är bäst.
(9) Jag tycker om när någon masserar mig.
(10) När jag får beröm blir jag glad.
(11) Kärlek är en underbar sak.
(12) Att bli lämnad är en sak man aldrig vill känna.

tisdag 27 maj 2014

Teknik enskild uppgift

Vi är inte som alla andra och gör bara en vanlig bro, utan vi ska gör en kombination utav en bågbro och också använda oss utav fackverkskonstruktion. För vi tänkte om vi tar det bästa från olika broar och sätter in dom till en hel, så blir det perfekt! 


Anledningen till att vi valde fackverkskonstruktion var för att sprida ut kraften och påfrestningarna som bron kommer att bli utsatt för. Bågbron valde vi för att den ser fin ut, och för att det ska finnas en segelfri yta.



Vår bro är lik en känd bro som heter Maria Pia bron och som ligger i Porto, Portugal.


 En skiss på hur vår bro kommer se ut, ungefär såhär. Dom här bilderna är tagna från Tildas blogg eftersom vi jobbade i samma grupp så vi har gjort vår bro tillsammans.


Här låg vår svaga punkt

Och då la vi som ett stöd framför och det hjälpte den! men nu flyttade vår svaga punkt till ett annat ställe, fast det är bättre att ha den på det andra än den vi hade i början.

Här har den svaga punkten flyttat till.

Kom ihåg, detta är tildas bilder så ni inte tror jag har ritat dom.
 Tyckte dom beskrev allt så därför jag tog dom.

Om ni ser på den sista bilden så kan ni se att den svaga punkten ligger på brospannet, det är pågrund utav brons påfrestningar, det blir ju mycket större eftersom det inte finns något stöd, men det ska vi fixa.

Påkänningar och andra krafter som påverkar en riktig bro är t.ex väder i form av vind, snö, hagel.
Det kan också bli temperaturskillnader och koldioxid är också en stor påfrestning för broar. Om det finns mycket koldioxid i luften uppstår det en korrosion. Det är när metallen löser upp genom en kemisk reaktion. 
Om man nu vill bemästra yttre påfrestningar på en bro är att bygga vägen lite sne typ, eller rund. Det betyder att vägbanan är bomberad, man gör detta för att vinden inte ska komma direkt på brons kanter utan istället typ följa med upp. 

fredag 16 maj 2014

Engelska - läsprojekt

Har du tagit ditt ansvar och jobbat bra?

Svar: Jag hade kunnat göra mycket bättre ifrån mig, alltså visa mig bättre. Men egentligen så har jag jobbat bra. Jag tror jag måste hålla mig till den saken jag börjar, t.ex om jag börjar kolla på en film och jag inte gillar den så har jag förlorat dom minuterna. Så har det vart för mig. Men om jag väljer den filmen och gör det så blir det bra.

Jag har blivit bättre på att läsa, tala, lyssna, skriva, samarbete, ta ansvar. På provet gick inte skrivtestet bra men jag lär mig från mina fel och jag tror att nästa gång kommer det bli bra. Lästestet gick jätte bra tycker jag, jag fick 14/15.

Jag vill gärna jobba mer under eget ansvar och visa mig mer. Jag ska göra det!


onsdag 14 maj 2014

Huvudstäder i Europa

 1. 59º 20´ NB och 18º 03´ ÖL = Stockholm
2. 52º 31´ NB och 13º 24´ ÖL = Berlin
3. 51º 31´ NB och 0º 08´ VL = London
4. 37º 57´ NB och 23º 42´ ÖL = Athen
5. 38º 42´ NB och 9º 07´ VL = Lissabon
6. 64º 06´ NB och 21º 43´ VL = Reykjavik
7. 40º 24´ NB och 3º 43´ VL = Madrid

Nutidsfrågor v20

1. Det första steget till Europeiska unionen (EU) började efter andra världskriget
1945. Då startade sex länder ett samarbete om kol- och stålproduktion. Vilken
var den viktigaste orsaken till att man bildande kol- och stålunionen?
Svar: Man ville behålla freden.

2.  Den 15 april kidnappades 276 skolflickor av den islamistiska terrorgruppen
Boko Haram. Flickorna är fortfarande borta. I vilket land har detta hänt?
Svar: Nigeria

3. Det var i en flygolycka i Kongo 1961 som Förenta Nationernas (FN) generalsekreterare
dog. En del tror att det var ett attentat och FN vill nu utreda
händelsen. Vem dog 1961?
Svar: Dag Hammarskjöld

4. Frankrike och Tyskland varnar Ryssland för konsekvenser om valet i Ukraina
den 25 maj inte kan hållas som planerat. Vilka varnar?
Svar: Hollande och Merkel

5. Sverige gick med i EU 1 januari 1995. Vilket av följande Nordiska länder är inte
med i EU?
Svar: Norge

6. Vilket av följande länder är inte med i EU?
Svar: Serbien

7. Varför har inte Sverige Euron som valuta?
Svar: En folkomröstning sa nej
Källa: http://www.eu-upplysningen.se/Sverige-i-EU/Sverige-sa-nej-till-euron/

8. Kina vill bygga en järnväg för snabbtåg till USA. Rutten skulle gå från nordöstra
Kina, via Sibirien i Ryssland, genom en tunnel  till Alaska och vidare genom
Kanada till USA. Hela sträckan från Kina till USA blir 13 000 kilometer. Var ska
tunneln  byggas?
Svar: Under Berings sund

9. Sanna Nielsen fick en tredjeplats i Eurovision Song Contest. Österrikes
Conchita Wurst vann. Vad heter den vinnande låten?
Svar: Rise like a phoenix

10. Världsmästerskapet i ishockey i Minsk i Vitryssland har börjat. I första  matchen
vann Sverige över Danmark med 3-0. Vem gjorde två av målen?
Svar: Mikael Backlund